Salutând Congresul UDMR de la Oradea, pe care a descris-o ca fiind "oraşul Sfântului Ladislau, dar şi al lui Emanuil Gojdu", mesajul preşedintelui Traian Băsescu adresat acestei formaţiuni prin consilierul Cătălin Avramescu arată că şeful statului exprimă "aprecierea cea mai sinceră", transmisă "tuturor maghiarilor, care sunt oameni serioşi şi buni gospodari, dar şi membrilor UDMR, fiindcă sunt parteneri de încredere în vremuri dificile, când poate mulţi ar fi preferat să bată în retragere, să stea pe margine şi să îi critice pe aceia care îşi asumă ieşirea României din criză".

Prin vocea consilierului său, Băsescu a afirmat că pentru el "UDMR rămâne o formaţiune a echilibrului, care şi-a adus o contribuţie esenţială în procesul dificil de reformă a României".

"Prin dialog - a transmis Băsescu - am găsit cea mai bună formă a Legii educaţiei, trecând dincolo de unele discursuri naţionaliste, dar şi de faptul că nu poţi mulţumi pe toată lumea".

"Sunt unul din cei care cred că minorităţile fac o ţară mai frumoasă şi mai puternică atâta timp cât ele îşi pot cultiva valorile culturale şi istorice", a mai transmis preşedintele României, încheind cu asigurarea că UDMR va găsi totdeauna în el "un prieten, un partener de încredere în căutarea a ceea ce este mai bine pentru societatea noastră".

Pe de altă parte, şi preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, a transmis un mesaj liderilor UDMR, felicitându-l pe Marko Bela că a contribuit la dezvoltarea partidului: "UDMR a devenit o formaţiune politică importantă în România, dar şi în centrul şi estul Europei. Cea mai mare realizare a dânsului şi a formaţiunii dumneavoastră în aceşti ani a fost păstrarea unităţii politice a comunităţii maghiare din România, un bun de o importanţă extraordinară. Preşedintele Markó Béla este un personaj politic marcant în viaţa politică europeană şi sper sincer că şi viitorul lider îşi va asuma acelaşi rol", se arată în mesajul transmis de Wilfried Martens pentru congresul UDMR.