În contextul îngrijorărilor cauzate de faptul că cea mai mare centrală nucleară din Europa, de la Zaporijie, a fost bombardată intens de ruşi şi cuprinsă de un incendiu, Ministerul Sănătății din România face un apel la populație să NU consume Iodura de Potasiu preventiv.

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide”, se arată într-un comunicat transmis presei în cursul zilei de vineri.

Specialiștii avertizează și că Iodura de Potasiu nu ar trebui luată constant nici în situația în care ar izbucni un incident nuclear.

„În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”, se mai menționează în comunicat.

NU sunt semnalate creșteri ale radioactivității!

Precizările vin în contextul în care comunitatea internațională este îngrijorată de bombardamentele pe care rușii le lansează în Ucraina. 

Așa cum BIHOREANUL a arătat, în noaptea de joi spre vineri, cea mai mare centrală nucleară din Europa, de la Zaporijie (Ucraina), a fost bombardată intens şi cuprinsă de un incendiu, iar preşedintele Ucrainei acuză Moscova că recurge la "teroarea nucleară".

Incendiul a afectat o clădire de birouri, nu și centrala nucleară în sine, iar specialiștii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au transmis încă din cursul dimineții că nu s-au înregistrat incidente radioactive.

"Autoritatea ucraineană de reglementare a anunţat că incendiul nu a afectat niciun echipament 'esenţial' şi că personalul centralei ia măsuri de atenuare. Nu au fost raportate schimbări în nivelul de radiaţii la centrală", au precizat reprezentanţii AIEA.

Vineri la prânz, și Agenția Națională pentru Protecția Mediului din România a reacționat, spunând că, în urma monitorizării, nu au fost semnalate creșteri ale radioactivității mediului în urma incendiului de la centrala nucleară. „Valorile înregistrate sunt normale pentru această perioadă şi nu prezintă un risc pentru mediu sau populaţie”, a transmis ANPM.

De ce este importantă centrala nucleară de la Zaporojie

Această centrală din apropierea orașului Enerhodar aflat pe malul Niprului este cea mai mare centrală nucleară din Europa și a noua cea mai mare din lume.

Are 6 reactoare, fiecare generând 950MW de electricitate pentru un total de 5.700MW, suficient pentru a alimenta aproximativ 4 milioane de locuințe.

Vezi aici De ce este importantă centrala nucleară de la Zaporojie pentru Ucraina și de ce contează atât de mult că Rusia a capturat-o

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!