Regele Ferdinand va trebui să aştepte cel puţin până anul viitor reîntoarcerea în Piaţa Unirii. Întrunit în şedinţăă ordinară, Consiliul Local a respins joi proiectul de hotărâre privind reamplasarea statuii în cadrul ansamblului Duiliu Marcu din piaţa centrală a oraşului.

Proiectul primarului Ilie Bolojan, înaintat spre aprobare de Instituţia Arhitectului Şef, a căzut pentru numai două voturi lipsă, întrunind doar 16 voturi "pentru" faţă de minimum de 18, după ce consilierii locali ai PSD şi UDMR s-au abţinut de la vot.

Poziţie comună, motive diferite...

Opoziţia a acţionat unitar din raţiuni cât se poate de diferite. "Statuia voievodului Mihai Viteazul să rămână unde este. În Piaţa Unirii există cele trei biserici - ortodoxă, greco-catolică şi romano-catolică - iar Mihai Viteazul, ca simbol al unirii, nu îşi găseşte nicăieri locul mai bine", a spus în numele grupului PSD, consilierul Doina Bunea.

De altfel, Bunea a şi fost singurul consilier care a votat împotriva proiectului de hotărâre, spre deosebire de colegii din PSD şi UDMR care s-au ascuns în spatele dreptului la abţinere.

La rândul lor, reprezentanţii Uniunii au refuzat să aprobe proiectul de hotărâre, pe considerentul că dacă în piaţă există o statuie a unei personalităţi româneşti se impune, în contrapartidă, amplasarea unui monument al unui reprezentat al comunităţii maghiare.

"Ar fi frumos ca în centrul oraşului să fie amplasată şi o statuie a comunităţii maghiare. Propun introducerea în proiectul de hotărâre a unui articol privind reamplasarea tot în Piaţa Unirii a unei statuii a Regelui Ladislau cel Sfânt, fondatorul oraşului", a spus Ritli Ladislau Csongor.

Respins!

Reprezentanţii UDMR nu s-au lăsat convinşi de liberalii Daniel Vulcu şi Mircea Mălan, care au cerut amânarea unei astfel de hotărâri pentru o şedinţă ulterioară, după ce va fi identificat un amplasament potrivit pentru statuia lui Ladislau.

"Avem un proiect de reamenajare a Pieţei Unirii deja aprobat, constructorul a fost deja desemnat şi urmează să înceapă lucrările. Ca urmare, fără să ştim locaţia unei astfel de statui şi în ce măsură va afecta proiectul derulat pe fonduri europene, nu putem lua o astfel de hotărâre", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

În replică, udemeristul Ritli Ladislau Csongor a spus că proiectul de reamenajare a pieţei a fost modificat de atâtea ori încât nimeni nu mai cunoaşte varianta finală şi a propus o modificare suplimentară, care să permită amplasarea statuii Regelui Ladislau în faţa Palatului Vulturul Negru.

Ca urmare a refuzului liberalilor de a da curs acestei propuneri, consilierii UDMR s-au abţinut de la vot alături de grupul PSD, iar proiectul de hotărâre a fost respins. Propunerea liberalilor ar putea fi repusă în discuţie în una dintre şedinţele de anul viitor.

Vezi, în galeria de documente, proiectul privind reamplasarea statuii Regelui Ferdinand în Piaţa Unirii!