Cu ani în urmă, într-un sat nu departe de Oradea, am auzit un ţigan explicându-i unui localnic ("alb") de ce nu mai avea scuter: deşi dovedise că nu l-a furat, ci îl primise de la un consătean în schimbul muncii prestate ca zilier, şeful de post i l-a "rechiziţionat" pe motiv că nu avea şi cască, şi îl folosea el (fireşte, tot fără cască).

Îmi amintesc adesea întâmplarea, reproşându-mi că n-am stat să "investighez" măgăria miliţianului comunal. Mi-a venit în amintire şi zilele trecute, când a ieşit la iveală ceea ce, după toate aparenţele, se arată a fi un alt abuz, comis de doi poliţişti orădeni care au prins un măturător de stradă mergând cu mopedul fără permis şi, în loc să urmeze strict procedurile legale, l-au luat şi la bătaie. Presupun că or fi fost stârniţi de protestele amărâtului, dar n-aveau totuşi nicio scuză că au dat în el şi după ce l-au legat.

Ce nu este în regulă în asemenea cazuri e că Poliţia nu dă publicităţii faptele decât dacă ele ajung la opinia publică din alte surse, iar de obicei precizările au doar scopul de a evidenţia vinovăţia celor altoiţi şi "fermitatea de care au dat dovadă oamenii legii".

Buletinele de presă ale instituţiei sunt în schimb pline, cel mai adesea, de mărunţişuri: "Poliţiştii au sancţionat X pietoni care au traversat neregulamentar", "Poliţiştii au depistat în trafic şi demarat cercetări în vederea sancţionării numitului A.B., care transporta cu un atelaj 1,2 metri cubi de lemne fără acte care să ateste provenienţa materialului lemnos".

Nu sunt anti-sistem, am convingerea că poliţiştii trebuie să urmeze litera, dar şi spiritul legii, cu aceeaşi măsură, în toate împrejurările, dar nu prea auzim, pe la noi cel puţin, ca "oamenii legii" să fi priponit vreun grangure ai cărui angajaţi transportă, noaptea, păduri întregi, furate cot la cot cu paznicii pădurari. Ba, dimpotrivă, unii zic că transporturile serioase se fac cu antemergător, pentru că afaceriştii îi sponsorizează pe "dinamovişti".

Din păcate, şi asta nimeni nu poate nega, în timp ce Poliţia îşi face PR trâmbiţând victorii meschine, despre cealaltă faţă a realităţii nu se vorbeşte decât pe la colţuri: poliţişti care îşi iau "dreptul" de la cei care vând în pieţe ţigări de contrabandă, poliţişti care dorm în Loganurile de serviciu în timp ce un cartier întreg e trezit de "liniuţele motocicliştilor", poliţişti care stau "la ciupeală" să te prindă fără centură ori vorbind la telefon. Poliţişti care, din lene, de frică sau din interes văd numai ceea ce "trebuie" să vadă, nu şi ceea ce vede tot omul, cu ochiul liber.

Ministerul Transporturilor a decis recent ca pe maşinile şcolilor auto să fie instalate camere video pentru a elucida contestaţiile celor picaţi la examenul de "traseu". Cândva, când era mai tânăr şi nu aparţinea chestorimii, şeful Poliţiei bihorene pleda şi el pentru montarea camerelor video pe maşinile de serviciu. A fost şi şeful Poliţiei Române şi nu a reuşit să schimbe sistemul, din lipsă de bani, după cum am auzit. Păcat, că nu e bine, domnule chestor, nu e bine...