Specialişti în restaurări din ţară şi străinătate vor fi invitaţi la Oradea pentru a contribui la restaurarea casei Darvas la Roche din strada Iosif Vulcan 11, în care funcţionează în prezent, la parter, sediul clubului FC Bihor. Primăria vrea să organizeze în casa Darvas o expoziţie cu lucrările arhitecţilor orădeni Vago Laszlo şi Vago Jozsef cu ajutorul unui proiect al Ordinului Arhitecţilor din România care se va derula în perioada 1 aprilie - 15 noiembrie.

Printre partenerii în proiect se mai numără Fundaţia Pro Patrimonio România, Fundaţia de Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor.

"În cadrul expoziţiei în casa Darvas La Roche se vor organiza mai multe ateliere de lucru care vor fi puse la dispoziţia specialiştilor în restaurări din ţară şi străinătate. Scopul este de a identifica meseriaşii capabili să participe la reabilitări şi restaurări în fier forjat, vitralii, elemente de piatră, stuco, lemn şi ceramică", a declarat joi, viceprimarul Mircea Mălan, într-o conferinţă de presă.

Edilul a spus că municipalitatea intenţionează să integreze rezultatele muncii meşterilor în proiectul de reabilitare a casei Darvas La Roche. "Cu ajutorul acestui proiect am avea asiguraţi ulterior specialiştii în restaurări şi vom avea o idee mult mai clară cu privire la costurile lucrărilor", a declarat Mălan.

În cadrul expoziţie imobilul va fi prezentat în detaliu, la fel ca şi alte clădiri construite după planurile arhitecţilor Vago Laszlo şi Vago Jozsef. Fraţii Vago s-au născut la Oradea într-o familie cu nouă copii şi au urmat facultăţi de profil în Budapesta. Cei doi au lucrat împreună între anii 1902 - 1911 după care Jozsef s-a mutat Italia în vreme ce Laszlo s-a stabilit în Budapesta.

Casa Darvas a fost construită în perioada de început a carierei celor doi fraţi, când încă lucrau împreună, după proiecte făcute în 1908 şi 1909. Construcţia imobilului a început în anul 2012 cu aripa din curte, având ieşirea spre Crişul Repede. Subsolul clădirii a fost rezervat pivniţei şi spaţiilor anexe pentru ca la parter şi etaj să fie construite două apartamente. Clădirea, construită în stil secession este decorată cu elemente inspirate din natură şi arta populară.