Statuia voievodului Mihai Viteazul a fost dată jos, marţi, în jurul orei 13.30 de pe soclul din Piaţa Unirii din Oradea, în urma unei operaţiuni care a durat în jur de o oră. Evenimentul nu a fost lipsit de incidente, unele voci acuzând administraţia locală de "trădare de ţară" şi considerând acţiunea "o ruşine naţională".

Coborât cu grijă

Statuia a fost coborâtă cu grijă de echipele de muncitori, care au folosit utilaje de la firma orădeană Deme Macarale, şi a fost ţinută în aer mai mult timp, până când a fost pregătită o platformă auto, pe care monumentul a fost aşezat cu atenţie, după ce a fost culcat într-o parte, pe nişte stative de lemn, astfel încât materialul din care este construită să nu fie afectat.

Statuia a fost prinsă apoi cu chingi de trailer, pentru a fi dusă la locul de depozitare, unde va fi şi restaurată.

PSD-ist recalcitrant, mutarea statuii lui Mihai Viteazul"Ăsta e blestemul lui Mihai Viteazul!"

Evenimentul nu a fost lipsit de incidente. Când casca unuia dintre muncitorii urcaţi pe soclu a căzut, izbindu-se cu zgomot de caldarâm, s-a auzit una din vocile grupului de rezervişti strigând: "Ăsta e blestemul lui Mihai Viteazul!".

La faţa locului şi-a făcut apariţia un bărbat de vârsta a treia (foto stânga), cunoscut ca fiind membru vechi al PSD, pretins revoluţionar, şi care a strigat în gura mare că scoaterea lui Mihai Viteazul de pe soclu este o "trădare de ţară", făcută de "trădători, tâlhari şi bandiţi", care "să vă duceţi dracului afară din România". Individul s-a liniştit doar după ce echipajele Poliţiei Locale l-au rugat să se legitimeze.

În piaţă a sosit, după ce statuia fusese coborâtă deja, şi generalul în rezervă Grigore Bartoş, fost comandant al Garnizoanei Oradea, care, de asemenea, într-un limbaj dur, în care i-a numit pe edili "idioţi", şi-a exprimat protestul cu privire la scoaterea voievodului "din pământul românesc" şi definind întreaga acţiune ca fiind o "ruşine naţională".

"O neasemuită poezie tragică"

La un moment dat, Bartoş, aflat într-o stare uşor euforică, părea chiar că vrea să se plaseze lângă statuia suspendată a lui Mihai Viteazul, dar a părăsit rapid "dispozitivul", la somaţia forţelor de ordine. În schimb, a continuat să lanseze opinii critice, comentând de pe margine evenimentul.

"E o jenă pentru poporul românesc ce se întâmplă acum aici, la Oradea. Întâiul unificator de ţară, culcat la pământ. Absolut jenant! Nimeni nu îşi putea închipui Unirea fără chipul său, de o neasemuită poezie tragică. Uitaţi poezia tragică pe care o face acest idiot", a strigat Bartoş, cu trimitere la primarul Ilie Bolojan.

Viaţa merge înainte

Cu toate aceste incidente, acţiunea şi-a atins scopul, în condiţii decente, chiar dacă mulţi dintre trecători habar nu aveau ce se întâmplă şi, mai ales, de ce statuia lui Mihai Viteazul a fost dată jos. "Cealaltă statuie e tot cu Mihai Viteazul?", a întrebat un asemenea ignorant.

Pegătirile pentru instalarea Statuii Regelui Ferdinand continuă în Piaţa Unirii. Înainte de urcarea pe soclu, noua statuie va fi montată şi finisată pe amplasamentul de unde a fost coborâtă, în faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic. În jurul ei au şi demarat, imediat ce statuia lui Mihai Viteazul a fost dusă din centru, lucrările de ridicare a unei schele metalice care să o protejeze pe cea nouă de intemperii şi la adăpostul căreia realizatorul să îşi poată desăvârşi opera.

Un grup de femei mai tuciurii, gură cască la desfăşurarea de muncitori din faţa Palatului, nu a înţeles nimic din ce se întâmplă. "Nu vă supăraţi, ce concert o să fie aici, domnu'?", a întrebat una dintre ele.

Citiți și articolul „Regele Ferdinand a ajuns în centrul Oradiei. Statuia lui Mihai Viteazul va fi dată jos de pe soclu astăzi (FOTO / VIDEO)