Numit în cursul lunii iulie director peste Termoficare Oradea, companie înfiinţată de municipalitate din ruperea în două a vechiului CET, inginerul Mihai Cabai vrea să pună firma pe roate, în special prin eliminarea pierderilor. "Înlocuirea reţelelor este o investiţie constisitoare, cu mult peste puterile oraşului. Va trebui să contractăm fonduri europene dar, odată făcute lucrările, rezultatele se vor vedea", promite Cabai.

Fost fotbalist la FC Bihor, inginerul şi-a deschis în anii '90 propria firmă de mic mobilier, prin care a lucrat pentru Ikea. Când exporturile au căzut s-a angajat la Electrocentrale, unde a trecut prin toate sectoarele de activitate posibile. Iar acum speră să folosească experienţa acumulată la comanda nou înfiinţatei societăţi de transport şi distribuţie a agentului termic...

"Bolojan a rupt pisica"

- Pentru că CET-ul şi-a pierdut licenţa pe serviciile de transport şi distribuţie, primarul Ilie Bolojan vrea să rupă societatea în două: Electrocentrale Oradea se va ocupa de activitatea de producţie, iar Termoficare Oradea va fi axată pe transport şi distribuţie. Ce garanţie avem că prin ruperea în două a unei firme falimentare vor rezulta două societăţi care să încheie anul dacă nu în profit, măcar pe zero?  

- Când s-a propus această dezlipire, situaţia Electrocentrale era una critică. Nu se mai putea continua. Drept urmare, domnul primar şi aleşii locali au ales situaţia cea mai viabilă. De altfel, pentru această soluţie ar fi trebuit să opteze, în vremea lui, domnul primar Petru Filip. Nu s-a dorit! Domnul Bolojan a rupt pisica în două. Beneficiile? O mai bună gestionare a activităţii, a problemelor de transport şi distribuţie şi chiar de urmărire a producţiei.

- Cele două societăţi pot face profit?

- Societatea "mamă", Electrocentrale, poate ajunge pe profit dacă îşi pune cazanul nou, pe gaz. Cealaltă firmă, de transport şi distribuţie, nu va fi pe profit în primă fază datorită diferenţei de 112 lei pe gigacalorie între preţul de producţie şi cel de livrare. Aceasta se poate rentabiliza foarte uşor prin eliminarea pierderilor de pe reţele, dar şi prin unele activităţi aducătoare de venit precum montarea de branşamente noi sau contorizare. Facem aceste lucrări mult mai bine ca oricare altă firmă.

"Vrem proiecte europene"

- Prin ruperea Electrocentrale, dintr-o firmă se fac două societăţi cu două structuri de conducere, două consilii de administraţie, două Adunări Generale ale Acţionarilor şi aşa mai departe. Cu cât vor creşte tarifele?

- După ştiinţa mea, tarifele nu vor creşte, din contră, se vor micşora, printr-o mai bună gestionare a activităţii. Prin investiţia în cazanul nou, chiar am auzit că vom avea un profit de un milion de euro, iar dacă la distribuţie şi transport eliminăm pierderile sunt şanse chiar să facem profit.

- Care au fost motivele pentru care conducerea municipalităţii v-a mandatat pe dvs. să conduceţi Termoficare Oradea?

- Eu cred că unul dintre motive a fost planul managerial, cu restructurarea pe care urma să o fac. Am venit cu un set de măsuri noi.

- Ce măsuri de restructurare veţi lua pentru ca noua societate să nu repete greşelile CET-ului?

- Am redus 73 de persoane din 273 şi vom structura mai bine echipele pentru a le eficientiza. Am redus personal din toate compartimentele. Am dat afară indisciplinaţii, o parte din ingineri, multe posturi de conducere, dar am redus şi din mecanicii de la Puncte Termice, astfel încât astăzi unui operator îi revin cam 17 puncte termice. O altă măsură este eliminarea pierderilor, mai ales la magistrala de transport a agentului primar. Investiţia de 17 kilometri de înlocuiri de reţea de magistrală va ajuta mult. Vrem să asigurăm servicii către populaţie mult mai bune, să îmbunătăţim funcţionarea punctelor termice. Primăria şi Consiliul Local nu au suficienţi bani, aşa că dorim să facem studii de fezabilitate pentru atragerea de fonduri europene. Alt obiectiv este să ne îmbunătăţim relaţia cu asociaţiile, pentru care să facem contra-cost aerisirea instalaţiilor, montarea unei ţevi şi alte lucrări pe care nimeni nu ştie să le facă mai bine.

- Ce faceţi cu rău-platinicii?

- Vreau să punem la punct sistemul de recuperare a banilor. Cum foarte multe instalaţii sunt în condomeniu, aş dori să fac o facturare individuală, să scot din condomenii spaţii care aparţin unor cabinete medicale, de avocatură sau altele, să plătească separat. Apoi, multe firme dau faliment, fără să fi recuperat banii de la ele. Nu mai vreau aşa ceva. Neachitarea unei facturi va atrage în luna a doua sau a treia debranşare!

"Eliminăm 20% din pierderi"

- Cu cât la sută din actuala schemă de personal poate funcţiona noua societate?

- Calculele arată că, după reducerea de 27% pe care am şi făcut-o, poate funcţiona fără probleme.

- În momentul de faţă Termoficare Oradea este în proces de licenţiere. Ce greutăţi întâmpină?

- Suntem în faza de finalizare a dosarului, pentru a-l trimite la Bucureşti spre licenţiere. Cel mai mare blocaj l-am întâmpinat deoarece transportatorul de cărbune Unicom a pus sechestru pe toate bunurile societăţii Electrocentrale, iar noua societate nu putea să-şi ia utilaje. În licenţă îţi cere numărul şi tipul de utilaje de care ai nevoie. Până la urmă s-a ajuns la o înţelegere şi situaţia s-a deblocat.

- Una din marile probleme ale Electrocentrale o constituie pierderile de 40% de pe reţele. A doua zi după ce Termoficare va începe să cumpere energie termică la gardul CET-ului pentru a o transporta şi distribui orădenilor societatea va lucra pe minus. Ce măsuri aveţi în vedere pentru reducerea pierderilor?

- Cele mai mari pierderi sunt pe magistralele agentului primar. Spre exemplu, Magistrala III care leagă Fabrica de Zahăr de capătul străzii Traian Lalescu are pierderi uriaşe. Mi-am propus să eliminăm 20% din pierderile de 40%. Vara pierderile sunt mai mari pentru că scade consumul şi mult abur se aruncă pe Criş. Din păcate, situaţia financiară nu ne permite să pregătim sezonul de iarnă. Lucrăm cu ce putem, cu ce mai găsim în magazie.

O altă problemă a magistralei este dezechilibrul hidraulic. Oradea a fost alimentată din două CET-uri. Echilibrarea făcându-se pe două părţi, spre extremităţi reţelele sunt mai largi iar la mijloc se subţiază. Pentru că acum am rămas cu un singur CET, în capăt la Nufărul şi în Velenţa avem probleme mari. Magistrala lărgindu-se, are un debit foarte lent şi apar depuneri, iar apoi avarii. Îmi propun ca în zona Ştrandului municipal să fie un spaţiu de repompare, care să echilibreze hidraulic sistemul pentru că altfel nu se pot asigura debitele necesare la 26 de kilometri distanţă, în Velenţa, Nufărul şi Sânmartin. Avem proiectul staţiei dar totul depinde de bani, pentru că aceasta costă cam 8-9 milioane de lei.

"Cred în ieftinirea gigacaloriei"

- Alte lucrări prioritare?

- Lucrăm numai pentru pregătirea de iarnă şi eliminarea avariilor. Cea mai dificilă este Magistrala I din centru. De la Fabrica de zahăr până la Muzeu reţeaua este putredă, iar pe Decebal s-a lucrat numai pe avarii. Sunt foarte multe vane de secţionare care nu funcţionează. Or, nu este normal ca în caz de avarie să închid tot oraşul, e nevoie de vană de secţionare care să închidă doar o porţiune. Sper să găsesc sursă de finanţare pentru ele.

- La ce să se aştepte orădenii de la iarna care vine?

- Eu zic că la servicii mai bune. Făcând până în noiembrie această staţie de repompare şi eliminând în proporţie destul de mare avariile, serviciile vor fi mai bune, iar temperaturile mai ridicate.

- Credeţi în proiectul centralei pe gaz? Va aduce el ieftinirea gigacaloriei?

- Da! Centrala pe gaz este de cogenerare, produce curent, iar banii încasaţi vor compensa preţul încălzirii. Era singura soluţie viabilă. Cred chiar că, în funcţie de cât de repede putem înlocui reţelele, va duce în timp la ieftinirea gigacaloriei.

- Înfiinţarea zonelor unitare de termoficare, în care va putea opera doar sistemul centralizat de termoficare, va transforma orădenii în clienţi captivi ai noii societăţi. Cum se vor putea apăra consumatorii împotriva abuzurilor legate de scumpirea gigacaloriei, cum vor avea garanţia calităţii serviciilor?

- Sigur că fiecare orădean are opţiunea lui. Eu le recomand să aibă două surse de energie. Noi acceptăm, dacă au proiect. Am, însă, încredere în noua societate de transport şi nu cred că populaţia va mai căuta altă sursă de energie termică.

În plus, vreau ca serviciile noastre să fie cu totul altele decât cele de până acum. Aş dori să creez şi alte surse de venit, prin lucrări colaterale din diferite activităţi: branşare, înlocuire, contorizare, tot ceea ce aparţine de activitatea noastră. Iar în final să poată spune oamenii că s-a schimbat, iată, ceva la Electrocentrale...