Joia trecută, când Consiliul Local Oradea a ales noul viceprimar în persoana Antoniei Monica Nica, angajații Primăriei s-au uitat mirați unii la alții: „Cine?”.

Necunoscută până de curând politicii locale, Moni, cum îi zic apropiații, a intrat în PNL înaintea alegerilor din 2020 și se află la primul mandat în Consiliu.

„Nu mă așteptam să fiu nominalizată. De altfel, la întâlnirea în care ne-a fost anunțată plecarea fostului viceprimar Arina Moș la București, ca senator, m-am uitat la colegi încercând să-mi dau seama cine merită să-i urmeze. Am renunțat. Erau prea mulți”, povestește noua viceprimăriță.  

La concurență cu UDMR

Nominalizată de primarul Florin Birta, Antonia Monica Nica, directoarea Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, a fost „unsă” în ședința de joi a CL, la concurență cu liderul grupului UDMR, Szabó József (foto), șeful de cabinet al ministrului Dezvoltării, Cseke Attila.

„Oradea este un oraș multietnic, considerăm că și comunitatea maghiară trebuie să aibă un reprezentant în executiv, de aceea îl propun pe domnul Szabó József”, a cerut în numele UDMR consilierul Pető Dalma Csilla.

În urma votului secret, Nica a adunat 17 voturi de la liberalii aflați în sală, în vreme ce Szabó a primit doar 6, din partea colegilor de partid și a consilierilor PSD. Deși era limpede că PNL nu va ceda postul opoziției, primarul Florin Birta a subliniat că nu are nimic cu comunitatea maghiară: „Nu vom face niciodată diferență între români, maghiari sau alte naționalități”.

Calcule politice

În condițiile în care postul de viceprimar era râvnit de majoritatea consilierilor liberali, printre candidații cu șanse numărându-se administratorul firmei Fulger Taxi, Camelia Dulcă, Teofil Filimon, șef de birou la RDS&RCS, și Nicolae Nica, economist la Construcții Bihor, nominalizarea făcută de edil în Biroul Politic Local al PNL Oradea a fost o surpriză.

„Președintele (PNL Bihor - n.r.) Ilie Bolojan i-a lăsat mână liberă primarului Birta și mă așteptam să își aleagă pe cineva experimentat. A fost o surpriză că a optat pentru doamna Nica, aflată la primul mandat”, spune un liberal cu vechime.

Își explică alegerea prin faptul că, venind pe un post pe care nu și l-a dorit neapărat, pentru un mandat de doar 2 ani, în care nu va avea timp să își impună o agendă personală, Nica nu va emite pretenții la încă o nominalizare după alegerile din 2024.

„Având în vedere criza care vine, cu toate investițiile din oraș, e greu de crezut că PNL va reuși să câștige din nou 20 de mandate din 27. Partidul va trebui să încheie o alianță și să dea acelui partid un post de viceprimar fără să îl sacrifice pe Marcel Dragoș, căruia nu are ce-i reproșa”, spune PNL-istul.

„Nu știam despre asta”

Chestionat de BIHOREANUL, primarul pune nominalizarea pe seama rezultatelor. „A demonstrat că e un om serios, devotat și aplecat asupra problemelor comunității. În plus, ca director al Liceului Greco-Catolic a făcut o treabă bună, ridicându-l în rândul celor mai bune licee din Oradea”, spune Florin Birta (foto), negând că a ales-o pe Nica pentru că face parte din cercul episcopului greco-catolic Virgil Bercea.

Nominalizarea l-a luat prin surprindere inclusiv pe prelat. „Nu mă ocup cu politica. Atât am discutat cu dumneaei: ce facem cu liceul dacă acceptă postul”, spune episcopul. Astfel, fostul director Andrei Cristea va reveni pe post în cei 2 ani în care Nica se suspendă din funcție.

„Este bine că domnul Birta s-a gândit la dânsa. Eu nu știam. Este o doamnă foarte echilibrată, cu o putere de muncă deosebită și o dăruire față de școală și oraș cu totul specială”, apreciază preasfințitul Bercea.

Fiat Lux

Astăzi în vârstă de 38 de ani și profesoară de muzică, Antonia Monica Nica este fondatoarea corului de cameră Fiat Lux, cu premii și concerte multiple, care în 2013 a ajuns până în etapa finală a concursului „Românii au talent”, și este la cel de-al doilea mandat la conducerea Liceului.

Spre deosebire de majoritatea directorilor, a concurat pe post acum 2 ani fără să ceară anonimizarea numelui. „Mi-am spus, împreună cu colega mea care a concurat pentru postul de director adjunct, că, dacă ne facem de râs, ne asumăm eșecul. Dacă scrie după aia cineva că am luat nota 4, asta este”, spune viceprimărița. Dar au luat note bune...

„Plec din școala asta!”

Femeia vorbește gesticulând dirijoral cu brațul stâng cu care dă forță corului, în timp ce cu mâna dreaptă încearcă să țină ritmul discuției. „Am fost elev, profesor-suplinitor, iar acum sunt director acolo”, spune ea despre școala pe care a condus-o.

Elevă la clasa de pian a maestrului Avram Geoldeș, care i-a și fost mentor, a renunțat la Liceul de Arte pentru Liceul Greco-Catolic chiar în prima zi de școală după admitere. „Am fost admisă cu nota 9,70 sau 9,90 la proba de solfegiu. În școală toți ne știam nivelul. Copilul unui cadru didactic a fost punctat de comisie cu 10, eu cu mai puțin, așa că i-am spus tatălui meu: «Plec din școala asta!». El m-a susținut”.

A renunțat la Liceul de Arte, dar nu și la muzică. A urmat cursuri în particular cu maestrul Geoldeș, iar la absolvirea liceului a urmat în paralel cursurile facultăților de Muzică din cadrul Universității Oradea și de Teologie-Filosofie din cadrul departamentului orădean al Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Între timp lucra ca profesor suplinitor la liceu și își întregea norma ca artist liric la Filarmonica orădeană. Moni a absolvit facultățile ca șefă de promoție, iar în prezent este doctorand al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca.

Lider calculat

În ciuda spontaneității, noua viceprimăriță e un caracter calculat. Aflată la a doua căsătorie, nu are deocamdată copii, dedicându-se profesiei. „În școală unii colegi îmi spun pe ascuns Micul Bolojan. Îmi place să am controlul. Înaintea ședinței de joi mi-am verificat locul în sală, să ies ușor, drumul la prezidiu, să nu mă împiedic, cuvintele pe care urma să le spun, să nu mă încurc...”, recunoaște ea cu sinceritate.

În pregătirea noului mandat, are deja o agendă cu lucrurile pe care „un ochi de femeie” le-a sesizat ca fiind în neregulă în oraș (dar pe care nu le dezvăluie încă) și așteaptă să discute cu primarul care dintre atribuțiunile predecesoarei Arina Moș, acum senator, sau ale city-managerului Mihai Jurca, aflat la studii în Germania, le va prelua.

E obișnuită să fie lider. Cel mai mare dintre cei trei copii ai preotului Mircea și farmacistei Gabriela Nica, viceprimărița a copilărit într-un apartament cu 2 camere de la etajul IV al unui bloc din strada Grădinarilor. „Tata a studiat Teologia prin beciuri, în clandestinitate, la începutul anilor ʼ80. Pedagog de profesie, a și fost ridicat de Securitate, dus în Cetate și bătut după ce o colegă i-a găsit în sertar o carte de rugăciuni”, povestește ea.

Acum și aici!

Mircea Nica (foto dreapta) și-a echivalat studiile după căderea comunismului și a fost hirotonit preot în 1994. „Trăiam modest. Tata din banii de întreținere cumpăra flori pentru altar. «De ce faci asta?», l-am întrebat, copil fiind. «O să crești și vei înțelege», mi-a răspuns”.

Ctitor al bisericii Sfânta Treime din cartierul Nufărul, preotul s-a îmbolnăvit grav în 2008 și, după o operație în Ungaria, a rămas 11 ani imobilizat în scaun cu rotile, până la decesul din decembrie 2019. „Este înfiorător cum într-o singură clipă îți poate fi dată viața peste cap. E suferința un blestem sau o binecuvântare? Depinde cum privim lucrurile. De aceea trebuie să încerci să faci cât mai bine ceea ce faci acum, să te bucuri de cei dragi, de o carte, de aer curat sau de un pahar cu vin”, spune viceprimărița, cu înțelepciunea moștenită de la tatăl său.


„Locuiesc pe o stradă neasfaltată și fără canalizare. Din 2012 am depus periodic cereri la Primărie pentru extinderea infrastructurii. Încet, lucrările s-au apropiat pe străzile învecinate. Acum, spre supărarea vecinilor, va trebui să cer amânarea lor cu 2 ani, ca să nu se interpreteze că se asfaltează strada pentru mine”

Antonia Nica


„NU!”
Alegerea lui Birta

Antonia Nica a intrat în politică înaintea alegerilor locale din 2020, la propunerea liberalului Florin Birta, pe atunci viceprimar. „Când am văzut că mă sună dl Birta, m-am gândit că poate are un copil pe care vrea să îl înscrie la programul Step by step. E bătaie pe locuri și mulți părinți încearcă intervenții. Am refuzat foarte multă lume și îmi căutam cuvinte să spun «Nu!» fără să-l jignesc. Am avut o surpriză când mi-a zis: «Știu ce ați reușit, vreau oameni ca dumneavoastră în echipa mea»”, povestește noua viceprimăriță.

Episodul s-a repetat în urmă cu două săptămâni, când Birta i-a propus postul. „Când am văzut cine mă sună am avut o presimțire. M-am gândit: «Doamne, sper că are un copil de băgat la școală»”, povestește, râzând, femeia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!