Un dosar cu 178 de persoane acuzate că au fraudat 7 bănci cu peste 1,7 milioane de euro. Tribunalul Bihor e chemat să judece o premieră naţională: dosarul cu cel mai mare număr de inculpaţi, pentru care DNA a stabilit şi cheltuieli judiciare pe măsură, de 100.000 lei. Este vorba despre incredibila poveste a unui impostor, Adrian Ştefan, care în mai puţin de trei ani a convins 210 bihoreni să scoată credite, a luat banii şi a dispărut.

BIHOREANUL a descoperit că printre complicii escrocului se numără şi antrenorul de taekwon-do Romeo Tulkos, judecat deja într-un dosar de fraudă bancară şi chiar arestat la sfârşitul anului trecut pentru o evaziune de 2,5 milioane lei, dar şi Livia Gordan, o contabilă inculpată pentru că a delapidat peste 400.000 lei de la 4 asociaţii de proprietari, unde lucra ca administrator, casier şi contabil...

Creditele SRL

Adrian Ştefan (Sărătoc înainte de căsătorie) a pus la cale escrocheria perfectă. Pozând în afacerist plin de idei dar lipsit de fonduri, a convins sute de bihoreni să scoată credite, unele cu garanţie ipotecară, iar banii să-i dea lui pentru a-i investi.

Ca să le câştige încrederea, omul promitea locuri de muncă, cotă-parte din împrumuturile bancare şi returnarea creditelor în maxim o săptămână. Potrivit procurorilor DNA, care au efectuat cercetările în caz, afacerea a început în 2004, iar majoritatea celor care au muşcat momeala au fost puştani abia trecuţi de vârsta majoratului ori pensionari. Victimele erau atrase şi prelucrate de cinci "locotenenţi" - Constantin Călăcean, Sebastian Condratov, Remus Sim, Cătălin Moşincat şi Cristian Cozma - împărţiţi pe sectoare: primii trei identificau şi racolau persoane din cartierul Nufărul, iar ceilalţi doi din Ioşia şi Rogerius.

Complici cu probleme

Adrian Ştefan se ocupa de finanţarea afacerii, procurarea şi întocmirea cărţilor de muncă pentru viitorii beneficiari ai creditelor, precum şi a adeverinţelor de venit. Documentele erau întocmite ca la carte, de contabili autorizaţi şi de patroni şi administratori ai unor firme din judeţ. În total 14 persoane, acuzate acum de aderare la grup infracţional, complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

romeo tulkos, c.s king do.JPGPrintre ei, şi antrenorul de taekwon-do Romeo Tulkos, preşedinte al Clubului King Do Oradea, director operaţional la o firmă de pază. Patron al Calcul Grup Sânmartin, Tulkos a eliberat adeverinţe de venit false pentru două persoane racolate de Ştefan, care apoi au contractat credite de 35.100 lei, nereturnate până azi. De altfel, nu e singura afacere penală a lui Tulkos: în decembrie anul trecut, bărbatul a fost arestat pentru evaziune fiscală de 2,5 milioane lei, fiind acuzat că în perioada 2008 - 2010, împreună cu 4 complici, a făcut tranzacţii intracomunitare ilicite de autoturisme second hand. Totodată, la începutul lunii iunie a fost trimis în judecată, împreună cu alte 8 persoane, tot pentru fraude bancare.

Un alt complice cunoscut e Livia Gordan, administrator şi contabil al Adresimo Com Oradea, care a eliberat adeverinţe de venit folosite de alte două persoane pentru contractarea unor credite de 10.000 euro de la BRD, şi acestea nereturnate. Gordan este şi ea protagonista unor dosare de fraudă, după ce în perioada 2005-2009, ca administrator, casier şi contabil la Asociaţiile de proprietari Sovata 35, Slatinei 23, Antonescu P63 şi Antonescu P64, a delapidat 400.000 lei, lăsând locatarii în pragul debranşării, cu restanţe la CET şi la Compania de Apă.

Scrisoare de adio

Povestea s-a terminat în octombrie 2007, când pe numele clienţilor racolaţi au început să curgă somaţiile, iar oamenii au mers să-i ceară socoteală lui Ştefan. Doar că acesta dispăruse!

A lăsat în urmă o scrisoare din care se înţelegea că ar fi ales să moară şi că soţia lui nu ştia nimic despre încurcăturile sale: "Te-am iubit mai mult ca pe orice în lumea asta, dar nu mai pot îndura zbuciumul ăsta... Nu trebuie să-ţi faci griji pentru credite, pentru că fiecare şi-a folosit banii şi m-au tras în jos cât au putut... Îmi pare rău că nu mai am altă soluţie, dar nu mai pot recupera banii mei, nu mi-i dă nimeni înapoi... Nu ţi-am spus niciodată nimic, am făcut cum m-a tăiat capul, pentru că m-au omorât dobânzile", scria bărbatul. Dar, la scurt timp după dispariţia bărbatului, soţia şi-a făcut bagajele şi, împreună cu copiii, a plecat. Unde, nu ştia nimeni.

Reclamanţi-cercetaţi

Disperaţi, unii păgubiţi şi-au luat inima în dinţi şi s-au prezentat la bănci, pentru a cere un sfat, dar funcţionarii ridicau din umeri: au semnat contractele de credit, erau buni de plată. Ca urmare, rând pe rând, oamenii s-au dus la avocaţi şi la Poliţie.

Ancheta, începută de poliţiştii Serviciciului de Investigare a Fraudelor, a fost preluată în 2009 de DNA. În total, anchetatorii au găsit 210 persoane care au luat credite frauduloase de la unităţile locale ale Romexterra Bank, BRD-Groupe Societe Generale, Volksbank, Raiffeisen Bank, BCR, Alpha Bank şi Piraeus Bank, provocând băncilor un prejudiciu de 1.784.600 euro. Dintre cei 210 creditaţi, 158 au fost puşi sub urmărire penală, alături de creierul afacerii, Adrian Ştefan, soţia acestuia, de cei 5 "agenţi" care i-a racolat şi cei 14 patroni semnatari de adeverinţe false.

Singurul care s-a sustras de la cercetări a fost Adrian Ştefan. Arestat în lipsă şi dat în urmărire internaţională, bărbatul a fost localizat abia de curând, în urma verificărilor făcute prin Interpol. Milionar pe banii altora, Ştefan s-a stabilit în Costa Rica, iar autorităţile române au şanse minime să obţină extrădarea lui, căci a obţinut şi cetăţenia după căsătoria cu o localnică.

Judecată scumpă

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru în primul rând pe bunurile membrilor grupării, ale familiei Ştefan, ale celor 5 "agenţi" şi celor 14 patroni. Deznodământul afacerii se lasă însă aşteptat, căci procesul se anunţă anevoios şi costisitor din cauza numărului mare de persoane implicate, numai citaţiile emise pe numele celor 178 de inculpaţi, 70 de martori şi 11 păgubaşi (băncile şi firmele de asigurare ale acestora), pentru un singur termen de judecată, costând 774 lei. "Încă nu ne-am confruntat cu un asemenea caz. Vom vedea la primul termen, în septembrie, ce se va întâmpla. Poate că unii îşi vor recunoaşte faptele, pentru a beneficia de reducerea pedepsei, şi procesul nu se va prelungi mult", spune purtătorul de cuvânt al Tribunalului, judecătorul Cristian Monenci. Singurul căruia nu-i pasă e chiar impostorul care plănuit afacerea. Din cealaltă parte a globului, Adrian Ştefan e relaxat: vor plăti alţii în locul lui...


MAI SUNT!
Cercetări disjunse

Deşi pare greu de crezut, dosarul Adrian Ştefan nu e încă finalizat. Odată cu trimiterea în judecată a cazului, procurorii DNA au dispus disjungerea unei părţi la Parchetul Oradea. Este vorba de sesizările Volksbank România SA, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Oradea, Piraeus Bank-Sucursala Oradea şi Alpha Bank-Sucursala Oradea împotriva a 6 administratori şi contabili trimişi în judecată - Livia Gordan, Szakacs Attila, Iosif Dan, Petru Bradea, Ioan Sonea şi Romeo Tulkos, acuzaţi de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi complicitate la înşelăciune, pentru eliberarea unor documente de venit false şi pentru nereturnarea unor credite.