În cea de-a şasea zi, protestul declanşat marţea trecută la mina Băiţa trece la un nou nivel. În timp ce în subteran sunt în continuare blocaţi 51 de angajaţi ai companiei de stat Băiţa SA (BSA), iar la gura minei stau alţi 78 de ortaci, angajaţi la firmele private Băiţa Bihor (BBH) şi African Consolidated Resources (AFCR), o parte a acestora din urmă au intrat în greva foamei luni în jurul orei 12.
Extenuaţi, dar hotărâţi
"Colegii din subteran şi cei de la suprafaţă au cerut să intre în greva foamei, dar pe cei din subteran i-am convins să renunţe la această intenţie. Şi aşa sunt extenuaţi după ce timp de aproape o săptămână au stat în subteran şi încep să aibă probleme respiratorii şi pusee de tensiune din cauza frigului şi umezelii. E ca şi cum ar sta în ceaţa de la Londra, dar pe un spaţiu foarte restrâns şi în subteran", a declarat luni, pentru BIHOREANUL, directorul general al AFCR, Gabriela Dobrotă, care a anunţat că, tot de luni, conduce, din aceeaşi funcţie, ca interimar, şi cealaltă firmă privată, BBH, ca urmare a faptului că omologul său, Maria Trip, este blocată în subteran, alături de directorul tehnic Octavian Bortoş, şi de 49 de angajaţi de la firma de stat, BSA.
"După ce colegii ne-au anunţat că vor să declanşeze greva foamei şi i-am convins pe cei din mină să renunţe, această formă de protest va fi desfăşurată doar de colegi de la suprafaţă, angajaţi la BBH şi la AFCR", a mai spus Dobrotă.
În legalitate
Aceasta a precizat că, potrivit legii, a anunţat Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, Direcţia de Sănătate Publică Bihor şi Staţia de la Ştei a Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor. "Am făcut formalităţile prevăzute de lege, iar un medic urmează să consemneze starea de sănătate a persoanelor care intră în greva foamei, grevă care a început în jurul orei 12", a mai spus directorul general al BBH şi AFCR.
Potrivit Gabrielei Dobrotă, revendicările protestatarilor – atât ale celor 78 de la firmele private, care protestează la suprafaţă, cât şi ale celor din subteran, de la BSA – au rămas aceleaşi, şi anume sosirea unor oficiali din Ministerul Economiei şi de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale la Băiţa, pentru a le promite că firmele private vor primi dreptul să extragă calcar (BBH) şi minereuri de metale rare (AFCR).
Directorul de stat, indiferent sau blocat?
"Deocamdată, singura instituţie care a stat alături de noi în această acţiune de protest este Ambulanţa", a mai spus reprezentanta BBH şi AFCR.
Pe de altă parte, aceasta l-a acuzat pe directorul general al companiei de stat, Ovidiu Dăescu, că "nu se interesează" de soarta minerilor. "A anunţat Poliţia că a vrut să vină la mină şi nu l-am lăsat noi. Este o minciună, noi avem la intrarea pe drumul spre mină barieră şi camere de luat vederi, dar acestea nu au înregistrat nicio imagine cu domnul Dăescu", a afirmat Dobrotă.
Obligaţi să protesteze
În replică, directorul general al companiei de stat susţine că a fost săptămâna trecută la mină, în încercarea de a-i convinge pe muncitorii din subordinea sa să iasă din subteran, însă nu mai doreşte să repete acest demers pentru a nu încuraja escaladarea unui conflict care poate să degenereze.
"Am fost miercuri şi joi pentru a le explica oamenilor că nu e normal să se blocheze în mină pentru interesele a două firme private şi că dacă nu lucrează nu au cum să fie plătiţi, dar fără folos. Când am fost la faţa locului am fost gardat în permanenţă de adunătura de la BBH şi AFCR, astfel că am decis să nu mai merge acolo, pentru a nu zgândări tensiunea. Joi, au ajuns să-mi spună inclusiv mie să mă blochez cu ei în subteran, ca să presăm ANRM şi Ministerul Economiei pentru a le da dreptul să exploateze", a declarat Dăescu pentru BIHOREANUL.
Pe de altă parte, acesta susţine că numărul minerilor blocaţi în subteran nu mai este de 51 persoane, de vineri câţiva angajaţi ai BSA ieşind din mină şi refuzând să se mai întoarcă, tocmai pentru a nu fi nevoiţi să intre în galerie. "Pe cei care sunt acolo i-a manipulat şi obligat doamna Maria Trip (n.r. – cea care controlează BBH şi care a fost până anul trecut şi directoarea firmei de stat)", a mai spus Ovidiu Dăescu.
Pe de altă parte, potrivit surselor BIHOREANULUI, la Băiţa sunt aşteptaţi luni seară ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, şi secretarul de stat Maricel Popa, de la Ministerul Economiei, însoţiţi de prefectul Claudiu Pop, care vor încerca să convingă minerii să renunţe la protest, mai ales că nu au revendicări specifice, de ordin social, precum măriri salariale ori îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.