În total 8.500 de pachete de ţigări de contrabandă în valoare totală de peste 110.000 lei au fost confiscate în urma unei ample acţiuni desfăşurate de poliţiştii din Bihor.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, ţigările de diferite mărci au fost găsite joi, în două autoturisme (n.r. - un Nissan și un BMW), conduse de doi orădeni cu vârste de 34 de ani, respectiv 39 ani, unul oprit în Ioşia şi altul pe Bulevardul Decebal.

Percheziții în Nojorid, șofer reținut

În urma descoperirii, se arată în document, poliţiştii au declanşat - cu sprijinul de specialitate al Direcției pentru Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române - şi două percheziții domiciliare pe raza comunei Nojorid, la imobilele deținute de un localnic de 44 de ani, bănuit că ar fi furnizorul celor doi orădeni, "în urma percheziţiilor fiind ridicate diverse înscrisuri și medii de stocare".

Cert este că ţigările au fost ridicate în vederea confiscării, iar orădeanul în vârstă de 34 ani - șoferul Nissan-ului - a fost reţinut pentru 24 de ore.

Vineri, el a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru audieri, fiind plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Prejudiciul cauzat astfel bugetului consolidat al statului este estimat la peste 200.000 de lei.

Amenzi de aproape 250.000 de lei

Acţiunea poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor a fost realizată în cadrul unei operaţiuni ample desfăşurat în perioada 6-7 octombrie pe raza întregului judeţ, în care au fost implicați 375 de polițiști bihoreni de la investigarea criminalității economice, poliție rutieră, de ordine publică, investigații criminale, alături de 8 jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor și reprezentanți ai Gărzii Forestiere Oradea. 

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 758 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 245.229 de lei, cea mai mare parte, 505 la număr, fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor Codului Rutier.

Alte 145 de contravenții au fost aplicate pentru neportul măștii de protecție sanitară (25.500 de lei), 89 pentru încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice (în valoare de 49.800 de lei), au fost constatate 4 contravenții silvice (12.000 de lei). 

De asemenea, au fost constatate 15 infracțiuni la regimul rutier, au fost reținute 54 de permise de conducere din care 6 pentru alcool, două pentru viteză și 46 pentru alte fapte, a fost depistat un urmărit internațional și au fost confiscate bunuri în valoare de 134.409 lei, aici fiind incluse şi ţigările de contrabandă descoperite, dar şi material lemnos în valoare de 15.409 lei.