Săptămâna trecută m-au sunat de la Realitatea TV pentru o intervenție în direct cu privire la subiectul mutării statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii.

Mi-am făcut o sinteză a poveștii, apoi am așteptat să intru în direct şi le-am explicat că e un subiect interesant, dar nicidecum unul care să stârnească mari emoții la Oradea. Că au fost câțiva domni care s-au opus și... cam atât. Prezentatoarea m-a întrebat dacă nu au fost altercații și, la răspunsul meu că nu, i-am simțit dezamăgirea din glas. A şi încheiat repede subiectul.

Formidabil cum un fapt aproape banal, până la urmă, se rostogolește pe Facebook pe baza unor știri false. Povestea a căpătat proporții tragice, mai ales la comentatorii de peste munți, care erau aproape gata să vină să ne salveze simbolul național.

Ca făcătura să fie nu doar completă, ci și evidentă, s-a mai băgat în seamă și oficina sovietică Sputnik.md, iar de aici până la luările de poziții grețoase ale lui Șerban Nicolae și jalnice ale Olguței Vasilescu nu a fost decât un pas.

În realitate, a fost vorba de o mutare a statuilor și de opoziția a zece domni, vreo doi-trei turmentați - care de alcool, care de ideologia comunistă - care și-au exprimat dreptul democratic de a protesta. Așa că, frați români verzi, rămâneți la locurile voastre: Patria nu este în pericol!