Un bărbat în vârstă de 40 ani, miner la Băiţa, a fost găsit mort, miercuri seară, în apropiere de galeria în care lucra.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Adriana Ardelean, bărbatul era din Nucet şi lucra de 20 ani la Mina Băiţa. "Victima a fost de serviciu miercuri. În jurul orei 16, când trebuia să iasă din tură, colegii săi au constatat că lipseşte şi au pornit să-l caute. A fost găsit mort, spre seară, la aproximativ 2 kilometri de galeria în care lucra, într-o zonă împădurită", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului.

Potrivit martorilor, bărbatul a fost găsit sfârtecat în bucăţi, iar primele date conduc spre ideea că acesta s-a sinucis, detonând o capsă cu explozibil fabricată artificial ori sustrasă de la  locul de muncă.

În aceeaşi seară, un echipaj complex, format din criminalişti, ofiţeri ai Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Bihor, coordonaţi de un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, au izolat zona, pentru cercetări.

"În astfel de cazuri, se au în vedere mai multe aspecte. Deocamdată nu sunt date despre provenienţa explozibilului folosit de victimă, însă se fac verificări pentru a stabili dacă acesta provenea de la mină. Capsele detonante care se utilizează de mineri în galerii au un regim special, un circuit extrem de strict, care vom verifica dacă  a fost respectat şi dacă nu cumva lipsesc materiale", a mai spus procurorul Adriana Ardelean.

Până la lămurirea tuturor aspectelor, anchetatorii au declanşat cercetări pe mai multe direcţii, atât pentru suicid, cât şi pentru ucidere din culpă, accident de muncă şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Victima nu era căsătorită şi nu avea copii. Totodată, rudele şi colegii spun că acesta nu părea să aibă probleme de comportament şi nici nu s-a plâns că ar avea probleme deosebite.