Viitorii aleşi ai UDMR în Consiliul Local Oradea au deja primele proiecte pregătite să fie înaintate Primăriei, între care şi cele care privesc susţinerea financiară a copiilor talentaţi, subvenţionarea programelor de tip after school din şcoli şi amenajarea unor săli de mese în unităţile de învăţământ. Aleşii locali au avut un mesaj şi pentru cei doi colegi din AUR.

Cei cinci aleşi - Szabó József, Pető Dalma, Szantó Ildikó, György Csáki János, Papp Lilla - au fost prezentaţi, vineri, de deputata UDMR Biró Rozália, într-o conferinţă de presă organizată la sediul UDMR Bihor.

„Orădenii şi-au asumat voinţa de a forma o echipă de consilieri cu specialităţi diferite, care să acopere toate nevoile comunităţii”, a spus Biró, care a candidat la Primăria municipiului și s-a clasat pe locul doi în urma voturilor din 9 iunie, cu un procent de 13,83%.

Biró a explicat că viitorii consilieri au stabilite, deja, domeniile în care vor activa. Pető, de pildă, aflată la al doilea mandat, la fel ca şi Szabó, şi-a arătat intenţia de a promova în continuare proiecte menite să susţină familiile şi copiii. „Voi depune un proiect pentru susţinerea şi premierea copiilor talentaţi. Dacă vrem să-i ţinem acasă, trebuie să-i motivăm”, a explicat Pető Dalma.

Szantó Ildikó (foto jos), cu o vechime de 20 ani în asistenţa socială, intenţionează să propună Primăriei înfiinţarea unor creşe de cartier, a unui cămin pentru vârstnici care să fie administrat de municipalitate, a unor centre de zi pentru pensionari, dar şi pentru adulţii și copiii cu dizabilităţi.

Papp Lilla vrea să facă auzită vocea tinerilor, iar György Csáki János, pe cea a antreprenorilor. „Vorbesc de acele mici afaceri de familie, care dau sufletul oraşului, iar din veniturile lor susţin dezvoltarea acestui municipiu. Fiecare întâmpină probleme specifice domeniului de activitate”, a spus consilierul.

Activitatea grupului UDMR din Consiliul local va fi sprijinită de Bántó Norbert şi Hunyadi István (foto jos), aleşi aflaţi la final de mandat şi prezenţi, vineri, la conferinţa de presă. Anul acesta, ei nu au mai prins mandate de consilieri.

Printre proiectele prezentate vineri de aleșii UDMR s-au mai numărat subvenţionarea programelor de tip after school din şcoli, realizarea unor activităţi de dezvoltare a competenţelor cognitive pentru copii, amenajarea unor săli de mese în unităţile de învăţământ, cofinanţarea unor instituţii artistice, dar şi înfiinţarea unui festival multicultural pentru tinerii artişti.

„Artiştii sunt cei care ne dau inspiraţie, avem nevoie de ei. Dar de ce să facem un mini Untold, cum au propus unii? Să fim mini Cluj Napoca? Mai bine să fim originali şi să facem un festival al nostru, al Oradiei Mari”, a spus Hunyadi.

Pentru toate, însă, au recunoscut aleşii UDMR, e nevoie de dialog în Consiliul Local, la care vor fi deschişi doar dacă e în interesul orădenilor. ”Suntem deschişi pentru un dialog constructiv, în interesul comunităţii”, a mai spus Szabó József (foto jos).

Întrebat fiind de jurnalişti dacă are un mesaj pentru colegii din AUR, singurul partid politic pe care UDMR l-a decretat, public, ca fiind „duşmanul maghiarilor” în timpul campaniei electorale, din cauza mesajelor antimaghiare, Szabó le-a transmis, scurt: „Să fie sănătoşi!”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!