Ministerul Apărării Naționale a anunțat că au început înscrierile pentru cele 10 locuri de studenți-militari alocate, în premieră, Facultății de Medicină din Oradea, studenți care vor urma, în paralel, cursurile universitare de medicină și un program de formare medico-militară.

Într-un răspuns transmis după aproape trei săptămâni de când BIHOREANUL a solicitat amănunte despre parteneriatul încheiat de Ministerul Apărării Naționale, prin Institutul Medico-Militar, și Universitatea din Oradea, biroul de presă al ministerului a confirmat că cele 10 locuri, toate fără taxă, dedicate studenților care vor să devină ofițeri medici vor fi ocupate începând cu anul universitar 2024-2025, adică din această toamnă.

„Înscrierile au început conform Planului de școlarizare al Ministerului Apărării Naționale pentru anul de învățământ 2024-2025. Detalii pot fi găsite la adresa https://www.recrutaremapn.ro/plan.php”, a transmis MApN.

Pe site, tinerii găsesc informații cu privire la procesul de recrutare, criteriile pe care trebuie să le îndeplinească, documentele necesare la înscriere și probele prin care trebuie să treacă. Însă, calendarul procesului de recrutare (cu intervalul de depunere a dosarelor ori zilele în care se vor susține probele eliminatorii) nu este încă disponibil.

Mai multe informații se pot afla, însă, la Centrul zonal de selecție și orientare Alba-Iulia, unde a fost arondat și biroul informare-recrutare pentru județul Bihor.

Așa cum și BIHOREANUL a scris, studenții-militari de la FMF Oradea vor urma programul de studii universitare de licență în specializarea medicină, pregătindu-se cot la cot cu studenții civili, dar și un program de formare medico-militară, „organizat în structuri subordonate Direcției medicale a MApN, în cadrul căruia studenții se vor pregăti pentru formarea competențelor specifice şi ducerea acțiunilor în mediul militar”, conform MApN. Cele două programe se vor desfășura în paralel, a mai transmis Ministerul.

De ce la Oradea?

BIHOREANUL a întrebat MAPN și de ce a fost selectată facultatea orădeană pentru acest parteneriat, dat fiind că în prezent cursuri de acest gen se țin doar la Universitatea de medicină și farmacie „Carol Davila” din București și la Universitatea de medicină, farmacie, științe și tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

„Universitatea din Oradea a fost aleasă atât din considerente medico–militare, cât și geografice. Astfel, absolvenții vor avea oportunități diversificate de evoluție în spitale militare, centre și formațiuni de medicină operațională sau alte structuri ale Ministerului Apărării Naționale din zona de Vest a țării (Oradea, Cluj-Napoca, Timișoara, Arad, Sebeș etc.), ceea ce va duce la creșterea procentului de încadrare cu medici militari în aceste structuri”, a transmis MApN.

Instituția laudă și facultatea orădeană: „De asemenea, s-a ținut cont și de calitatea educației, Facultatea de medicină din Oradea oferind programe de studii recunoscute și bine structurate, adaptate standardelor europene. Studenții vor avea, astfel, acces la un curriculum comprehensiv care acoperă atât aspectele teoretice, cât și cele practice ale medicinei, precum și la facilități moderne și tehnologie avansată, laboratoare și echipamente de ultimă generație, ceea ce va permite viitorilor medici militari să învețe și să se antreneze într-un mediu propice dezvoltării lor profesionale. De asemenea, facultatea are un corp profesoral format din medici și cercetători cu experiență, dedicați, iar studenții vor avea numeroase oportunități de participare la conferințe și la diverse proiecte de cercetare naționale și internaționale”.

Cu cele 10 locuri de la Oradea, MAPN va pregăti în total, în următorul an universitar, 115 medici militari.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!