Mai molcolm şi mai liniştit, dar în continuare un "Taur" luptător - aşa se prezintă, după 4 ani de absenţă din viaţa publică, PDL-istul Mihai Groza, viceprimar între 2004-2007 şi primar până în 2008, când a pierdut alegerile plătind, spune el, greşelile altora.

Nominalizat să tragă încă o dată la Primărie, Groza, care din 2009 conduce Hidroelectrica Bihor, vrea să demonstreze că poate concura onest pentru o funcţie pe care nu şi-o doreşte "musai". Aşa că, tocmai din acest motiv, promite o campanie diferită de cea din 2008, când alţii au lansat mesaje cu "bolovani" în numele, dar din spatele şi fără ştirea lui. Cine anume? Aflaţi din interviul în care Groza se confesează, face dezvăluiri, dar şi promisiuni...

Candidatură "de control"

- PDL a părut să ezite la alegerea candidaţilor la Primărie şi la şefia CJ, despre dvs. spunându-se chiar că nici nu v-aţi dorit candidatura...

- Ca orice partid serios, şi PDL şi-a făcut analize. Din câte cunosc, s-au făcut şi sondaje în marile oraşe, iar pentru Oradea rezultatul a ieşit de curând. Ştiam că sunt inclus în aceste sondaje, deşi n-am precizat niciodată că-mi doresc sau nu-mi doresc asemenea funcţie.

- Ce sau cine anume v-a determinat să intraţi din nou în competiţie?

- Am ţinut cont de sondaj, dar în primul rând m-a motivat rezultatul alegerilor din noiembrie 2008, când am câştigat Colegiul 4 Senat Oradea cu 14.800 de voturi, la trei luni şi jumătate după "zdrobitoarea înfrângere" de la locale, cum spunea presa. Da, a fost o înfrângere zdrobitoare, dar n-a fost ruşinoasă, căci am acceptat cu demnitate rezultatul. Şi acum cred că acel scor de 20,54% se datorează în primul rând muncii mele, căci atunci am avut adversari în propriul meu partid. Viaţa a demonstrat, la parlamentare, că orădenii n-au avut nimic cu mine, şi am reuşit să-mi fac o campanie diferită de cea pentru locale, unde nu m-au caracterizat acele mesaje de agresivitate, cu "bolovani", cu celelalte. Deci în iunie a fost un vot care a taxat ceea ce a fost până atunci în plan local, probabil. Dar viaţa merge înainte, iar eu ştiu să merg înainte fără să mă abat de la principii.

- V-aţi întocmit programul cu care veţi candida?

- Pot spune că am câteva idei. N-am avut când să-l întocmesc, pentru că (n.r. - vinerea trecută, la data interviului) abia de 24 de ore cunosc că sunt candidatul la Primărie. Şi n-am avut niciodată în plan să-mi scriu un program pentru eventualitatea dacă mă pune cineva candidat. Voi avea, însă, unul care vine în sprijinul orădenilor şi al Oradiei.

"Voi lua procentul maxim pentru a deveni primar"

- Vă alegeţi liber echipa de consilieri sau e apanajul partidului?

- Imediat după nominalizarea mea, am impus nişte reguli. În primul rând libertate, sigur, în proporţie de 90%, la alegerea unei liste de consilieri cu o structură omogenă, în care să avem reprezentate şi colege, şi colegi care să acopere toate sferele vieţii publice. Am mai impus ca regulă să monitorizez îndeaproape, deşi îmi va fi foarte greu, tot ce ce întâmplă în jurul meu. Nu vreau să fac trimiteri la campania din 2008, dar trebuie să spun că acele mesaje de atunci nu m-au caracterizat şi nu mi-au aparţinut. Eu îmi doresc o campanie echilibrată, pe proiecte, pe valori, în sprijinul cetăţenilor, pentru că lumea s-a şi săturat să vadă sânge pe sticlă, cum se spune.

- Vom vedea candidaţi noi pe lista de consilieri?

- O, da, cu siguranţă că da.

- Sondajul PDL din iunie anul trecut, singurul ajuns public, credita partidul în Oradea cu 9,7%. Ce procentaj credeţi că veţi atinge dvs., în condiţiile în care de atunci partidul a căzut şi mai mult în ochii electoratului?

- Din punctul meu de vedere, localele se diferenţiază net de parlamentare, căci la locale contează în primul rând omul, nu sigla. Trebuie şi să spunem lucrurilor pe nume, că în 2008 România mergea cu motoarele bubuind, dar totul era fals, se dădeau salarii şi pensii fără acoperire, de unde şi măsurile foarte dureroase de austeritate care s-au luat apoi de PDL. Acum, eu nu zic că această criză nu putea fi mai bine gestionată, dar se văd şi efectele pozitive ale acelor măsuri. Revenind la situaţia de acum, nu pot spune care sunt procentele, pentru că nu am văzut sondajele, dar pot spune că voi lua un procent maxim pentru a fi primarul municipiului Oradea.

- Acum PDL are 7 din cei 27 consilieri locali, veţi reuşi să-i păstraţi sau să-i "înmulţiţi"?

- Unui primar cu 7 consilieri îi va fi foarte greu să construiască hotărâri de Consiliu care să-i permită aplicarea propriului program. Din acest motiv, e firesc ca locomotiva în alegeri să fie candidatul la Primărie, care să-şi aducă cât mai multe voturi şi lui, şi listei de consilieri, inclusiv de la Consiliul Judeţean.

Campanie cu eleganţă

- Ce eşecuri şi ce succese credeţi că a avut primarul de acum, Ilie Bolojan?

- Nu suntem în campanie, deci n-am să mă refer acum la eşecurile sau succesele sale.

- Dar sunt lucruri pe care le-aţi fi făcut altfel?

- La momentul potrivit vom spune şi ce a făcut bine actuala administraţie, şi ce proiecte a preluat de la noi, la cheie, doar pentru a le pune în aplicare, cum e Podul Sovata, pe care eu l-am susţinut. Dar, în acelaşi timp, cu eleganţă, voi puncta şi ce putea fi făcut mai bine. Vom merge pe un mesaj constructiv, nu pe atacuri la persoană.

- Aţi menţine amenzile pentru parcările nelegale sau pentru abaterile la salubrizare?

- Hm, mă forţaţi să intru în comentarii... Pot spune că pentru a face astfel de lucruri trebuie în primul rând să creezi alternative. Şi apoi, dacă nu sunt respectate normele, se poate veni şi cu sancţiuni. Dar în primul rând trebuie să creezi alternative.

- Ce relaţie aveţi, dacă aveţi, cu actualul primar?

- Contrar unor presupuneri ale unor colegi de-ai mei, eu pretind că am relaţii corecte cu toţi cei care sunt oameni cu adevărat, indiferent de gruparea politică din care fac parte şi indiferent de funcţia pe care o ocupă vremelnic, pentru că astăzi eşti primar, mâine eşti altceva, dar important e să lăsăm ceva în urma noastră. Nu să privim în urmă cu mânie, ci cu mulţumirea că am făcut ceva pentru oraş.

- Pe fostul ministru Cseke Attila, cel mai probabil candidat UDMR, îl consideraţi un competitor redutabil?

- Am lucrat cu Cseke în Consiliul Local, este unul din cei mai serioşi oameni pe care îi are UDMR, a făcut foarte multe lucruri bune şi pentru comunitatea locală. De fapt, banii de la actuala guvernare au venit pentru Oradea, pentru că şi la Bucureşti avem oameni plecaţi din Bihor, cum e şi domnul Vasile Blaga, care indiferent cine a condus Oradea, a adus bani în judeţ. Revenind la Cseke Attila, da: este un competitor serios, iar eu îl voi respecta. Şi pe el, şi pe toţi ceilalţi candidaţi.

Evacuat de Mircea Matei

- Dar cu fostul dvs. şef din Primărie, Petru Filip, ce relaţie aveţi?

- Pentru că dânsul este la Bucureşti şi face parte din organizaţia PDL de la sectorul 2 sau 5, nu vreau să greşesc, nu pot spune că am avut relaţii în ultimii ani. Sigur, ne-am mai salutat, ne-am urat de sărbători, dar s-au limitat aceste relaţii la atât.

- Vă ajută sau vă încurcă Mircea Matei, care recent a retras licenţa Electrocentrale? Preşedintele PDL Oradea, Dorin Corcheş, spunea că organizaţia n-a fost consultată...

- Eu nu am nicio funcţie în organizaţia Bihor, nu particip la şedinţele Biroului Judeţean decât atunci când sunt invitat. Vedeţi, imediat după ce câştigasem Colegiul 4 Senat la Oradea, era o şedinţă a Biroului şi s-a ridicat domnul Matei să spună: "Domnu' Groza, cine nu e membru al Biroului să părăsească sala!". Adică, tocmai eu, care adusesem voturi! Nu cred că m-am simţit niciodată mai umilit, dar am părăsit sala.

- Deci vă ajută decizia lui sau vă încurcă?

- Pot face un comentariu scurt, atâta timp cât şi organizaţia s-a delimitat de el: nu cred că era cel mai fericit moment să uzeze de o funcţie pe care o ocupă vremelnic faţă de CET Oradea. Că sunt lucruri de îndreptat, că pot fi îndreptate, sunt de acord! Dar modul ales de el a fost cât se poate de penibil, iar momentul nepotrivit.

- În 2009 aţi renunţat la funcţia de consilier local, pentru a nu fi în incompatibilitate ca director la Hidroelectrica. Acum vă veţi suspenda sau vă veţi lua concediu pentru campanie?

- Dacă aş fi avut statut de funcţionar public, ar fi trebuit să mă suspend. Pe de altă parte, în campania din 2008 am fost în acelaşi timp candidat, primar şi viceprimar, pentru că n-am avut decât un viceprimar, care era şi el în campanie, şi am reuşit să duc şi o campanie în spate, şi administraţia oraşului. Nu fac trimitere la contracandidaţii mei, dar din câte ştiu şi candidatul USL îşi va vedea de activitatea din Primărie. Şi eu aşa văd lucrurile, că voi putea să-mi desfăşor activitatea în continuare, la fel ca până acum. Dar îmi voi lua o bucată din concediul de odihnă pentru ultima parte din campanie.

- În ce măsură veţi beneficia de implicarea în campanie a lui Vasile Blaga?

- Dânsul e un pilon de bază pentru PDL şi pentru Bihor. Ne bazăm pe sprijinul său, şi ne-a spus că va veni în campanie de două-trei ori în Bihor.

Viaţa e o luptă

- Veţi face tandem cu candidatul la şefia CJ, Radu Ţîrle?

- Pe mine personal mă onorează candidatura domnului Ţîrle la CJ, mă refer la valorile şi principiile morale pe care şi dânsul le are. Va fi o muncă specifică a dânsului pentru judeţ, eu mă voi concentra pe Oradea, dar vor fi şi anumite suprapuneri în campanie.

- Dacă veţi câştiga Primăria, ce veţi schimba în instituţie? Dar în oraş?

- În primul rând voi dori un respect deosebit pentru cetăţean. Nu e un slogan, căci mi-a făcut dintotdeauna o plăcere deosebită să lucrez cu oamenii, iar atunci când am fost pus în slujba lor am spus mereu că ei sunt prioritatea numărul zero.

- Dacă veţi câştiga Primăria, dar Guvernul va fi al USL, cum veţi continua proiectele oraşului şi cum veţi impune şi altele, noi?

- Actuala guvernare a ajutat foarte mult Primăria Oradea. Vom conştientiza şi vom spune lucrurilor pe nume despre ce-a făcut Guvernul pentru Oradea, pentru că nu poţi veni toată ziua să spui că s-au făcut poduri, ci va trebui să despărţim lucrurile şi să vedem ce-a făcut Primăria şi ce-a făcut Compania Naţională de Autostrăzi. Dacă nu vom spune lucrurilor pe nume, înseamnă că nu suntem corecţi. Va fi un efort de comunicare, şi va fi nevoie şi de o obiectivitate a presei, ca să transmită aceste lucruri.

- Vă mai vedeţi în politică dacă pierdeţi? Altfel spus, va fi totul sau nimic?

- A fost totul sau nimic că am pierdut alegerile locale din 2008? A fost totul sau nimic că am câştigat Colegiul 4 Senat în acelaşi an? A fost totul sau nimic vreo funcţie politică pe care nu o am în partid? Nu, pentru că nu m-am asociat niciodată cu o funcţie sau cu politica. Sigur, sunt membru PDL, dar nu am vizat niciodată funcţii, nici în partid, nici în administraţie, şi voi putea şi fără funcţii şi în continuare.

- Deci s-a cicatrizat orice rană din trecut?

- N-a fost nicio rană, a fost un sentiment de durere peste care am trecut.

- Ce aţi simţit totuşi când, după alegerile locale, cel învinuit pentru eşec aţi fost dvs.?

- La acea vreme am ştiut să trec peste aceste lucruri. Mai interesant a fost după alegerile parlamentare, când anumiţi colegi spuneau că s-au pierdut alegerile pentru că nu s-au implicat ei, deşi eu zic că era mai bine să nu se implice, ca să nu facă transferul de imagine negativ către mine. Mai mult, n-am auzit niciun cuvânt, nu de mulţumire, ci aşa, măcar scăpat, că la Oradea s-a câştigat un colegiu de Senat... Parcă nu le convenea că am câştigat atâtea voturi. După calculele mele, îmi lipseau cam 2.700 de voturi ca să devin al doilea senator PDL din Bihor. Deci, atunci am trecut mai greu peste mâhnire, nu după locale.

- Din toate aceste motive, v-a venit vreodată să vă lăsaţi de politică?

- Nu. Viaţa e o luptă, şi toţi avem datoria să luptăm, pentru familie, pentru serviciu, pentru oraş, pentru valorile pe care le avem. Mie mi-ar fi fost uşor să le spun colegilor: "Ştiţi ceva? M-am săturat! M-aţi pus la punct, m-a pus şi presa, îmi iau bagajele, plec!". Dar nu sunt genul acesta, eu sunt Taur, iar taurii sunt luptători nativi în arenă, chiar dacă mai iau câte o suliţă între coaste...


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Petru Filip - Un om inteligent
Mircea Matei - O persoană care mai are de învăţat de la viaţă
Ştefan Seremi - Un om serios, tenace, un camarad
Dorin Corcheş - Un băiat de perspectivă
Vasile Blaga - Bihoreanul cu care trebuie să ne mândrim