Formaţia bihoreană de baschet masculin CSM CSU Oradea a fost învinsă clar, duminică seara, la Cluj Napoca, de echipa locală Universitatea Banca Transilvania, în primul joc din noul an.

Prima înfrângere

Baschetbaliştii de la CSM CSU Oradea au început noul an aşa cum l-au încheiat şi pe cel precedent, cu înfrângere. Ce-i drept şi în ultimul meci din 2018, dar şi, duminică seara, în primul din 2019, elevii antrenorului Cristian Achim au dat peste echipe redutabile, pe care le-au întâlnit în deplasare, de fapt, cele mai bune la ora actuală din campionatul Ligii Naţionale, BC CSU Sibiu, respectiv U BT Cluj Napoca.

În partida de la Cluj, orădenii au fost întrecuţi la o diferenţă de 15 puncte, cu scorul de 93-78, de echipa gazdă, rivala tradiţională a bihorenilor.

Clujenii au controlat partida şi s-au aflat în cea mai mare parte a jocului la conducere, după ce şi-au adjudecat primele trei sferturi cu 26-19, 21-17 şi 24-19.

Doar în ultimele zece minute, "leii roşii" au fost mai buni, câştigând ultima secvenţă la un punct cu 23-22, dar pe fondul liniştii asigurate de gazde deja pe tabela de marcaj.

Fără agresivitate

Tehnicianul Cristian Achim a început partida cu Watson, Richard, Fometescu, Zekovic şi Denison, dar nivelul de agresivitate în defensivă a fost extrem de scăzut pentru jucătorii CSM-ului.

Pe acest fond, dar şi după circulaţia bună a mingii şi inspiraţia la finalizare a clujenilor, au făcut ca U BT să se desprindă încă din sfertul II la 18 puncte.

Totuşi, Oradea a revenit, după ce Richard a marcat pe câteva acţiuni succesive, iar apărarea bihorenilor a dat randament în ultimele 3 minute ale reprizei. În acest fel, la pauza mare tabela de marcaj indica scorul de 47-36 pentru gazde.

În jumătatea secundă, orădenii au alternat momentele bune cu cele modeste, iar în acest fel a fost imposibilă revenirea la mai puţin de zece puncte pe tabelă. În ultima pauză s-a intrat chiar cu scorul de 71-55 în favoarea clujenilor.

"Avem foarte mult de lucru"

Ultima secvenţă a fost echilibrată, cu "roş-albaştrii" întâmpinând probleme pe ambele faze, dar şi cu greşeli tehnice. Totuşi în ultimele zece minute, bihorenii au fost mai eficienţi cu un punct faţă de adversari şi au încheiat partida cu o înfrângere la 15 puncte, scor 93-78 pentru U BT.

"Am pierdut la o diferenţă de 15 puncte. Puteau fi mai multe sau mai puţine, cert este că echipa din Cluj a dominat pe tot parcursul jocului. Eu cred că a contat şi lipsa de agresivitate din jocul nostru, însă este limpede că gazdele din această seară au marcat foarte bine de la distanţă. Aveam aşteptări de la acest meci în condiţiile în care am fost pentru prima dată împotriva lui U-BT Cluj în formulă completă în acest sezon. În urma ultimelor jocuri este limpede că avem foarte mult de lucru. Felicit echipa învingătoare şi urez mult succes în continuare echipei clujene", a declarat, după partidă, antrenorul campionilor, Cristian Achim.


U-Banca Transilvania Cluj - CSM CSU Oradea 93-78 (26-19, 21-17, 24-19, 22-23)

Marcatori U BT Cluj: K. Dykes 20 puncte, D. Dorsey 15, A. Rasic 12, A. Calnicenco 10, J. Washburn 8, S. Marinov 7, R. Torok 6 şi T. Easley Jr 5 puncte. Au mai jucat: A. Mureşan şi M. Carcoana. Antrenor: M. Silvaşan

Marcatori CSM CSU Oradea: D. Zekovic 23 puncte, K. Richard 21, M. Ginyard 10, S. Denison 9, A. Valeika 5, B. Nicolescu 5, M. Pasalic 3 şi G. Watson 2 puncte. Au mai jucat: T. Fometescu  şi E. Petrescu. Antrenor: Cr. Achim

După acest meci, CSM CSU Oradea are un bilanţ de 8 victorii şi 5 înfrângeri şi se menţine pe locul al IV-lea al clasamentului Ligii Naţionale.

În următoarea partidă, echipa bihoreană va evolua duminica viitoare, pe 13 ianuarie, tot de la ora 18:00, dar pe teren propriu, în compania celor de la BCM U FC Argeş Piteşti. Duminică, argeşenii s-au impus pe teren propriu în faţa celor de la SCM U Craiova cu scorul de 96-92.