Siguranţă în mediul rural. Aceasta este denumirea campaniei preventive declanşate în luna februarie de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii alături de colegii lor de la Serviciul de Ordine Publică - Compartimentul Sisteme de Securitate, poliţişti rutieri şi de la posturile comunale de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea.

În decurs de câteva săptămâni, oamenii legii au organizat întâlniri cu copii şi adulţi din 12 comunităţi rurale - Finiş, Tileagd, Ineu, Oşorhei, Lugaşu de Jos, Budureasa, Cefa, Batăr, Diosig, Sălard, Vadu Crişului şi Şuncuiuş - menite să contribuie la prevenirea criminalităţii şi la creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor din mediul rural.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Bihor, scopul campaniei a fost informarea cetăţenilor despre cum să se ferească de hoţi, accidente rutiere sau escrocherii, în cadrul discuţiilor fiind abordate subiecte referitoare la înşelăciunile prin metoda "Accidentul" sau declinări de calităţi oficiale, importanţa asigurării antiefracţie a unităţilor comerciale dar şi a celor şcolare.

"Un segment important în desfăşurarea acţiunilor preventive a fost reprezentat de informarea populaţiei din mediul rural cu privire la măsurile de protecţie pe care fiecare persoană trebuie să le cunoască şi să le adopte pentru a-şi spori siguranţa proprie, a familiei sale şi nu în ultimul rând, a comunităţii în care trăieşte", se precizează în informare.

Totodată, poliţiştii s-au întânit şi cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai minorităţilor etnice, cu directorii unităţilor şcolare, cu asistenţi sociali, factori poştali, oameni de afaceri, reprezentanţi ai cultelor religioase, asistenţi sociali, şi cu alţi reprezentanţi ai comunităţilor locale, pentru a dezbate problemele punctuale ale comunităţilor.

Întâlniri distincte s-au derulat şi cu elevi, părinţi, cadre didactice şi cu conducerea unităţilor şcolare, unde discuţiile au fost axate pe problemele copiiilor: prevenirea comportamentelor antisociale şi a accidentelor rutiere, a violenţei în mediul şcolar, dar şi consecinţele legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către persoane minore.

De asemenea, copiii au fost informaţi şi despre traficul de persoane, modalităţile de racolare, moduri de exploatare şi la modalităţile de prevenire a acestuia.