Toţi cei 13 candidaţi ai USL Bihor la alegerile parlamentare din 9 decembrie s-au prezentat miercuri în faţa presei orădene, alături de ei fiind şi liderii PNL, PSD şi PC la nivel judeţean, dar şi la nivel local.

Va avea sau nu Bihorul un ministru?

"Cred că această echipă va fi solia judeţului Bihor în Capitală şi membrii ei vor fi susţinătorii noştri numărul 1 pentru realizarea proiectelor de dezvoltare a comunităţilor din Bihor", a declarat preşedintele PNL Bihor şi al Consiliului Judeţean, Cornel Popa, la prezentarea candidaţilor USL, desfăşurată miercuri în sala de şedinţe a CJ.

Popa a spus, de asemenea, că de scorul pe care îl va obţine USL în Bihor la scrutin va depinde dacă judeţul va fi sau nu reprezentat nu doar în Parlament, ci şi în Guvern, în condiţiile în care acesta va fi format tot de USL, iar între organizaţiile judeţene ale partidelor ce compun alianţa se dă o competiţie pentru a-şi promova reprezentanţii şi în viitorul executiv.

Liderul PNL Bihor a mai amintit şi despre proiectele pentru care mizează pe sprijinul viitorilor senatori, deputaţi şi membri ai Guvernului USL - Autostrada Transilvania, din care s-au realizat în guvernarea PDL doar 52 de kilometri în judeţul Cluj, extinderea reţelelor de apă şi canalizare în oraşele şi comunele bihorene, program demarat de Guvernul Tăriceanu, dar blocat şi el de Guvernele Boc şi MRU, precum şi cel de modernizare a Aeroportului Oradea şi transformarea lui în Aeroport internaţional.

"Vom face tot ce depinde de noi să închidem cu 50% plus unu din voturi toate colegiile pe care le avem eligibile, dar şi să obţinem un scor foarte bun în colegiile unde se intuieşte că UDMR va fi dinainte câştigător", a mai spus preşedintele PNL Bihor, anunţând astfel că USL nu se va resemna în faţa politicienilor maghiari din colegiile 1 şi 2 deputaţiale şi 1 senatorial, din zona Marghita - Valea lui Mihai - Săcueni, acolo unde etnicii maghiari predomină numeric în totalul populaţiei.

Bolojan: Cei care m-au votat pe mine să voteze tot USL

Prezent la eveniment în dubla sa ipostază, de preşedinte al PNL Oradea şi de primar al municipiului, Ilie Bolojan a spus că se va implica în campania pentru parlamentare deoarece miza acestora este la fel de mare, cel puţin, ca şi cea a alegerilor locale.

"Cei care m-au votat pe mine şi echipa de consilieri locali a USL au făcut-o în principal din două motive: pentru ceea ce am realizat în mandatul 2008-2012, dar şi pentru ceea ce putem realiza în mandatul următor. Proiectele din acest mandat nu depind doar de Primărie, ci şi de Guvern, iar orădenii sunt conştienţi că dacă vom avea în Guvern un partener, şi şansa ca aceste proiecte să fie aplicate creşte, şi posibilitatea ca ele să fie aplicate cât mai rapid", a spus primarul liberal al Oradiei.

În caz contrar, "există riscul ca în loc să se facă blocuri ANL la Oradea, cum a decis acest Guvern al USL şi pentru care s-a şi demarat procedura de licitaţie, să se facă blocuri ANL prin comune unde nu este nevoie de ele", a continuat Bolojan, amintind astfel de guvernarea PDL, când în Oradea nu s-a aprobat niciun bloc ANL, dar asemenea construcţii s-au făcut prin Mişca şi Sălard.

"Vom avea o echipă care va susţine interesele municipiului Oradea sau parlamentari care nu vor susţine proiectele de dezvoltare locală", a conchis Bolojan, adăugând că orădenii şi bihorenii care vor vota USL "vor avea nu doar parlamentari care să facă legi, ci şi care să bată la uşile ministerelor, să suţină interesele nu ale Primăriei sau ale USL, ci ale cetăţenilor acestui municipiu şi acestui judeţ".

Care pe care: USL şi restul lumii

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a reiterat obiectivul candidaţilor USL, cel de a câştiga 10 colegii din cele 13 alocate judeţului, şi a spus că fiecare candidat are experienţă profesională şi politică suficientă pentru a avea credibilitate.

În plus, Mang a afirmat că bătălia pentru Parlament înseamnă, de fapt, o bătălie între cei care se opun politicii duse până acum de guvernările PDL-UDMR şi cei care "repară nedreptăţile" făcute de aceste guvernări.

"Trebuie să atragem atenţia că există doar două forţe care se vor confrunta în această campanie: USL şi ceilalţi, care sunt pro-Băsescu, şi că orice vot dat celorlalţi este, de fapt, un vot dat pentru Băsescu, pentru PDL, pentru politicile de tăieri de salarii şi de pensii, pentru reducerea investiţiilor şi pentru îndestularea clientelei portocalii", a spus Mang.

Liderul PSD a mai amintit că ultima lege la care a contribuit ca senator a fost cea privind reabilitarea faţadelor clădirilor din oraşe, inspirată de hotărârea Consiliului Local Oradea, şi a spus că la fel, şi în următorii patru ani, parlamentarii USL vor sprijini proiectele municipalităţii şi judeţului.

"Suntem doar la început"

Deputata Lucia Varga, care candidează din nou în acelaşi colegiu unde a fost aleasă în 2008 (colegiul 2 CD Aleşd), a pomenit şi ea despre încercarea parlamentarilor din PNL şi PSD de a se opune "nedreptăţilor guvernărilor PDL", şi a spus că acestea au început să fie reparate de USL, prin măsuri precum reîntregirea salariilor şi pensiilor, revenirea la îndemnizaţiile mamelor în cuantumurile de dinainte de tăieri, redeschiderea unor spitale şi şcoli dintre cele închise de guvernele Boc şi MRU, sublininiind că "Guvernul USL de acum este doar la început de drum, iar noi vrem să continuăm acest drum".

De asemenea, Varga a mai spus că, în ceea ce o priveşte, va promova în viitorul mandat Legea Prevenţiei, astfel încât cetăţenii să beneficieze de investigaţii medicale gratuite pentru depistarea bolilor precum cancerul, dar şi pentru continuarea unor investiţii blocate de PDL, cum este extinderea reţelelor de apă şi canalizare şi a celei de drumuri.

Vor continua

Rând pe rând, în faţa presei s-au prezentat apoi toţi cei 13 candidaţi USL: Claudiu Ciarnău (Colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor, din zona Marghita), Ovidiu Bezi (CD 2, Săcueni), Traian Bodea (colegiul 1 Senat), Lucia Varga (CD 3 Aleşd), Gheorghe Costin - viceprimar al municipiului Beiuş (CD 4 Beiuş), Cristian Bodea (Senat 2), Gheorghe Bogdan (primar al comunei Drăgăneşti aflat la al cincilea mandat, CD 5 Ceica), deputatul Ioan Roman (CD 6 Salonta), deputatul Sonia Drăghici (CD 7 Oradea), medicul Valeriu Boeriu (fost deputat între 2004-2008, Senat 3 Oradea sud-Salonta), avocatul Ioan Cupşa (aflat la al doilea mandat de consilier municipal, CD 8 Oradea), Florica Cherecheş (consilier local, fost viceprimar, CD 9 Oradea) şi medicul Florian Bodog (în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Senat 4 Oradea).

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a precizat că fiecare candidat se va prezenta şi va face publice proiectele în baza cărora va candida nu doar în întâlnirile cu alegătorii, ci şi în mai multe conferinţe de presă organizate pe durata campaniei, prima fiind stabilită pentru vinerea aceasta.