Controversatul deputat ex-AUR Mihai Lasca și mai mulţi acoliţi de-ai săi au descins, duminică după amiază, în Piaţa Unirii din Oradea, lângă intrarea în zona împrejumuită a Târgului de Crăciun.

În semn de răzvrătire faţă de regulile de acces din acest an - şi anume prezentarea la intrare a certificatului verde - gaşca lui Lasca a amplasat în vecinătatea târgului o masă şi mai multe plase, de unde au împărţit gratuit vin fiert, fructe şi dulciuri.

Iniţiatorii au spus că acestea sunt pentru persoanele care ar vrea să-şi cumpere ceva de la Târgul de Crăciun din Oradea, dar nu pot fiindcă nu au certificatul verde.

De altfel, Lasca a subliniat că bunătăţile sunt pentru persoanele care nu s-au lăsat "injectate" cu "un ser cu armă biologică de la care oamenii paralizează". După cum se ştie, Lasca este un anti-vaccinist convins şi a mai răspândit în ieşirile sale informaţii false despre serurile anti-Covid.

"Aşa cum am promis, pregătim un pahar de vin pentru cei care vor să vină la Târgul de Crăciun şi nu au paşaportul sclaviei, paşaportul nazist. Aşadar, vă aşteptăm aici. Puteţi să veniţi cu copiii, vă aşteptăm în Piaţa Unirii din Oradea, aici lângă gardul ghetoului nazist", a spus el, într-o intervenţie live pe Facebook, din centrul Oradiei. 

Lasca şi prietenii lui nu s-au rezumat la împărţirea de mici atenţii în ajun de Moş Nicolae, ci au cerut să vorbească cu organizatorii Târgului şi să primească explicaţii legate de impunerea certificatului verde la intrare. 

Din înregistrarea publicată pe Facebook se vede că reprezentanţii APTOR, Alina Toie şi Alexandru Chira, s-au dus cu documente să le explice că, potrivit unei hotărâri a Guvernului, la târgurile din România, deci nu doar din Oradea, pot participa doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 6 luni. 

"Aveţi obligaţia să organizaţi pentru cei neinjectaţi", le-a spus Lasca reprezentanţilor APTOR, deşi acest fapt nu este adevărat. Deputatul ex-AUR a insistat să i se explice de ce i se interzice deplasarea într-o anumită zonă (cea a târgului) a pieţei publice. 

De asemenea, el şi câţiva dintre adepţii principiilor sale au purtat discuţii şi cu jandarmii orădeni, care au supravegheat situaţia. 

Cum gaşca lui Mihai Lasca ocupa o porţiune de domeniu public, de unde împărţea cadouri, deşi nu avea autorizaţie pentru asta, Poliţia Locală Oradea urmează să aplice o sancţiune. 

"Directia Poliţia Locală Oradea, prin agenţii care se aflau în perimetrul de patrulare din Piaţa Unirii, au identificat un grup de persoane care ocupau domeniul public fără a avea o autorizaţie în acest sens. În urma discuţiilor purtate, o persoană şi-a asumat ocuparea domeniului public fără autorizaţie, motiv pentru care i-au fost luate datele personale, urmând a i se intocmi un proces verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor faţă de fapta asumată. Ocuparea domeniului public fără autorizaţie constituie contravenţie şi se sancţionează conform HCL 896/2020 cu amendă în cuantum de 1.000 lei", a transmis, la solicitarea BIHOREANULUI, şeful Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian.