Prefectul de Bihor Gavrilă Ghilea a declarat joi seară, după ieșirea din mina Băița, că, în urma discuțiilor purtate cu protestatarii, aceștia au decis să rămână în subteran peste noapte, dar că există posibilitatea să iasă vineri din mină, cu condiţia să primească asigurări din partea patronatului că îşi vor primi salariile restante.

"Le-am explicat nu e în beneficiul lor să rămână acolo, că nu rezolvă nimic. Am discutat și cu conducerea minei, care a promis că va insista la patronat să rezolve partea financiară. Oamenii sunt nemulțumiți pe bună dreptate. I-am asigurat că voi folosi toate pârghiile posibile pentru rezolvarea situației, voi lua legătura și cu Ministerul Economiei şi Industriilor. Vrem să vedem şi în ce condiții s-a privatizat mina respectivă, la ce obligații s-au angajat patronii atunci când au cumpărat-o și dacă aceste obligaţii au fost respectate", a declarat Gavrilă Ghilea.

Potrivit prefectului, starea protestatarilor este precară, unii dintre ei afișând semne vizibile de probleme cu respiraţia. "Sunt marcați de cele 36 de ore petrecute în subteran și de lipsa ventilației. A rămas ca reprezentanții protestatarilor să continue discuțiile cu oamenii și să-i convingă să iasă, totuşi, mâine din mină, pentru că își periclitează sănătatea", a mai spus prefectul.