Trei cetăţeni maghiari sunt cercetaţi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor pentru evaziune fiscală şi organizarea unor jocuri de noroc tip cazino fără licenţă sau autorizaţie după descoperirea salonului clandestin de poker care funcţiona pe strada Cuza Vodă.

BIHOREANUL a dezvăluit în premieră descoperirea salonului clandestin de poker, Club Pentagon, care funcţiona de la începutul lunii iunie în incinta unui fost bar de striptease din centrul oraşului.

În flagrant

Peste 30 de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, Serviciului Criminalistic, Serviciului de Intervenţie Rapidă şi Poliţiei Municipiului Oradea, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, cu sprijinul SRI Bihor, au participat la descinderea în local vineri seară, în jurul orei 23, în salon fiind surprinse 20 persoane, din care 12 se aflau la cele 5 mese de joc. Totodată, au fost identificate două persoane, cetăţeni maghiari, de 22 respectiv 35 de ani, care aveau calitatea de crupieri, asigurând asistenţa necesară desfăşurării jocului de poker.

În urma cercetărilor, poliţiştii au descoperit că salonul funcţiona sub patronajul a trei cetăţeni maghiari, în vârstă de 22, 31 respectiv 36 de ani, sub paravanul unei aşa-zise asociaţii sportive cu sediul în Oradea.

"Pentru a participa la turnee, doritorii achitau o taxă lunară de 20 lei, reprezentând cotizaţia de membru al asociaţiei în cauză, care organiza atât jocuri de poker "cash" cât şi turnee de poker", a explicat, luni, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie a judeţului Bihor, inspectorul principal Alina Dinu.

Fără număr

Potrivit sursei citate, jocurile de poker erau organizate în fiecare seară începând cu ora 19, neexistând o oră stabilită pentru închidere. Pentru a participa la jocul de poker cash, clienţii achiziţionau de la casieria asociaţiei jetoane cu valori nominale exprimate în eurocenţi, cu care mizau la jocul propriu-zis. Pe parcursul derulării jocului de poker, organizatorii percepeau un comision de 5% din valoarea totală a jetoanelor pariate pentru fiecare partidă jucată (pot). La finele jocului organizatorii remiteau participanţilor sumele de bani reprezentând contravaloarea jetoanelor predate de jucător în urma participării la partidele de poker.

"Pentru a disimula activitatea infracţională, organizatorii au întocmit procese - verbale de garanţie prin care se atesta în mod nereal faptul că jucătorilor li se restituiau sumele de bani lăsate garanţie pentru jetoanele ridicate, procese verbale semnate de jucători la solicitarea organizatorilor", a mai arătat Alina Dinu.

La un turneu de poker participau aproximativ 20 - 25 de persoane, care intrau în joc cu şanse egale ce constau într-un număr de puncte însumat în jetoane. Acest sistem era eliminatoriu, la finalul turneului rămânând trei sau patru persoane câştigătoare care erau premiate în bani cu aproximativ 85% din încasările rezultate în urma înscrierii, restul de 15% constituind cheltuieli organizatorice.

În timpul percheziţiei organizate vineri de poliţişti, aceştia au ridicat 6.072 de jetoane pentru jocul de poker, 32 de pachete de cărţi de joc, 3.228 lei, 22.000 forinţi şi 150 Euro, sume provenite ca urmare a desfăşurării jocului de poker dar şi mesele de joc, un computer şi un laptop, a căror valoare totală este de aproximativ 40.000 lei. "Din primele verificări s-a stabilit că fondul de premiere pentru un joc de poker era de 7.000 lei, iar pentru cele două luni de zile de funcţionare se estimează că s-a pus în joc suma totală de 100.000 lei", a mai spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

Cercetările continuă cu suspecţii în stare de libertate.