Un poliţist de frontieră care a fugit de agenţii rutieri, fiind băut la volan, a scăpat de dosarul penal. Deşi practica procurorilor este să-i trimită în judecată pe toţi şoferii cu alcoolemie de peste 1 la mie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea a renunţat de tot la urmărirea lui Francisc Gabera pe motiv că nu prezintă... interes!

În plină stare de urgenţă, un poliţist de frontieră din Borş făcea senzaţie prin oraş. La volanul unui Audi, în miez de noapte, Francisc Gabera a fugit de agenţii rutieri care îi făcuseră semn să oprească. Văzându-se urmărit, a oprit maşina, dar apoi a luat-o din nou la goană când i s-a cerut să sufle în etilotest.

În final a fost imobilizat şi dus la analize de sânge, unde s-a descoperit şi de ce făcuse circ: era praf de beat! Culmea este, însă, că spre deosebire de alţi şoferi prinși băuţi la volan, frontieristul a scăpat de dosarul penal, procurorii stabilind că fapta lui a fost... prea măruntă.

Fast and furious

24 martie, ora 0.15. Era stare de urgenţă, cu restricţii de circulaţie pe timp de noapte, deplasările fiind limitate strict la cele în interes de serviciu, cu adeverinţă de la angajator şi legitimaţie.

Francisc Gabera, poliţist de frontieră în Borş, n-avea însă bai. La volanul unui Audi, rula, singur, pe Bulevardul Decebal, dinspre Calea Aradului, până când un agent rutier i-a făcut semn să oprească. În loc să se supună, a demarat în trombă, obligându-i pe agenţii rutieri să-l urmărească înspre Piaţa Creangă, apoi pe strada Doina, unde, într-un târziu, a oprit şi a coborât de la volan.

Pentru că duhnea a alcool, unul dintre poliţişti i-a cerut să sufle în etilotest, moment în care a luat-o la goană printr-un gang care face legătura cu strada Menumorut. A fost prins şi imobilizat de poliţiştii care au înconjurat zona şi care, apoi, l-au dus la analize şi i-au deschis dosar penal, înregistrat la Parchetul Oradea.

O banalitate

Pe motiv că urmărirea penală e secretă, peste caz s-a lăsat apoi tăcerea. Până zilele trecute, când cazul a ajuns la Judecătoria Oradea, dar nu cu Gabera ca inculpat, ci gata iertat. Procurorii Parchetului Curții de Apel, care au preluat cazul, solicitaseră avizul instanţei pentru a renunţa la urmărirea penală împotriva lui!

Motivul? În Ordonanţa de renunţare la urmărire penală, starea de fapt e descrisă ca şi cum ar fi fost vorba de un caz banal, în care poliţistului de frontieră „i s-a solicitat să se supună testării cu aparatul etilotest”, iar „după mai multe încercări eșuate, inculpatul a fost condus la Serviciul de Medicină Legală”. Aici a fost găsit cu o alcoolemie de 1 la mie la prima analiză, care i-a fost făcută la o oră după incident, şi cu 0,88 la a doua, la ora 2.13.

„Nu-i interes”

Procurorul - al cărui nume a fost şters de pe documentul transmis BIHOREANULUI - a omis să menţioneze, fie şi într-o frază măcar, atitudinea poliţistului de frontieră, faptul că a încercat să se sustragă controlului, că a fost urmărit în trafic şi că agenţii rutieri au reuşit să-l ducă la analize abia după ce l-au imobilizat.

Motivul pentru care s-a renunţat la urmărirea penală e descris în doar 6 rânduri: pedeapsa pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului este de maximum 5 ani, iar „în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, se constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia”.

Pe româneşte, faptele sunt prea mărunte ca să se cheltuie banii statului cu un proces penal. Plus că, a decis procurorul, „inculpatul a condus în condiţii de trafic redus ca intensitate, iar valoarea alcoolemiei stabilite se situează în apropierea limitei până la care fapta constituie contravenţie”.

Pentru alţii, ciumă

Atât doar că alţi împricinaţi, dar fără statut de „om al legii”, au ajuns în faţa instanţei pentru alcoolemii asemănătoare. Așa cum o confirmă mai mulţi avocaţi, practica anchetatorilor este de a-i pedepsi pe toţi şoferii băuţi, chiar şi pe cei cu alcoolemii mai mici decât a lui Gabera, din cauza numărului mare de accidente grave petrecute în judeţ.

De pildă, un şofer prins circulând pe 7 septembrie 2019 cu o concentraţie de 0,84 în sânge şi un altul găsit pe 20 septembrie, tot anul trecut, cu o alcoolemie de 0,92, au fost trimişi în judecată, invocându-se „starea de pericol pentru relațiile sociale privitoare la siguranța circulației rutiere”, deşi ambii au stat cuminţi la testare şi şi-au recunoscut faptele. Au scăpat cu amânarea aplicării unor pedepse, pe un termen de supraveghere de 2 ani, timp în care, însă, au condiţii de respectat, iar cel din urmă inclusiv obligaţia de a presta 30 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Rămâne de văzut dacă soluţia în cazul Gabera va primi avizul instanţei ori dacă procurorii vor fi obligaţi, aşa cum ar fi normal, să reia ancheta...