Doi orădeni sunt anchetaţi pentru evaziune fiscală într-un dosar al poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Bihor care vizează o pagubă semnificativă în dauna bugetului de stat, de 2,6 milioane lei. 

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, evazioniştii sunt concubini, un bărbat de 42 de ani şi o femeie de 46 de ani care, în perioada, 2013 – 2015, în calitate de administratori de drept ai unei societăţi comerciale cu sediul în Oradea, au simulat achiziții fictive de legume, fructe şi produse de carne de la firme cu comportament de tip fantomă din județele Brașov, Covasna, Harghita, și Olt, mărfuri pe care, apoi, le-au facturat către o firmă fantomă din Cehia.

Administratorii firmelor fantomă, care au făcut vânzările fictive, sunt trei bărbaţi de 51, 52, respectiv 52 de ani, din municipiul Topliţa, judeţul Harghita, din municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna şi din comuna Pleşoiu, judeţul Olt, inculpaţi acum pentru complicitate la evaziune fiscală.

Prin aceste manevre, firma orădeană scăpa de plata TVA. Concret, importurile erau făcute doar scriptic, prin firmele fantomă intermediare, care se încărcau cu TVA pe care apoi nu l-au mai achitat, în timp ce orădenii şi-au dedus TVA rezultată din achiziţiile făcute cu cea din vânzarea produselor. 

Metoda se numeşte "Carusel" şi este des întâlnită în afacerile cu produse alimentare. Intermediarii importă, de pildă, cu 300 lei un palet cu legume pe care, apoi, îl vând în acte beneficiarului real al produselor cu 500 lei, iar acesta îl vinde la acelaşi preţ cu care l-a luat de la firma fantomă. Cu profit zero, deci nu are de plătit impozit pe profit, iar TVA de la vânzare îl deduce cu cel de la achiziţie. 

Paguba cauzată bugetului de stat este de 2.620.182 lei, reprezentând TVA de plată, şi a fost recuperată parțial de poliţişti, prin aplicarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile deţinute de aceştia, în valoare de 1.350.000 lei.

Ancheta poliţiştilor, declanşată în 2018, a fost finalizată, marţi, de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor, care au înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunere de trimitere în judecată a celor cinci persoane.