Militarii membri ai SCMDR Bihor s-au reunit la statuia lui Mihai Viteazu din centrul Oradiei, unde au protestat şi pe 24 februarie, după care au pornit în marş pe Bulevardul Republicii, până la sediul Prefecturii Bihor.

"Acţiunea noastră nu este determinată de tăierea pensiilor propriu-zisă, ci de faptul că actuala conducere a ţării îşi bate joc de noi şi ne umileşte cum n-a făcut-o nimeni până acum, nici măcar inamicii ţării. Noi protestăm împotriva faptului că prin Legea 119 din 2010, HG 735 din 2010 şi OUG 1 din 2011 ne-au fost, practic, luate gradele militare pentru care, în timpul vieţii de ostaş, am suportat atâtea vicisitudini. Dacă noi înşine nu ne-am fi respectat gradele, am fi trimis epoleţii ministrului Gabriel Oprea, că şi aşa nu mai valorează, pentru el, nimic", a declarat pentru BIHOREANUL maiorul în rezervă Valer Toncean.

Participanţii la protest au avut asupra lor mai multe pancarte, din care una era un desen care arăta că preşedintele Traian Băsescu şi premierul sunt "preocupaţi de soarta poporului român", făcându-şi "treburile" pe România.

După ce au ajuns în Parcul Traian, în faţa Prefecturii Bihor, o delegaţie a cadrelor militare disponibilizate a înmânat reprezentanţilor acestei instituţii două documente semnate de colonelul în rezervă Mircea Dogaru, preşedintele SCMDR. Unul dintre ele, denumit "A doua scrisoare deschisă", este adresată "Fostului nostru comandant suprem, Traian Băsescu", iar celălalt are titlul "Ultimatum", fiind adresată "domnului Emil Boc şi celorlalţi impostori din Guvernul României".

Prin cele două documente, reprezentantul SCMDR protestează împotriva încălcării drepturilor cadrelor militare disponibilizate de a munci în sectorul public, împotriva recalculării pensiilor militare şi împotriva "insultelor şi urei" declanşate împotriva acestei categorii de persoane.

"Ne-aţi insultat, aţi declanşat un război total de imagine şi psihologic împotriva militarilor, pentru a stimula ura populaţiei împotriva unicului său sprijin şi a coloanei de susţinere a statului, precum şi ample acţiuni de discreditare, elaborate de dejecţiile de presă guvernamentale şi băsesciene împotriva liderilor SCMDR. Aţi provocat moartea a zeci de cadre militare în rezervă şi în retragere ocazionată de primirea deciziilor de recalculare a pensiilor pe fondul concepţiei dvs. "strategice" că pensionarii trebuie să trăiască maxim şase ani după ieşirea la pensie, urmând să părăsească pe cale naturală sistemul", se arată în scrisoarea de protest depusă de manifestanţi la Prefectura Bihor.