Cea mai mare licitaţie din istoria oraşului a intrat în linie dreaptă. Anunţul privind achiziţia noii centrale pe gaz, care va înlocui actualele cazane pe cărbune şi păcură ale Electrocentrale, a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Termenul limită de depunere a ofertelor pentru procedura de achiziţie în cadrul căreia va fi achiziţionată noua centrală, al cărei preţ estimativ se ridică la aproape 55 milioane euro, a fost stabilit pentru 17 septembrie. Având în vedere sumele mari puse în joc, garanţia de participare la licitaţie se ridică la 813.000 euro.

Licitaţia din septembrie are ca obiect achiziţionarea unei centrale pe gaz cu o putere instalată de minim 40 MW electric, livrată la cheie, care să înlocuiască actualul CET pe cărbune.

Complet automatizată, noua centrală va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 metri cubi, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.

Câştigătorul licitaţiei va trebui să se ocupe de proiectarea şi execuţia lucrării, precum şi de instruirea angajaţilor care vor opera pe noua centrală. Executantul va trebui să îşi asume un termen de finalizare de 18 luni, sub ameninţarea unor sancţiuni de minimum 0,3% din valoarea contractului pentru fiecare zi de întârziere.

Achiziţia noii centrale este finanţată în proporţie de 50% din fonduri europene şi 45% din fonduri de la bugetul de stat, diferenţa fiind asigurată de către municipalitate.