După ce anunţaseră că parlamentarii PNL Bihor vor să demaşte „blitz-kriegul” prin care la începutul acestei săptămâni PSD, ALDE şi UDMR voiau să modifice legea administraţiei publice aşa încât să impună limba maghiară ca a doua limbă oficială a statului, la conferinţa de presă organizată în acest scop joi la sediul organizaţiei judeţene au participat doar deputaţii Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa, colegul lor Gavrilă Ghilea şi senatorul Cornel Popa nefăcându-şi prezenţa.

„Am fi preferat să abordăm alte subiecte”, a explicat Cupşa enumerând necesitatea simplificării legislaţiei, procedurilor de atragere a fondurilor europene, îmbunătăţirii cadrului normativ din educaţie şi economie, „dar PSD a nesocotit legea, Constituţia, ba chiar şi Convenţia-cadru europeană privind drepturile minorităţilor”.

Filmul unei trădări

Cupşa a povestit cronologia celor două zile, de luni şi marţi, în care PSD şi ALDE, în încercarea de a-şi asigura voturile UDMR pentru a trece moţiunea prin care să trântească propriul Guvern, au fost iniţial de acord cu revendicări uluitoare ale formaţiunii maghiare, pentru ca în final, speriate de reacţia cetăţenilor, să renunţe la plan.

Concret, deputatul liberal a arătat că luni după-amiază, la ora 16, când majoritatea deputaţilor plecaseră de la Cameră, liderii PSD, ALDE şi UDMR au convocat ad-hoc trei comisii – juridică, de administraţie publică şi a drepturilor omului – pentru a adopta proiectul formaţiunii maghiare de modificare a Legii 215 privind administraţia, proiect conform căruia limbile minorităţilor deveneau limbi oficiale, fiind obligatorie redactarea şi traducerea tuturor actelor administrative, din oficiu în localităţi unde populaţia maghiară este de minim 300 persoane sau la cerere în orice altă localitate din ţară.

Cupşa a spus că din întâmplare se afla încă în Palatul Parlamentului şi a aflat despre intenţia PSD, ALDE şi UDMR de a face totul pe şest, aşa că şi-a sunat colegii şi pe preşedintele PNL, Ludovic Orban, cu toţii mobilizându-se pentru a se prezenta în comisii şi a împiedica planul celor trei partide.

„Au vrut să adopte proiectul bazându-se pe necunoaşterea acestuia. Ne-am mobilizat, au apărut şi televiziunile, iar apoi ştiţi ce s-a întâmplat”, a spus Cupşa, continuând: „Speriaţi, la ora 18.45, liderii PSD, ALDE şi UDMR au plecat, spunând că vom discuta nu se ştie când”.

Mincinoşi şi iresponabili

Deputatul liberal a mai spus că marţi dimineaţă, la ora 10, cele trei comisii au fost din nou convocate în acelaşi scop, dar cele trei partide au renunţat la plan în urma reacţiilor vehemente ale opiniei publice.

Cupşa a ţinut să precizeze că, în ciuda afirmaţiilor făcute de diverşi lideri ai UDMR, între care Kelemen Hunor, dar şi preşedintele filialei din Bihor, Cseke Attila, care au spus că proiectul era depus „de foarte mulţi ani” şi nu conţinea „nimic deosebit”, acest lucru nu este adevărat. „UDMR a depus proiectul de lege pe 31 mai, pe 8 iunie a obţinut avizul Consiliului Legislativ şi apoi a declanşat fără nicio justificare procedura de urgenţă tocmai pentru ca hotărârea mârşavă să poată fi adoptată”, a spus Cupşa.

PNL-istul a ţinut să precizeze că nu are fobii anti-maghiare, ci doar este indignat de metodele subterane folosite de UDMR, practic de şantajarea de către liderii acestei formaţiuni a liderilor PSD şi ALDE. „Aici nu este vorba despre votantul PSD sau despre membrul de partid, mulţi din PSD fiind oameni decenţi, nici despre maghiari, care sunt vecinii, colegii şi uneori prietenii noştri. Este vorba despre acte iresponsabile ale liderilor PSD, ALDE şi UDMR”, a spus Cupşa.

UDMR vinde handicapuri

Tot Cupşa a mai afirmat că pretenţiile UDMR, pe care PSD şi ALDE erau gata să le accepte dacă nu exista reacţia publicului, urmăresc o politică veche pe care formaţiunea maghiară o practică de peste două decenii.

El a spus că UDMR încurajează segregarea pe criterii etnice a învăţământului, iar apoi se bucură şi profită de handicapul absolvenţilor de şcoli în limba maghiară de a nu cunoaşte limba română, pentru că apoi le rezolvă problema acestui handicap prin extinderea segregării în administraţie, justiţie ş.a.m.d. „Asta face UDMR de peste 20 de ani, creează o nevoie pentru a-şi vinde produsele. E prea mult. Ceea ce şi-au permis să facă, şantajul la care aproape că au cedat liderii PSD, este inacceptabil!”, a spus deputatul PNL Bihor.

Deservicii mai mici

Mai greu le-a fost, atât lui Cupşa, cât şi colegei sale Florica Cherecheş, să răspundă întrebărilor jurnaliştilor - seria fiind deschisă de BIHOREANUL - care i-a întrebat dacă îşi asumă faptul că în trecut, de fiecare dată când au avut nevoie de voturile UDMR la Consiliul Local, Consiliul Judeţean sau Parlament, au procedat la fel ca PSD, chiar dacă nu la aceeaşi amploare, precum şi dacă pe viitor vor proceda la fel, satisfăcând formaţiunea maghiară de dragul de a avea o majoritate.

Cei doi deputaţi au răspuns cam ocolitor. „În considerarea reprezentării etniei maghiare şi arhitecturii constituţionale, în prezent aparenţa de reprezentativitate a acestei minorităţi aparţine UDMR. Cum se vor descurca în viitor concetăţenii noştri de etnie maghiară vom vedea. Dar eu cred că PNL le poate reprezenta interesele, pentru că sunt aceleaşi cu interesele celorlalţi cetăţeni. În PNL eu cred că şi etnicul maghiar îşi poate găsi reprezentarea”, a spus Cupşa.

„Nu faci alegeri care să aducă mari deservicii. Nu este nici un partid suficient de mare încât să conducă singur. Lecţia este, când susţinem oameni în politică, să ne uităm să fie oameni de calitate, dedicaţi slujirii comunităţilor şi slujirii României”, a spus şi Cherecheş, arătând că PNL nu a făcut „deservicii” la fel de mari ca PSD şi că inclusiv alegătorii UDMR trebuie să aibă pretenţii mai mari de la această formaţiune.

Contează ce compromisuri faci

BIHOREANUL i-a mai întrebat pe cei doi deputaţi de ce niciunul dintre consilierii judeţeni ai PNL Bihor nu au dovedit, în şedinţele CJ, că sunt interesaţi de zecile de angajări pe care le face actuala conducere a instituţiei, prin concursuri trucate sau fără concursuri, pe criterii strict etnice şi politice.

„În mod necesar se întâmplă ca în viaţa politică să existe compromisuri, contează însă ce compromisuri faci. PNL n-a făcut şi nu va face niciodată compromisuri de natura „bombei atomice” despre care a vorbit chiar şi Victor Ponta în aceşti termeni”, a spus Cupşa, în timp ce Cherecheş a dezvăluit că în comisia de învăţământ duce o adevărată gherilă cu preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, care încearcă permanent să extindă numărul claselor cu predare în limba maghiară, deşi acestea au chiar şi 10 elevi, în timp ce clasele din şcolile româneşti au şi câte 30 de elevi.