Toate cele 652 de secţii de votare organizate în judeţul Bihor s-au deschis în această dimineaţă conform programului stabilit prin lege, la ora 7.00, fără să fi fost raportate probleme, urmând să rămână deschise până la ora 21.00.

Potrivit site-ului Biroului Electoral Central, la urne sunt aşteptaţi 505.887 cetăţeni cu drept de vot pentru a-şi alege primarii şi consilierii locali în 90 de comune şi în 10 oraşe şi municipii, precum şi consilierii judeţeni.

7 la judeţ, 6 la oraş!

În secţia de votare, aşadar, fiecare cetăţean va primi trei buletine de vot, câte unul pentru alegerea primarului, a consilierilor locali şi a consilierilor judeţeni.

Pentru Consiliul Judeţean Bihor au depus liste de candidaturi şapte formaţiuni, ordinea lor pe buletinele de vot fiind UNPR, ALDE, UDMR, PSD, PNL, PPMT şi PMP.

Cei 188.968 orădeni înscrişi pe listele electorale vor avea de ales, între candidaţii la Primărie propuşi de ALDE, Ştefan Herchi, UDMR, Huszar Istvan, PSD, Adelina Coste, PNL, Ilie Bolojan, PPMT, Zatyko Gyula, şi PMP, Horea Vuşcan. La Consiliul Local, orădenii vor putea opta între candidaţii acestor partide, cei ai M10 şi independenta Nadia Pal.

Buletinul la tabletă!

În premieră, românii votează într-un singur tur la alegerile locale. La fel, pentru prima oară în istoria electorală a României, votul multiplu va fi depistat pe loc deoarece înainte de votare fiecărui cetăţean i se scanează documentul de identitate, cu un dispozitiv tip tabletă, conectat la SIMPV - Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot şi Evitare a Votului Multiplu.

După scanare, pe tabletă apare afişat, după caz, unul dintre mesajele "este înscris în lista electorală permanentă a acestei secţii de votare la numărul..." – situaţie în care alegătorul primeşte materialele pentru votare şi îşi exercită dreptul electoral, "nu a împlinit vârsta de 18 ani" – ceea ce înseamnă că persoana nu a împlinit vârsta legală pentru a putea vota, "figurează cu dreptul de vot interzis" – pentru persoanele care au interdicţia de a vota în baza unei jotărâri judecătoreşti, sau "este înscris în lista electorală permanentă a secţiei de votare nr.... din localitatea..." – situaţie în care alegătorul este îndrumat să voteze în respectiva secţie.

Descoperit pe loc

În cazul în care o persoană încearcă să voteze de mai multe ori, pe tabletă apare afişat în urma scanării actului de identitate mesajul "figurează că a fost înscris în SIMPV". În această situaţie, preşedintele sau locţiitorul secţiei de votare înştiinţează persoana că apare ca votant într-o altă secţie şi o informează că dacă votează de mai multe ori este pasibilă de închisoare între 6 luni şi 3 ani sau amendă penală. Dacă alegătorul insistă să voteze, preşedintele secţiei de votare sună la 112 şi i se face legătura cu preşedintele secţiei de votare unde persoana figurează ca votant, care verifică în lista electorală dacă aceasta a semnat în acea secţie pentru primirea buletinului de vot şi a ştampilei cu menţiunea "VOTAT". În cazul în care persoana respectivă nu a semnat la acea secţie, i se permite să voteze în secţia unde se află, după ce completează un proces-verbal că i s-a adus la cunoştinţă situaţia şi urmările legale.

SIMPV a fost testat până acum de trei ori, fără probleme tehnice, dar în cazul în care acestea apar în ziua scrutinului procesul electoral nu se întrerupe, datele alegătorilor fiind înregistrate pe tablete în modul offline, sau – dacă dispozitivele se defectează ori se distrug – pe suport de hârtie.

Fiecare cetăţean votează în circumscripţia sa electorală, adică în localitatea în care are domiciliu, sau în localitatea unde are viză de flotant. Conform legii, flotanţii au posibilitatea să voteze fie în localitatea de domiciliu, fie în cea pentru care li s-a eliberat viza de flotant.

Persoanele care au solicitat în prealabil acest lucru pot vota cu ajutorul urnei mobile, aceasta putând fi folosită în afara secţiei de votare până la o oră rezonabilă, astfel încât să fie în incinta secţiei de votare la închiderea programului de votare, adică până la ora 21.

Citiţi pe această temă articolele:

Au intervenit modificări în numerotarea şi arondarea secţiilor de votare. Află unde vei vota pe 5 iunie!

Alegeri locale în siguranţă: Aproape 2000 de poliţişti, pompieri, jandarmi şi poliţişti de frontieră vor acţiona duminică în Bihor