Tensiunile începute miercuri la SC Băiţa SA, cu sediul la Ştei, singura societate rămasă deschisă în România pentru extracţia minereurilor polimetalice, continuă, toţi cei 110 mineri blocându-se şi joi dimineaţă în gura unei galerii şi refuzând să înceapă programul de lucru.

Frica de închidere

"Toţi minerii continuă acţiunea de protest începută ieri (n.r. - miercuri) şi stau blocaţi în gura galeriei, până când vom primi garanţii că mina nu va fi închisă, aşa cum sunt veştile de la Bucureşti, iar cea mai bună garanţie este că doamna director Maria Trip va primi un nou mandat", a declarat joi, pentru BIHOREANUL, directorul tehnic al SC Băiţa SA, Octavian Bortoş.

Minerii ar fi trebuit să intre în şut, pentru a începe programul de lucru zilnic, la ora 8 dimineaţa, dar nu au făcut-o. "Oamenii se tem de închiderea minei şi nu vor relua lucrul până la acordarea unui nou mandat doamnei director, altă garanţie nu este că mina de la Băiţa, singura din ţară care a mai rămas deschisă cu zăcăminte metalice, nu va fi închisă", a mai spus directorul tehnic al SC Băiţa SA.

Şef nou, "închizător" de mine

Potrivit lui Octavian Bortoş, joi dimineaţă a ajuns la Ştei noul director numit de Ministerul Economiei. Acesta este Pompiliu Crai, fost director general al Companiei Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva în perioada 2005-2009, acum închisă, şi fost consilier judeţean din partea PNL în Consiliul Judeţean Hunedoara, acuzat de incompatibilitate de către ANI.

"Sunt aduşi oameni de la o societate închisă, ai noştri (n.r. - localnici) nu sunt buni, pentru că oamenii de aici trebuie forţaţi să plece, ca să vină alţii să închidă şi mina asta", a acuzat directorul tehnic al SC Băiţa SA.

Demisie forţată

Protestul celor 110 mineri de la Băiţa a început miercuri dimineaţă, când oamenii s-au blocat în subteran, de teamă că mina va fi închisă şi ca exprimare a nemulţumirii că directoarea generală a societăţii, Maria Trip, a fost forţată să demisioneze.

Acţiunea a fost declanşată după ce cu o zi înainte, marţi, la Ştei a descins secretarul de stat Maricel Popa, de la Ministerul Economiei, care - potrivit angajaţilor - ar fi insultat-o pe directoarea Maria Trip, imputându-i nerentabilitatea minei şi faptul că aceasta nu a fost închisă.

"Domnul secretar de stat Maricel Popa a venit la noi, a insultat-o pe doamna directoare Maria Trip şi a afirmat că mina este nerentabilă. După tot ceea ce am înţeles, ar urma ca mina să fie inundată, adică să nu se mai pompeze apa, ceea ce ar fi chiar un dezastru ecologic. Apa din subteran ar dizolva zăcămintele polimetalice de cupru, plumb, bizmut şi molibden, şi s-ar infiltra cu încărcătură toxică în Crişul Băiţa, care trece prin Băiţa, Nucet, Câmpani şi Ştei, şi care se scurge în Crişul Negru, curgând apoi spre Beiuş şi Tinca", a explicat pentru BIHOREANUL inginerul Mihai Harn.

Conform spuselor acestuia, "doamna directoare Trip şi-a şi dat demisia de onoare, pentru că nu este de acord cu măsura asta".

Dezinteres la Minister

"Domnul secretar de stat Maricel Popa ne-a spus că am avut un management defectuos, că nu am închis mina. Am considerat că în aceste condiţii e normal să-mi depun demisia de onoare. Eu am propus, încă în decembrie 2013, şi am depus la Ministerul Economiei, un plan de afaceri care prevedea şi exploatarea altor resurse, care în prezent nu sunt valorificate, dar nici măcar nu a fost citit. Aşa cred unii, că e mai eficient să închizi decât să exploatezi", a declarat pentru BIHOREANUL, miercuri, directoarea demisionară a SC Băiţa SA.

Maria Trip a declarat că planul de afaceri pe care l-a propus prevedea extinderea şi diversificarea exploatării, astfel încât la Băiţa să nu se mai extragă doar dolomită, ci şi alte minereuri, de cupru, zinc, plumb, molibden şi bismut.

În cursul zilei de miercuri, la Băiţa s-a deplasat şi prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, care a încercat să-i convingă pe mineri să reia lucrul, însă fără succes.