Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a criticat Primăria Oradea, arătând că municipiul a primit un ajutor mic de la Guvern pentru plata gazului necesra încălzirii din simplul motiv că aşa au cerut edilii oraşului.

La finalul anului trecut, Guvernul a alocat Primăriei Oradea doar 4 milioane lei, de zece ori mai puţin decât suma necesară, de 40 milioane lei, pentru plata în avans a gazului. Ulterior, printr-o rectificare, Guvernul a mai trimis Oradiei 11 milioane lei.

"Guvernul a dat fiecărei primării cât a cerut. Din câte am văzut, Primăria Oradea a cerut 4 milioane, aşa că a primit 4 milioane de lei. (...) Au explicat în text că au nevoie de 40 de milioane, dar au cerut 4 milioane", a declarat Ioan Mang, marţi, conform bihon.ro. Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD Bihor, conferinţă la care BIHOREANUL nu a fost invitat. 

"Domnul Mang nu ştie să citească cifrele"

În schimb, edilii Oradiei susţin că Mang a minţit. "Noi am cerut în toate adresele, conform cutumei, 40.000 mii lei, adică 40 milioane lei. Probabil domnul Mang nu ştie să citească cifrele sau nu înţelege conceptul de mii lei", a declarat viceprimarul Florin Birta, care coordonează societatea Termoficare.

Viceprimarul s-a declarat surprins de ieşirea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean. "În declaraţia făcută presei, domnul Mang spune că a văzut că Primăria a cerut doar 4 milioane lei. Nu înţeleg unde a văzut aşa ceva. În toate documentele, începând de la proiectul şi Hotărârea de Consiliul Local din luna noiembrie, prin care se cere alocarea acestei sume, şi până la proiectul de Hotărâre de Guvern înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale de prefectul Ioan Mihaiu şi chiar Hotărârea de Guvern semnată de prim-ministrul Mihai Tudose, este menţionată doar suma de 40.000 mii lei", a afirmat viceprimarul.

Florin Birta a pus la dispoziţia BIHOREANULUI toate actele ce domonstrează contrariul celor declarate de Ioan Mang. "Primăria poate dovedi cu documente că a cerut din capul locului suma de 40 milioane lei. Nu înţeleg de ce vehiculează domnul Mang alte cifre", a spus viceprimarul.

Culmea este că în aceeaşi conferinţă de presă de marţi, Ioan Mang a fost cel care a acuzat minciuni. El a spus că primarul Ilie Bolojan spune neadevăruri şi nu se ţine de cuvânt, întrucât, şi la începutul anului 2017, a acuzat guvernarea PSD că vitregeşte Oradea de bani, deşi Oradea a avut anul trecut un buget mare. "Eu nu cred în ceea ce spune Primăria", a spus Mang. 

Fug de BIHOREANUL

Ioan Mang nu a răspuns, nici marţi, nici miercuri, apelurilor BIHOREANULUI, pentru a explica de ce a făcut această dezinformare. Merită menţionat, de altfel, că pentru liderii PSD Bihor a devenit un obicei să evite jurnaliştii BIHOREANULUI.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a fost primul care, deliberat, nu a invitat redacţia la o conferinţă de presă susţinută la Oradea. Ulterior, la fel a procedat europarlamentarul Emilian Pavel, care n-a chemat redacția nici la lansarea unui ONG condus de el, nici la o conferinţă de bilanţ a activităţii sale din 2017. Acum, preşedintele Ioan Mang s-a "molipsit" şi el. 

Pe lângă că evită întâlnirea cu reporterii BIHOREANULUI, social-democraţii nici nu răspund apelurilor telefonice primite de la jurnalişti, încercând să ocolească întrebările deranjante. Ignorând, însă, faptul că partidele politice, asemenea instituţiilor publice, sunt obligate să permită presei, conform Legii 544/2001 actualizate, accesul neîngrădit la informaţiile de interes public...