Într-o informare transmisă la solicitarea BIHOREANULUI, Ministerul Mediului a comunicat că cele 9 depozite de deșeuri periculoase din Bihor, aflate pe lista motivelor pentru care Curtea de Justiție a UE a condamnat recent România la plata unor sume uriașe, vor fi închise până în luna aprilie a anului 2028.

Un simplu calcul matematic arată că, până atunci, amenzile pe care autoritățile le vor plăti exclusiv pentru depozitele din Bihor vor ajunge la 8 milioane de euro.

Primele curățate, cele din Suplacu de Barcău

Așa cum BIHOREANUL a arătat recent, România a fost condamnată la plata unei amenzi de 1,5 milioane de euro și la penalități în valoare de 600 de euro pe zi pentru fiecare dintre cele 31 de depozite de deșeuri pe care țara noastră trebuia să le curețe și să le închidă de mult. Aceste penalități se calculează de la data pronunțării hotărârii, 14 decembrie 2023, până în ziua conformării cu obligația europeană.

Bihorul este județul cu cele mai multe din aceste depozite, 9 la număr, fiind vorba de 4 halde ale fostei fabrici Alumina, un depozit rezidual al fabricii de produse chimice Sinteza, alte două ale fostei rafinării Crișana din Suplacu de Barcău și tot două ale defunctei Petrol Derna SA. 

În acest context, BIHOREANUL a solicitat Ministerului Mediului să spună ce planuri are pentru închiderea depozitelor din Bihor, iar într-un răspuns scris transmis redacției, instituția condusă de liberalul Mircea Fechet a transmis că în august 2023, Guvernul a aprobat un memorandum cu un plan de măsuri, iar în conformitate cu acesta, Administrația Fondului de Mediu a fost deja împuternicită să închidă depozitele care au aparținut SC Petrolsub SA, adică cele de pe teritoriul comunei Suplacu de Barcău, ulterior preluate de firma SC Eco Diesel SRL, acum în faliment.

„Termenul estimat pentru închiderea acestor depozite este luna aprilie 2027”, a transmis Ministerul Mediului.

1.500 de zile de amenzi

În privința celorlalte depozite, potrivit Ministerului, două dintre ele - unul de la Derna și unul al fostei Alumina - au terenurile în proprietatea Statului Român, așa că a demarat procedura pentru trecerea lor în administrarea AFM.

În schimb, pe celelalte, Ministerul, tot prin AFM, le va expropria. Termenul estimat pentru închidere este astfel luna aprilie 2028.

Exproprierea este o măsură care se aplică în toată țara, depozitele fiind împărțite pe loturi. Primul lot cuprinde doar amplasamente din afara Bihorului, AFM fiind în procedura de achiziție a studiilor de fezabilitate necesare. Pentru al doilea lot, procedura de achiziție ar urma să fie lansată în această lună.

„Termenele de închidere mai sus menționate au fost asumate de Guvernul României prin ultimul Memorandum din august 2023 și Administrația Fondului pentru Mediu va duce la îndeplinire dezideratul comun de a închide cele 26 de depozite neconforme, conform angajamentelor făcute”, a mai transmis Ministerul Mediului.

Cert este că, pe lângă amenzile datorate UE, Statul Român va suporta și costurile de expropriere, ecologizare și închidere, deocamdată încă necunoscute.

În schimb, un calcul matematic arată cât de mult vor costa penalitățile pentru depozitele care poluează Bihorul. Dacă vor fi închise până la termenele asumate - 1 aprilie 2027, respectiv 1 aprilie 2028, vor aduna 1.204 de zile de amendă, în cazul celor două batale de la Suplacu de Barcău, și alte 1.570 de zile pentru restul de 7 depozite. Însumate, vor însemna penalități de 8 milioane de euro. Scumpă curățenie...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!