Ministerul Dezvoltării a transmis, joi după amiaza, că podul de peste Siret din județul Neamț, care s-a prăbușit în aceeași zi sub un camion și o autoutilitară, incident soldat cu rănirea unei persoane, nu trebuia dat în folosință, întrucât lucrările de reabilitare nu fuseseră finalizate.

Or, autoritățile din Neamț au inaugurat podul reabilitat încă din noiembrie 2021, când președintele Consiliului Județean, PSD-istul Ionel Arsene, asigura cetățenii că podul respectiv va rezista „zeci de ani” și că s-au făcut probe, iar construcția rezistă sub o greutate de 340 de tone.

În cauză, Poliția a deschis dosar penal pentru vătămare din culpă, potrivit presei centrale.

Nu trebuia deschis

„Din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării, obiectivul de investiţii nu a fost finalizat, întrucât nu a fost transmis Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea lucrărilor. Lucrările la acest pod nu sunt finalizate şi recepţionate, aşadar, obiectivul nu putea fi dat în folosinţă”, se arată în comunicatul transmis joi de Ministerul condus de bihoreanul Cseke Attila. 

În informare se precizează că reabilitarea podului pe DJ 207 A km 6+591, peste râul Siret, la Luţca (jud. Neamţ) se realizează prin Programul Naţional de Dezvoltarea Locală (etapa a II-a). Conform contractului de finanţare încheiat între Ministerul Dezvoltării şi Consiliul Judeţean Neamţ, valoarea finanţării, alocată prin PNDL, este de 7.374.449,36 lei, sumă din care MDLPA a decontat 7.295.280,58 lei (au mai rămas de decontat 79.168,78 lei).

„Încheierea contractului pentru execuţia efectivă a lucrărilor se face între autoritatea contractantă (în acest caz, Consiliul Judeţean Neamţ) şi firma responsabilă cu proiectarea şi execuţia lucrărilor. Durata de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni (începând cu data de 23.07.2020), termenul de finalizare a lucrărilor fiind luna iulie 2022”, se precizează în informare. 

Reprezentanții MDLPA au mai transmis că Cseke Attila „a dispus ca reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii să se deplaseze de urgenţă la faţa locului pentru a verifica stadiul lucrărilor, iar rezultatele acestor verificări vor fi făcute publice”.

Laude deșarte

Potrivit presei din Neamț, podul a fost inaugurat în noiembrie 2021, când însuși președintele Consiliului Județean Neamț, PSD-istul Ionel Arsene, se lăuda cu investiția și dădea asiguri despre calitatea acesteia. 

„Dragi nemțeni, vă garantez că zeci de ani podul de la Luțca nu va mai reprezenta vreo problemă pentru participanții la trafic! (...) Zilele trecute s-a făcut testul de rezistență pe pod și avem garanția că rezistă unei greutăți de 340 de tone, dispusă după o anumită schemă de încărcare, dar, analizând practic, niciodată nu se va putea găsi pe el o asemenea încărcătură. Măsurătorile, realizate sub acțiunea sarcinilor statice și dinamice, au dus la concluzia că podul și structura consolidată în ansamblu, prin folosirea fibrelor de carbon și a materialelor speciale, au avut un comportament normal și acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Județean Neamț poate fi folosit în condiții de siguranță”, transmite Arsene, potrivit Libertatea.ro. 

Alții-s de vină

În schimb, după ce podul s-a surpat, Arsene a spus la Antena 3 că lucrările nu erau gata, dar că „sunt avize de la toată lumea” pentru darea acestuia în folosință. 

"Am pus limitare de greutate pentru pod, însă se pare că cel care a intrat cu camionul acolo nu a respectat-o", a spus Ionel Arsene, la Antena 3. 

Ulterior, pe pagina sa de Facebook, președintele CJ Neamț a pasat responsabilitatea pe firma care a realizat lucrările. 

„În perioada de probe, până la recepţia la terminarea lucrărilor, podul a fost supus unui test de verificare a structurii de rezistenţă, prin încărcarea cu un convoi de camioane, în greutate totală de peste 340 de tone; Rezultatele testului au confirmat că structura podului a avut un comportament normal în urma testului şi că podul poate fi folosit în condiţii de siguranţă; Până la recepţie, care nu a fost finalizată, urmau a fi executate alte noi teste şi probe, care să confirme rezultatele testului de greutate”, a scris Arsene. 

Tot el a adăugat că „recepţia nu a fost finalizată de către Consiliul Judeţean Neamţ, podul fiind încă în administrarea constructorului. (...) Constructorul, proiectantul şi cei care au dat soluţiile tehnice răspund de starea podului”. 

Firme apropiate PSD

Libertatea.ro dezvăluie că firma care s-a ocupat de reabilitarea de podul de la Luţca a fost Darcons SRL, firmă controlată de Romică Rotaru, fost vicepreşedinte PSD al Consiliului Judeţean Neamţ. Fiul său, Alexandru Rotaru, a fost deputat PSD, prezent pe şantier pe la vizitele făcute de Ionel Arsene, preşedintele CJ-ului.

Proiectantul lucrărilor podului de la Luţca a fost firma Alido Proiect.

Potrivit Hotnews.ro, firma Darcons SRL și administatorul ei, Constantin Cristian Cozma, au fost condamnați în 2019 la plata unor amenzi penale pentru că, în 2014, că au extras ilegal balastru de lângă captarea de apă și magistrala de gaz a orașului Roman.

(sursa video: Roman TV)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!