În cel mult două luni vor demara lucrările de reamenajare a malului Crişului Repede pentru zona centrală cuprinsă între podul Dacia şi Podul Intelectualilor. "Vom investi peste 10 milioane de lei în amenajarea malului şi reabilitarea prizei de apă din cartierul Rogerius. Este cea mai mare investiţie făcută din punct de vedere al apelor în municipiul Oradea", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Pasztor Sandor, directorului Administraţiei Bazinale Ape Crişuri Bihor.

Cele două lucrări vor fi finanţate prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu şi vor demara în cel mult două luni. "Avem toate avizele şi actele necesare. Priza de apă nu a mai fost reabilitată din anii '60, iar malul Crişului Repede trebuia reamenajat", a declarat directorul.

Pasztor Sandor a mai spus că reabilitarea malului râului a fost câştigată prin licitaţie de firma Repcon deja de câţiva ani, dar lucrările au fost suspendate datorită opoziţiei organizaţiilor ecologiste bihorene care au fost împotriva îndiguirii cu beton a malului Crişului Repede. "Malul va rămâne în continuare o zonă verde. Am găsit o soluţie optimă. Vom construi o grindă de beton de-a lungul malului astfel încât să nu mai vină pământul în râu. Grinda va fi acoperită cu o structură de lemn ca să nu aibă un aspect urât", a spus directorul. În plus investiţia se va derula fără să fie tăiat vreun copac, iar lucrările vor fi executate din albia râului unde, în aval de pod, va fi amenajată o platformă pentru utilaje.

Se sparg betoanele

La fel, anul viitor vor fi demarate lucrările de amenajare a malului Crişului Repede pe porţiunea cuprinsă între pasarela hobanată, supranumită şi Podul Intelectualilor şi podul pietonal de la fostul Centru de Calcul. "Vom desface absolut toate betoanele care acoperă acum malul peste drum de clădirea Primăriei şi vom amenaja aici taluz înierbat astfel încât toată zona să fie verde", a spus Pasztor. Directorul susţie că zona betonată de pe malul râului va fi redusă la minim. "Am redus nivelul de beton până la limita de rezistenţă a proiectantului, până a început să strige că dacă reducem mai mult, nu semnează proiectul", a declarat directorul.

Terase pe Criş

Pasztor Sandor a mai spus că odată cu amenajarea malului râului vor fi consolidate zidurile de sprijin care, în vecinătatea Primărei, au început să se surpe şi vor fi amenajate terase pe Crişul Repede. "Împreună cu municipalitatea vom alege trei amplasamente, care vor fi scoase la licitaţie pentru amenajarea, pe structură de lemn, de cafenele sau altfel de localuri de alimentaţie publică, pe albia râului", a spus Pasztor.

Cele trei amplasamente vor fi situate între podul Dacia şi pasarela pietonală de lângă fostul Centru de Calcul, zone care îşi vor recăpăta aspectul verde. Pentru a facilita accesul orădenilor la terasele de pe Crişul Repede, Administraţia Bazinală Ape Crişuri Bihor va reamenaja treptele care coboară malul râului către cursul apei.