"Este momentul pe care toţi îl aşteptăm de 10 luni", a spus, marți, prima persoană din Bihor vaccinată anti-Covid, dr. Anca Hnatiuc, epidemiologul Spitalului Municipal din Oradea şi totodată coordonatorul campaniei de vaccinare în judeţul Bihor. Împreună cu colegii săi, aceasta insistă ca oamenii să se vaccineze, deoarece imunizarea la coronavirus poate însemna sfârşitul pandemiei.

Fără reacţii adverse

În prezenţa prefectului Dumitru Ţiplea, a dr. Gheorghe Carp, proaspăt senator după ce vreme de 9 luni a coordonat spitalele din Bihor, şi a conducerii Spitalului Municipal din Oradea, unitate care tratează exclusiv anti-Covid, cu toţii echipaţi în tricouri albe personalizate cu mesaje pro-vaccinare, marţi dimineaţă a început şi în Oradea campania de vaccinare a celor aproape 2.000 de angajaţi, de la medici şi asistente până la brancardieri şi personal administrativ.

După ce, în prezenţa jurnaliştilor, au fost vaccinate primele cinci cadre medico-sanitare - dr. Anca Hnatiuc, asistentul Călin Barabaş, dr. Sebastian Dobjanschi, dr. Mihai Florea şi asistenta Elena Cristina Szalo, nici unul dintre aceştia neacuzând vreo reacţie adversă, de niciun fel - reprezentanţii spitalului au făcut o pledoarie publică în favoarea vaccinării, despre care dr. Hnatiuc a afirmat că este "o şansă de care trebuie să profităm".

"Puterea exemplului"

Ea însăşi trecută prin boala provocată de infectarea cu SARS-CoV-2, doctoriţa a afirmat că experienţa trăită i-a "schimbat percepţia despre această boală" şi a determinat-o să "respecte" virusul, deoarece este extrem de agresiv şi imprevizibil. "Este un virus pe care, vă spun sincer, îl respect, pentru că de fiecare dată când am crezut că ştiu, s-a întâmplat ceva şi mi-am dat seama că nu ştiu cât credeam că ştiu", a spus epidemiologul, invocând "anxietatea pe care n-o poţi controla" din timpul bolii şi subliniind că "noi ne credem puternici, credem că nouă nu ni se poate întâmpla, dar ba da, ni se poate întâmpla, prin urmare am ales să luptăm cu arma cea mai bună care există în momentul de faţă", şi anume vaccinarea.

Dr. Hnatiuc a adăugat că a acceptat să fie prima persoană din Bihor care se vaccinează pentru a oferi un exemplu, afirmând că "puterea exemplului face mai mult decât puterea cuvântului".

"E o boală care te omoară chiar dacă eşti tânăr"

Un alt medic care a îndemnat oamenii să se informeze corect şi să se vaccineze când va începe etapa a treia, pentru imunizarea populaţiei generale, este dr. Ovidiu Burtă, directorul medical al Spitalului Municipal, şi el pus la pat de coronavirus pentru 30 de zile, perioadă în care a suferit o formă gravă a bolii.

"Îndemn să se vaccineze toată lumea. E o boală care te omoară chiar dacă eşti tânăr, chiar dacă nu ai comorbidităţi. Eu chiar ştiu ce înseamnă", a spus dr. Burtă (foto).

Întrebat de BIHOREANUL dacă are un mesaj şi pentru colegii din sistemul sanitar în condiţiile în care nu toţi medicii şi nu toate asistentele acceptă vaccinarea, acesta a afirmat că "aşa cum nu se ştiu toate despre virus, aşa nu se ştiu nici despre vaccin". Dr. Burtă spune că sunt cadre medico-sanitare care au trecut prin boală, iar acum unele "aşteaptă să vadă ce se întâmplă cu cei care s-au vaccinat", atenţionând însă că "în perioada asta virusul e tot lângă noi". "Vaccinarea chiar este o soluţie, o spune cineva care a simţit pe pielea lui ce este infecţia cu Covid", a insistat medicul.

Tot printre primii medicii care s-au vaccinat în Bihor marți dimineață, la ora 8, dar la Spitalul Județean, se numără și coordonatorul Unității de Primire a Urgențelor și SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea (foto)

"De ce m-am vaccinat? Pentru că e un gest extrem de simplu și banal, dar care poate determina sfârșitul acestei pandemii care ne-a schimbat viața din toate punctele de vedere. Pentru că vreau ca oamenii să nu mai sufere din cauza acestei infecții și să nu mai moară pentru că nu există un tratament. Pentru că vreau să văd din nou fața celor din jurul meu, zâmbind sau încruntându-se, dar să o văd în totalitate. Pentru că vreau să o îmbrățișez din nou pe mama, pe care nu am mai îmbrățișat-o de peste 10 luni", a declarat dr. Borcea pentru BIHOREANUL.

2.200 de cadre medicale programate

Pe de altă parte, la evenimentul de la Spitalul Municipal, prefectul Dumitru Ţiplea a precizat că până luni seară, pe platforma online anume concepută s-au programat la vaccinare peste 1.200 cadre medico-sanitare din Bihor, numărul acestora crescând marţi dimineaţă la 2.200 de persoane.

Coordonatorii campaniei de vaccinare şi conducerea medicală şi administrativă a Spitalului Municipal din Oradea afirmă că în prima zi de administrare a vaccinului vor primi dozele produse de Pfizer şi BioNTech 175 din cei 2.000 de angajaţi ai unităţii, prioritate având cei "de la patul bolnavului", iar ultimii vaccinaţi urmând să fie salariaţii din compartimentele administrative.

Imuni după rapel

Potrivit dr. Anca Hnatiuc, de acum înainte vor fi vaccinaţi zilnic, în medie, 100 de angajaţi ai unităţii anti-Covid şi 50 în celelalte spitale din judeţ.

Chiar dacă primele cinci cadre medico-sanitare ale Spitalului Municipal din Oradea cărora le-a fost injectat vaccinul în prezenţa jurnaliştilor au primit, simbolic, un certificat care atestă vaccinarea, dr. Hnatiuc a explicat că imunizarea va fi dobândită abia după 7 zile de la rapel, adică de la a doua doză, care va fi administrată peste 21 de zile, pe data de 26 ianuarie.

Măsurile de protecţie, menţinute

Totodată, epidemiologul a subliniat că măsurile de siguranţă din spitale, de la purtarea măştilor şi a combinezoanelor de protecţie până la dezinfectarea spaţiilor, vor fi menţinute şi după vaccinarea ultimului angajat, până se va atinge o acoperire vaccinală de 60% din totalul populaţiei.

"Vă rog din suflet, oriunde mergeţi, să încurajaţi vaccinarea!", a îndemnat doctoriţa, insistând că vaccinarea este "o luptă a întregii comunităţi" şi al cărei rezultat "depinde de fiecare dintre noi". "Vă invit să fiţi părtaşi la lupta noastră, nu putem reuşi decât împreună".