După ce primarul Ilie Bolojan a acuzat-o, indirect, că are promisiuni nerealiste, cum ar fi amenajarea unui parc de 60 de hectare, pentru care, susţine edilul în exerciţiu, nu există un teren disponibil, aşa că s-ar putea face doar „în cer, nu pe pământ”, candidata USR-PLUS la Primăria Oradea, Ioana Mihăilă, a demonstrat că nu vinde gogoşi.

„Noi am identificat suprafeţele care pot fi utilizate în acest scop, există acolo unde dorim posibilitatea de a realiza astfel de parcuri”, a spus Mihăilă, vineri, într-o conferinţă de presă. Cu temele bine făcute, candidata USR Plus a indicat nu doar terenuri depistate, ci şi soluţii concrete pentru transformarea lor în parcuri, inspirate din Ungaria.

Din pericol, recreere

După ce a prezentat beneficiile spaţiilor verzi pentru sănătate, arătând că cel mai recent raport al Comisiei Europene pe probleme de mediu indică faptul că 19% din decesele din România au fost favorizate de poluare, Mihăilă a spus că ar face primul parc municipal mare pe Calea Borşului, unde se întind haldele de şlam de la fosta fabrică Alumina. O singură celulă (C0) are o suprafaţă de 37 de hectare, iar alte trei celule (C1, C2 şi C3), cumulat, se întind pe 40 de hectare, aşadar în total ar fi vorba de un parc de peste 70 ha.

Harta Alumina

Problema ecologizării acestor halde este veche în Oradea. România riscă sancţiuni din partea autorităţilor europene pentru că nu a curăţat aceste depozite de deşeuri periculoase, iar ani la rând autorităţile locale şi centrale au eşuat în a găsi soluţii.

Problema principală ţine de proprietatea acestor terenuri. C0 aparţine firmei Fibrocim, care vrea însă să cedeze proprietatea, tocmai pentru a scăpa de sarcina ecologizării. „Fibrocim a cumpărat acea suprafaţă în urmă cu mai mulţi ani, dar în 2018 a declarat că renunţă la dreptul de proprietate, tocmai pentru că este obligată la ecologizarea haldei de şlam. În momentul acesta există un proces în curs cu Primăria Oradea şi cu Ministerul Finanţelor, care are următoarea înfăţişare săptămâna viitoare, în data de 23. Nu am avut acces la dosar, ca să vedem exact care este stadiul proprietăţii în momentul acesta”, a declarat Mihăilă. Celelalte trei celule sunt în proprietatea firmei Ingens SRL, care are un termen de ecologizare până în anul 2021.

În opinia candidatei, municipalitatea ar trebui să preia prin negociere ori să cumpere aceste terenuri, cu sarcina ecologizării lor, operaţiune care s-ar putea face pe fonduri europene. De altfel, unul din motivele invocate de firmele proprietare de-a lungul anilor ca argument pentru că nu au ecologizat haldele a fost că doar administraţiile publice locale erau eligibile la accesarea banilor europeni.

Ioana Mihăilă

Modelul ungurilor

Ioana Mihăilă a arătat şi ce ar trebui să facă Primăria pentru a transforma terenurile contaminate cu şlam de alumină în parcuri: haldele ar urma să fie acoperite cu o membrană impenetrabilă, iar apoi cu pământ. Astfel, praful alcalin, care reprezintă 35% din aceste reziduuri solide, nu s-ar mai ridica peste oraş şi nu ar mai pune în pericol sănătatea orădenilor, fiind un posibil declanşator de boli pneumologice.

Candidata USR-PLUS a arătat şi că vecinii din Ungaria au făcut la fel cu un teren de circa 100 hectare din Mosonmagyaróvár, oraş aflat la aproape 500 km distanţă de Oradea. „Vecinii noştri au găsit soluţii foarte eficient. Şi acolo, şi în Oradea, depozitarea deşeurilor de alumină este făcută pe locul unei foste balastiere. Au izolat şlamul prin soluţii tehnice care au presupus montarea unor membrane, pe care le-au acoperit cu pământ, iar ulterior au plantat sălcii uleioase, care au o rădăcină ce nu pătrunde prin straturile izolante”, a precizat Mihăilă, arătând şi poze din pădurea astfel formată (foto), care acum e folosită ca un loc de relaxare.

Parc UNgaria

O soluţie pentru Zoo

În opinia lui Mihăilă, ecologizări similare, ba chiar mai uşoare din perspectivă tehnologică, s-ar putea face şi pe terenul cu cenuşă pe care Termoficare îl are tot pe Borşului, respectiv pe terenurile fostului CET din Nufărul, care se întind în total pe 92 hectare şi din care o parte s-au şi transformat în zone agricole.

„Terenuri există, trebuie să ne uităm mai departe de soluţiile facile. Există probleme pe partea legislativă, dar toate au o soluţie şi necesită o rezolvare”, a spus candidata.

Întrebată dacă este oportună amenajarea de parcuri la marginea oraşului, în zone industriale, Mihăilă a spus că orădenii le-ar folosi ca zone de relaxare, chiar dacă nu sunt la doi paşi de locuinţele lor. „Este un parc de recreere, unde se pot petrece mai multe ore, cu piste de biciclete. Cred că merită studiată inclusiv oportunitatea mutării Grădinii Zoologice acolo”, a spus politicianul.

O nouă invitaţie

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Marius Sovarschi, candidat USR-PLUS la Consiliul Local Oradea, a relansat invitaţia către liberalul Florin Birta, pentru o dezbatere electorală.

„Simt o dezamăgire că nu a ajuns ieri, la dezbaterea organizată de tineri, mai ales că a fost preşedintele organizaţiei de tineret a PNL şi ştim cât de greu este să atragi tinerii spre politică. Mai are însă şanse. Săptămâna viitoare, va avea loc o dezbatere organizată de mediul de afaceri”, a declarat Sovarschi. „Dezbaterea este importantă, putem să ne confruntăm ideile, programele”, a mai spus candidatul.

Într-o conferinţă de presă susţinută săptămâna aceasta alături de Florin Birta, primarul Ilie Bolojan a spus că, în contextul alegerilor într-un singur tur, nu crede că dezbaterile electorale aduc vreun plus, deoarece „sunt candidaţi care au şanse şi candidaţi care nu au şanse, iar aceştia din urmă îşi permit să blufeze”.

Acest material a fost comandat de PARTIDUL LIBERTATE, UNITATE ŞI SOLIDARITATE (parte a alianţei electorale "Alianţa USR PLUS") Cod unic de identificare 21200391