Cea mai mare licitaţie din istoria oraşului va avea loc în vara acestui an. Municipalitatea a finalizat documentaţia pentru achiziţionarea unei centrale noi pe gaz pentru Electrocentrale, investiţie estimată la circa 53 milioane euro.

"Sperăm ca în vara acestui an să putem face adjudecarea licitaţiei, iar în iarna anului 2014-2015 să putem funcţiona cu noua centrală", a declarat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Dat fiind că termenul limită de punere în funcţiune a noii centrale va fi de 18 luni de la adjudecarea licitaţiei, edilul a anunţat că municipalitatea a început demersurile pentru prelungirea autorizaţiei de funcţionare a actualelor cazane pe cărbune.

"Până acum am demarat operaţiunile de prelungire a autorizaţiei de funcţionare a vechiului CET, autorizaţie care expiră la finalul acestui an. Având în vedere că Primăria a făcut demersuri pentru conformarea la standardele de mediu şi prelungirea se face doar până la punerea în funcţiune a noii centrale, nu văd să fie probleme în obţinerea acestei prelungiri", a spus primarul.

De altfel, în cadrul conferinţei de joi, Ilie Bolojan şi-a manifestat convingerea că înainte de jumătatea anului municipalitatea va avea deja organizate toate licitaţiile pentru implementarea proiectului pe termie.

În prezent, municipalitatea pregăteşte adjudecarea licitaţiei pentru reabilitarea celor 17 kilometri de reţea magistrală, lucrări estimate la circa 65 milioane lei. Câştigătorul licitaţiei va fi anunţat public pe 14 martie.

De asemenea, pe 11 martie Primăria va relua licitaţia pentru asistenţă tehnică a lucrărilor. Municipalitatea a ridicat la 1,2 milioane euro suma ofertată pentru aceste servicii după ce la preţul iniţial, de 900.000 euro, nu avut niciun ofertant.

Primarul Ilie Bolojan a mai spus că municipalitatea a obţinut acceptul Ministerului Fondurilor Europene ca banii economisiţi în urma licitaţiilor pe termie să fie redirecţionaţi tot spre Oradea, urmând să fie folosiţi la înlocuirea reţelelor pentru limitarea pierderilor.