Voluntari din Capitală şi din Oradea, dar nu numai, au distribuit marţi orădenilor care vor trece pe Corso materiale informative şi explicaţii, în cadrul Campaniei "Spune DA! Susţine donarea de organe", desfăşurată de Asociaţia Transplantaţilor din România, în colaborare cu Crucea Roşie, Primăria Oradea, Direcţia de Sănătate Publică, spitalele Judeţean şi Municipal şi Carrefour România.

În deschiderea acţiunii, la Camera de Comerţ şi Industrie Bihor, conducerea ATR s-a întâlnit cu reprezentanţi ai acestor instituţii şi, fireşte, cu pacienţi care au beneficiat de transplantul de organe, pentru a-şi împărtăşi reciproc din experienţele pe care le-au acumulat.

Înfiinţată în anul 1996, ATR este cea mai activă asociaţie a pacienţilor cronici din România, scopul său fiind atât îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor care au beneficat de transplant de organe, cât şi conştientizarea societăţii asupra importanţei donării de organe. "Chiar şi noi suntem înscrişi în Registrul Naţional al Donatorilor de organe, fireşte putând dona alte organe decât cele pe care le-am primit", a precizat, de altfel, preşedintele ATR, Gheorghe Tache (foto stânga).

Acesta a explicat că a ales Oradea ca oraş de începere a campaniei "Spune DA! Susţine donarea de organe" din cel puţin două motive. Pe de o parte pentru că spitalele Judeţean şi Municipal de aici sunt pe primul loc în ţară în ce priveşte donarea de organe, acest lucru datorându-se în special doctoriţei Carmen Pantiş (foto dreapta), coordonatoarea judeţeană a Programului Naţional de Transplant, iar pe de altă parte datorită sprijinului cu totul special acordat acestei asociaţii şi, implicit, pacienţilor transplantaţi, de către dr. Ritli Ladislau, mai ales, dar şi după ce a exercitat funcţia de ministru al Sănătăţii, fiind "primul ministru al Sănătăţii pe care l-a pupat un pacient", cum spunea Gheorghe Tache.

La reuniunea care a durat mai bine de o oră şi jumătate, au mai fost invitaţi şi au luat cuvântul managerul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, dr. Claudia Cladovan, care a vorbit despre îngrijirea şi monitorizarea în sistem ambulator a pacienţilor care au beneficiat de transplanturi, preotul Iosif Rajna, de la Asociaţia Caritas Catolica, unul dintre oamenii Bisericii care a încercat să-şi convingă credincioşii să doneze organe, dar a şi susţinut pacienţii prin oferirea de medicamente, Laura Vicaş, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Bihor, precum şi deputatul Florica Cherecheş.

"Oamenii care au trecut prin încercări sunt cei mai convingători să vorbească despre asta, pentru a arăta cum au reuşit", a spus Cherecheş, adăugând că, personal, va merge la notar, aşa cum cere legea, pentru a da o declaraţie privind acceptul de a-şi dona organele în cazul decesului.

În cursul întregii zile, voluntarii Asociaţiei Transplantaţilor din România s-au aflat în centrul oraşului, pentru a discuta cu orădenii despre donarea de organe, pentru a le explica inclusiv faptul că la un moment dat fiecare cetăţean poate beneficia de transplant. Seara, în faţa Teatrului Regina Maria, voluntarii ATR vor aprinde lumânări, dispuse în formă de inimă, în memoria persoanelor decedate care au donat organe.