La o zi după ce senatorul PNL de Bihor Cristian Bodea a avertizat că UDMR, "în complicitate cu premierul Victor Ponta şi cu PSD", care are "interesul să-şi satisfacă partenerul de guvernare", "încearcă un şmen prin care în toate instituţiile din România ar urma să fie angajaţi mii sau zeci de mii de etnici maghiari" care să răspundă petiţiilor formulate în această limbă, senatorul UDMR Rozalia Biro i-a dat replica, rezumabilă în mesajul "te spun lui Iohannis!".

"Nu comentez ceea ce a spus domnul Bodea, pentru că ceea ce a spus consider că îl caracterizează pe el, atâta doar că atunci când o să mă întâlnesc cu domnul preşedinte Iohannis (n.r. - Klaus Iohannis, preşedintele PNL) am să-l previn să nu spună ceva în limba germană pentru că îl supără pe domnul senator", a zis joi, într-o conferinţă de presă, senatorul Rozalia Biro.

Pe fond, în ceea ce priveşte proiectul de lege iniţiat de deputaţii UDMR conform căruia "în unităţile administrativ-teritoriale unde ponderea minorităţilor depăşeşte 20% din totalul populaţiei" membrii acestora pot trimite instituţiilor petiţii, cereri, reclamaţii şi sesizări în limba maternă, Biro a spus că i se pare "absolut normal să se asigure dreptul de a scrie şi primi răspuns în limba maternă", fără a preciza însă dacă, în opinia sa, locuitorul unei asemenea unităţi administrativ-teritoriale ar putea fi îndreptăţit să se adreseze în limba sa doar autorităţilor locale sau şi celor din alte unităţi administrativ-teritoriale.

Întrebată, concret, dacă i se pare la fel de normal ca un etnic maghiar din Valea lui Mihai să se adreseze în limba maghiară OPC-ului din Iaşi, aşa cum exemplifică expunerea de motive din proiectul deputaţilor UDMR, Biro a vorbit despre o soluţie de mijloc: "Dacă nu există angajaţi cunoscători de limba maghiară în acea instituţie, petiţia să se poate prelucra în limba română, iar apoi răspunsul să fie tradus în limba maghiară". "Nu poţi să excluzi această posibilitate ca cetăţenii din Uniunea Europeană să se adreseze OPC Iaşi în limba maghiară", a concluzionat senatorul UDMR.

Biro a admis, de asemenea, că deputaţii UDMR puteau evita ambiguităţile dacă şi-ar fi formulat mai precis iniţiativa şi că, în acest caz, politicienii români puteau fi, la rându-le, mai "deschişi" pentru adoptarea sau negocierea ei. "Oricum, consider că solicitarea unei minorităţi trebuie în primul rând analizată deschis, cu acceptarea faptului că această minoritate dă culoare în plus majorităţii şi abia apoi trebuia decis dacă solicitarea poate fi satisfăcută sau în ce măsură poate fi satisfăcută", a spus senatorul UDMR.