În plină iarnă, 14 tineri orădeni au ieşit duminică la scăldat în Crişul Repede, în zona Silvaş, pe o vreme senină dar rece.

În Criş, adunarea!

Tinerii, majoritatea membrii ai clubului sportiv orădean Gym, sau apropiaţi ai soţilor Wallmen, cunoscuţi pentru performanţele obţinute în Karate Kyokushin, au îndurat frigul mai bine de 3 minute în apele reci de numai 6 grade Celsius.

"A fost prima baie rece din acest an. Noi (n.r. familia Wallmen) ne scăldăm în Crişul Repede pe timp de iarnă deja de 3 ani. Treptat, după ce am anunţat pe pagina de Faceboock a clubului sportiv Gym că ieşim, au început să ni se alăture tot mai mulţi, inclusiv oameni pe care nu-i cunoşteam", a povestit pentru BIHOREANUL antrenorul de Karate Kyokushin, Harris Wallmen.

Adevărată tortură pentru oamenii obişnuiţi, băile reci sunt văzute de practicanţi ca un exerciţiu accesibil tuturor, cu condiţia să fie limitate la câteva minute.

"Cele mai dificile sunt primele 30 de secunde, până se obişnuieşte organismul cu apa rece. Dacă ştii să îţi reglezi respiraţia, să nu te hiperventilezi şi să faci atac de panică, e OK. Primele secunde sunt un iad, apoi devine suportabil, după care, când ieşi afară, parcă eşti în rai", a declarat Wallmen.

Tratament pentru trup şi suflet

Frigul extrem declanşează în organism o descărcare de neuro-transmiţători care produc o stare de bine ce poate dura şi 4 ore.

"Pentru cineva care este mai pesimist, vede lumea în gri, este cel mai bun tratament", a spus antrenorul.

Băile reci au fost consacrate de sportivul olandez de anduranţă Wim Hof ca o metodă de îmbunătăţire a stării de sănătate şi de spirit, îmbunătăţire a somnului, reducere a inflamaţiei şi nivelului de stres.

Trebuie menţionat însă că această metodă nu este recomandată oricui. Această terapie este total interzisă persoanelor care suferă de epilepsie, tensiune arterială crescută, boli coronariene, insuficienţă cardiacă ori accident vascular cerebral.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!