Medicul nigerian Oviarobo Osagie Enabulele Hope, arestat în ianuarie 2016 şi trimis în judecată cinci luni mai târziu pentru că ar fi încercat să otrăvească cu mercur o orădeancă, bonă a copilului său, a fost achitat de sub acuza de tentativă de omor calificat, pe considerentul că fapta nu există.

Soluţia a fost pronunţată luna trecută de Tribunalul Bucureşti şi prevede, pe de altă parte, condamnarea neurologului la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic respectiv contrabandă cu substanţe interzise şi obligarea acestuia la plata unor cheltuieli judiciare de 13.800 lei.

Din pedeapsa dispusă, medicului i se va deduce perioada arestului preventiv şi a arestului la domiciliu, din 22 ianuarie 2016 până la 26 aprilie 2017, dată de la care a fost plasat sub control judiciar.

Soluţia i-a nemulţumit atât pe procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cât şi pe medicul neurolog, care au atacat-o cu apel, verdictul final urmând să fie pronunţat la Curtea de Apel Bucureşti.

Medicul nigerian Oviarobo Osagie Enabulele Hope a fost trimis în judecată în mai 2016, în stare de arest preventiv, sub acuza de tentativă de omor calificat, contrabandă calificată şi trafic cu produse periculoase.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Oviarobo Osagie Enabulele Hope, medic neurolog la o clinică din Germania, a premeditat uciderea orădencei Mariana Ţuţu şi a fiului acesteia, Aurel, pe cel din urmă bănuindu-l că i-a sedus soţia.

Ţuţu susţinea că, în mai 2015, medicul a introdus pe ascuns în România 10 grame dimetil-mercur şi i-a cerut să ducă fiola acasă şi să o toarne într-un borcan, „fără să o avertizeze în niciun moment asupra pericolelor la care se expune, pretextând dimpotrivă că este o substanță inofensivă (zahăr lichid), îndemnând-o totodată să guste din aceasta”, se preciza în rechizitoriu.

Ulterior, spun procurorii, neurologul a mai a introdus în România 10 grame de dimetil-mercur, substanţă pe care a depozitat-o într-un apartament închiriat în Bucureşti, unde a şi fost găsit cu ocazia percheziţiilor din ianuarie 2016.

Pe parcursul cercetărilor, medicul a negat permanent acuzaţiile, pretinzând că a cumpărat dimetil-mercurul ca să-l ducă în Nigeria, fără să ştie că era periculos. Oviaboro a recunoscut, în schimb, că este în duşmănie cu familia Ţuţu, însă nu pentru că fiul bonei i-ar fi sedus soţia, ci pentru că ar fi violat-o.

Conform rechizitoriului, soţia nigerianului a şi depus o plângere penală împotriva lui Aurel Ţuţu, pe 16 mai 2015, pentru un viol care s-ar fi petrecut în decembrie 2014, dar şi-a retras plângerea două luni mai târziu, pe 23 iulie 2015.

UPDATE: A rămas condamnat

În septembrie 2018, Curtea de Apel Bucureşti a respins, definitiv, ca nefondate toate apelurile declarate de părţi, al lui Oviarobo, al Parchetului şi al părţii civile Mariana Ţuţu, mediucl nigerian rămânând cu condamnarea inuiţială de 3 ani şi 8 luni de închisoare.