Minerii de la Băiţa au reluat lucrul vineri dimineaţă, după ce Ministerul Economiei l-a pus ca director general pe inginerul Octavian Bortoş, până acum director tehnic, renunţând la instalarea pe această funcţie a fostului director general al Companiei Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, Pompiliu Crai.

"Toţi minerii au reluat lucrul, s-au prezentat la locul de muncă la ora începerii programului, opt dimineaţa, şi au intrat în mină", a declarat noul director general, Octavian Bortoş. Potrivit acestuia, minerii au luat această decizie pentru a evita închiderea minei, în condiţiile în care cu două zile în urmă acuzau intenţia Ministerului Economiei de a lua această măsură, după demisia fostei directoare a societăţii, Maria Trip, şi înlocuirea ei, miercuri, cu Pompiliu Crai. "Oamenii nu au vrut să se închidă mina, au reluat lucrul să nu existe motive pentru aşa ceva", a spus Bortoş.

Demisie de onoare

Minerii de la Băiţa au protestat miercuri şi joi, blocând gura minei şi refuzând să lucreze, motivând că fac acest lucru deoarece se tem că Ministerul Economiei intenţionează să închidă mina şi fiindcă au fost nemulţumiţi de schimbarea din funcţie a directoarei generale Maria Trip, în urma unei vizite pe care a efectuat-o marţi la Ştei secretarul de stat Maricel Popa.

În aceeaşi zi a avut loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie, la finalul căreia directoarea Maria Trip şi-a depus demisia, afirmând că aceasta este una "de onoare", deoarece i s-a reproşat nerentabilitatea minei, iar ea ar fi depus la Minister un plan de afaceri care, din luna decembrie 2013, nici măcar nu a fost citit.

Joi, Ministerul Economiei a anunţat, însă, printr-un comunicat de presă că nu va închide mina, că schimbarea conducerii SC Băiţa SA s-a datorat unor "deficienţe grave în gestionarea activităţii", şi a avut ca obiectiv relansarea activităţii miniere şi îmbunătăţirea situaţiei companiei, "în vederea menţinerii şi creşterii numărului locurilor de muncă", dar şi că a sesizat DNA în legătură cu fapte ilicite ale fostei conduceri a acestei societăţi.

Citiţi pe această temă articolele:

Ministerul Economiei acuză conducerea SC Băiţa SA şi promite continuarea activităţii minei

Protest la Băiţa: Minerii s-au blocat în subteran de teamă că mina va fi închisă