Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, luni, sentinţa definitivă în dosarul răfuielilor mafiote de la Oradea în care au fost implicaţi 4 membri ai clanului ţigănesc Neguş.

Este vorba despre Alexandru Balogh, alias Kali, Gheorghe Varga, Răzvan Parfene şi Alexandru Bundea, trimişi în judecată la sfârşitul anului 2011 în urma celor mai violente răfuieli consumate în ultimii ani în Oradea, între care încăierarea din benzinăria Lukoil Nufărul (unde au fost vizaţi interlopul Gabriel Tămăşdan, alias Dinamită, şi nepotul acestuia, Bogdan Popa), bătaia din Lotus Center (unde au fost atacaţi Mihai Carmen Pandel, zis Spartanul, şi amicul său, Viorel Budău), dar şi scandalul din ABC-ul RaluOana din Decebal (unde cel agresat a fost un membru al bandei lui Neguş, Răzvan Parfene, iar atacator - unul din apropiaţii lui Pandel, Varga Zoltan, alias Ţigu).

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, acuzaţiile în dosar erau de tentativă de omor, vătămare corporală, port ilegal de arme albe şi tulburarea ordinii publice şi au fost formulate împotriva celor mai violenţi membri ai clanului: Alexandru Balogh, zis Kali, Varga Gheorghe, Răzvan Parfene, Alexandru Bundea, Varga Zoltan, Carmen Mihai Pandel şi Bogdan Cristian Măgurean, zis Kamaz, un celebru bătăuş din Sălaj apropiat al clanului Neguş.

În prima fază, Tribunalul Bihor a dispus condamnări la amenzi penale pentru Balogh (11.000 lei), Varga (13.000 lei) şi Parfene (11.500 lei), şi 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare în cazul lui Alexandru Bundea, care avea deja o condamnare cu executare şi pentru o tentativă de asasinat comisă la Arad.

Pentru Varga Zoltan, Carmen Mihai Pandel şi Bogdan Cristian Măgurean, dosarul a fost disjuns, iar cauza a rămas în judecare tot la Tribunal, împreună cu solicitările de despăgubiri făcute de victimele lor.

Trimişi după gratii

Soluţia a fost atacată, însă, de procurori, prin apel care s-a judecat la Curtea de Apel Oradea unde sentinţa a fost "întoarsă", iar bătăuşii condamnaţi la pedepse aspre, cu privare de libertate. Balogh şi Parfene au "încasat" câte 5 ani de închisoare, iar Gheorghe Varga respectiv Alexandru Bundea, câte 5 ani şi 6 luni.

Şi această sentinţă a fost atacată prin recurs, atât de protagonişti, cât şi de reprezentanţii acuzării, iar procesul a ajuns în faţa judecătorilor de la instanţa supremă. Aici, interlopii au încercat să scape făcând mai multe denunţuri în care şi-au "turnat", pe rând, "tovarăşii" implicaţi în afaceri penale - trafic de droguri sau clonări de carduri -, care au fost, la rândul lor, săltaţi de oamenii legii.

Au făcut-o, însă, degeaba. Magistraţii au micşorat într-adevăr pedepsele interlopilor, însă a menţinut decizia instanţei orădene, ca pedepsele să fie executate în Penitenciar. Astfel că Alexandru Balogh şi Răzvan Parfene au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare, Gheorghe Varga s-a ales cu 3 ani şi 6 luni închisoare, iar Alexandru Bundea a primit 4 ani şi 6 luni de închisoare. Decizia Înaltei Curţi este definitivă.

Interpelat pe marginea sentinţei, Bogdan Meşter, avocatul interlopului Gabriel Tămăşdan şi a nepotului acestuia, Bogdan Popa, două dintre victimele atacurilor, consideră că pedeapsa este mică. "Soluţia e legală, dat fiind denunţurile inculpaţilor care au fost confirmate de către Parchet. Pe de altă parte, însă, având în vedere gravitatea faptelor comise, consider că pedeapsa prea mică. Oricum, noi ne judecăm încă la Tribunal, pentru despăgubiri, latura civilă fiind disjunsă de latura penală", a explicat BIHOREANULUI Meşter.

Potrivit avocatului, pe lângă condamnarea bătăuşilor, Tămăşdan şi Popa au cerut instanţei obligarea acestora la plata unor daune materiale şi morale, cele din urmă fiind în valoare totală de 200.000 lei.

UPDATE:

Marţi după-amiaza, la scurt timp după ce soluţia dată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul interlopilor a fost comunicată Tribunalului Bihor, poliţiştii Compartimentului Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Bihor i-au şi ridicat pe 3 dintre ei. Alexandru Balogh, Gheorghe Varga şi Alexandru Bundea au fost încarceraţi în Arestul Poliţiei Bihor şi urmează să fie transferaţi la Penitenciarul Oradea pentru a-şi ispăşi pedepsele.