Circa 50 de orădeni s-au adunat miercuri seară în Piața Mihai Viteazul în cadrul unei acțiuni organizate pentru apărarea democrației.
„Un semnal de alarmă”
Evenimentul a fost organizat de orădeanul Alin Dobai, cunoscut ca participant la protestele împotriva modificărilor legilor Justiției, care a înregistrat protestul la Primăria Oradea pentru fiecare seară, până vineri, între orele 18 - 21.
„Încercăm să tragem un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă extremismul și suveranismul la adresa democrației și să îndemnăm lumea sa voteze în cunoștință de cauză”, a declarat Dobai pentru BIHOREANUL.
Orădeanul nu este, însă, foarte optimist. „Vremea marilor proteste a trecut. Ceea ce a fost în perioada 2017 - 2018, cu mii de oameni ieșiți în stradă, nu cred că se va mai repeta. Fiecare formă de manifestare a civismului are epoca ei”.
De altfel, Dobai, se îndoiește că ieșirea oamenilor în stradă este cea mai bună metodă de apărare a democrației. „Nu poți opri în stradă ceva ce a pornit pe rețelele sociale. Tot acolo ar trebui făcut ceva. Din păcate, nu știu ce”, recunoaște acesta.
Tineri în stradă...
La manifestarea desfășurată pe platoul din fața Catedralei ortodoxe, pe lângă cei câțiva orădeni care au participat la protestele anti-Dragnea din perioada 2017 - 2018, cum ar mai fi Marius Szabo, Sebastian Bradea și Nora Tiu, au participat, în mod surprinzător, zeci de tineri, majoritatea studenți.
Aceștia au adus cu ei pancarte improvizate, multe scrise cu mâna, cu mesaje precum „România, nu uita, Europa este casa ta”, „Iubirea de patrie nu e legionară” ori „Nu tăcem în fața fascismului”.
Majoritatea în jurul vârstei de 20 de ani, manifestanții au declarat că au ieșit stradă de teamă că victoria în alegeri a candidatului independent Călin Georgescu, care s-a referit printre altele la desființarea partidelor politice, reintroducerea stagiului militar obligatoriu și retragerea României din proiectul său euroatlantic, fapt ce ar însemna sfârșitul democrației.
Sub amenințarea dictaturii
Vorbitorii au evitat să rostească răspicat numele lui Georgescu, preferând apelativul de „celălalt candidat” ori denumiri ca „suveraniștii”, „populiștii” „fasciștii” ori „legionarii”.
„Mi-e teamă de dictatură. Simt că riscăm să ni se ia drepturile și nu vom mai putea nici măcar să ne spunem părerea”, a declarat tânăra Amalia Gui.
Tinerii speră că, după victoria din primul tur de scrutin, candidatul suveranist va fi înfrânt în cel de-al doilea tur de scrutin, ce va avea loc duminica viitoare, de către reprezentanta USR, Elena Lasconi.
„Sper că oamenii vor înțelege că trebuie să iasă la vot. Țara este într-o criză politică. Odată ce populiștii și fasciștii vor acapara puterea, rezultatele vor fi dezastruoase pentru țară”, a spus studentul Adrian Lavca.
Crescuți în democrație, studenții se tem că eventuala ieșire a României de pe traseul său european o va împinge pe panta unui izolaționism păgubos.
„Acum putem merge în alte țări să studiem prin programul Erasmus, putem circula, țara se poate dezvolta cu ajutorul fondurilor europene, oamenii pot spune ce cred... Toate acesta se pot pierde foarte ușor, într-o singură zi”, a avertizat o tânără.
Manifestanții au scandat în fața statuii lui Mihai Viteazul sloganul „Studenții din țară, nu vor afară!”, cu trimitere la faptul că nu își doresc să ajungă să fugă din țară de teama dictaturii.
„Cu iubire, din partea lui Călin Georgescu”
În mod ironic, la doar câțiva metri în spatele tinerilor, la soclul statuii, între alte câteva coroane depuse duminică, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, putea fi văzută și una cu panglică tricoloră înscrisă cu litere de-o șchioapă: „Cu iubire, din partea lui Călin Georgescu”.
Scris pentru eroii neamului, în noul context, mesajul sună ca un cuvânt de adio, inclusiv pentru protestatarii de azi...