30 de orădeni au sfidat cele minus 4 grade adunându-se, ca în fiecare seară din ultimele două săptămâni, în Piaţa Unirii, pentru a protesta împotriva modului discreţionar în care guvernanţii înţeleg să conducă.

La ora 19.00 fix, pe când băteau clopotele celor trei principale biserici din centru – cea ortodoxă, Biserica cu Lună, cea greco-catolică, Sf. Nicolae, şi cea romano-catolică, Sf. Ladislau – 17 orădeni se aflau deja în Piaţa Unirii, mărginită de acestea, pentru a continua protestul împotriva Guvernului şi a partidelor care îl susţin, PSD, ALDE şi UDMR.

Chiar dacă "power-play"-ul serii a fost clasicul "PSD – ciuma roşie", manifestanţii, al căror număr a crescut în final până la exact 30 de persoane, au scandat şi alte sloganuri, precum "ALDE, PSD – aceeaşi mizerie", "Vrem să muncim, nu să vă păzim", "Jos Guvernul mafiot!", în plus introducând în "repertoriu" şi o caracterizare a şefului Comisiei juridice din Senat, Şerban Nicolae, strigând "PSD-istul de Şerban – cel mai mare mitocan".

Motivul? În reuniunea de luni seară a Comisiei juridice, Şerban Nicolae a dat dovadă de agresivitate şi impoliteţe faţă de reprezentanta Parchetului General, scoţând-o din sală, în ciuda declaraţiilor pe care liderii PSD le dau non-stop la televizor, şi anume că doresc să "dezbată" modificările la Codul Penal cu societatea civilă, cu profesioniştii din domeniu şi cu reprezentanţii principalelor unităţi de Parchet şi instanţe.

De altfel, pe durata protestului, cei 30 de participanţi au alternat scandările cu discuţii dovedindu-şi buna "informare politică", comentând despre modul în care OUG 13 poate fi "înviată" chiar dacă a fost abrogată, dar şi despre decizia din iunie 2016 a CCR invocată luni de Curtea de Apel Alba Iulia pentru a scuti de executarea unei condamnări la 3 ani de închisoare un funcţionar care a trântit un concurs pe post, pe motiv că respectivul n-a încălcat o lege organică sau o Ordonanţă de Guvern, ci o Hotărâre de Guvern. "O să ajungem să ne fure ăştia cu HG-uri, cu Hotărâri de Consiliu Judeţean sau Local în mână", a comentat un pensionar.

Protestatarii au analizat şi modul în care UDMR, deşi formal nu se află la guvernare, susţine demersurile PSD şi ALDE de amputare a Justiţiei, prin recenta iniţiativă legislativă privind răspunderea magistraţilor, semnată şi de trei dintre cei patru parlamentari din Bihor, senatorii Cseke Attila şi Derzsi Akos, precum şi deputatul Szabo Odon.

Cei 30 de manifestanţi nu au uitat să critice nici PNL şi USR, liberalilor imputându-le faptul că au între ei corupţi care ar fi fericiţi să vadă că PSD dezincriminează corupţia, iar celorlalţi faptul că se comportă ca nişte ONG-işti în loc să se profesionalizeze. "PSD-ul face legi pe sub masă şi ei nici nu-şi dau seama ce se întâmplă", a opinat un protestatar.

De asemenea, oamenii au discutat şi despre procesul lui Liviu Dragnea de la Curtea Supremă, unii fiind nemulţumiţi că acesta decurge greu şi că următorul termen a fost fixat abia pe 24 martie, precum şi despre "înşelătoria" că în cadrul PSD ar exista "disidenţi" capabili să reformeze acest partid. "Ăsta-i adevărul: PSD a fost la butoane 27 de ani, indiferent cine era la guvernare, pentru că şi-a pus oamenii peste tot", a spus un orădean.

La ora 20.00, grupul protestatarilor s-a spart, iar după încă cinci minute au plecat şi ultimii trei din Piaţa Unirii, neuitând însă două detalii: să mulţumească jandarmilor pentru "companie" şi să-şi dea întâlnire pe a doua zi.