Declaraţia făcută la sfârşitul anului trecut de Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, cu privire la transferul spitalelor CFR din ţară, inclusiv al celui din Oradea, din subordinea ministerului în cea a consiliilor judeţene sau primăriilor a luat prin surprindere reprezentanţii administraţiilor judeţene şi locale.

Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, a declarat că deocamdată nu a fost informat oficial cu privire la posibilitatea transferului. "Am văzut şi eu declaraţia ministrului, la televizor, ca toată lumea, dar mai multe nu ştiu. Informaţii suplimentare voi avea abia săptămâna viitoare, după ce voi merge la Bucureşti", a declarat Popa, joi, pentru BIHOREANUL.

Preşedintele Consiliului Judeţean a mai spus că înţelege graba Ministerului Transporturilor de a scăpa de Spitalul CFR Oradea, care este un consumator de resurse bugetare, dar a spus că nici CJ nu stă mai bine cu banii.

"Eu înţeleg Ministerul Transporturilor că vrea să scape de un bai, dar nici pentru noi nu este o bucurie să-l preluăm. În lipsa unor alocări financiare suplimentare nu vom putea întreţine această instituţie. Acesta a şi fost motivul pentru care Consiliul Judeţean a predat Spitalul Judeţean la Primăria Oradea, care are un buget mai bogat", a spus Popa.

"Probabil ar fi o idee bună"

Mircea Mălan, viceprimar de Oradea, a declarat la rândul său că Primăria nu a primit deocamdată nicio înştiinţare oficială. "Deocamdată nu am primit nicio informaţie oficială cu privire la transferul Spitalului CFR în subordinea Primăriei. Dar probabil că ar fi o idee bună", a spus Mălan.

Viceprimarul şi-a argumentat poziţia prin calitatea personalului medical care deserveşte Spitalul CFR, specialişti care ar putea fi puşi în valoare mai bine. "La Spitalul CFR Oradea sunt medici de valoare care datorită aparaturii învechite nu pot lucra la adevărata capacitate. În momentul de faţă avem două spitale, cel municipal şi cel judeţean, care lucrează complementar, iar eu sunt de părere că în cazul în care în acest parteneriat ar intra şi Spitalul CFR, acestea s-ar putea completa reciproc", a spus viceprimarul.

Mălan a mai precizat că subfinanţarea va fi întotdeauna o problemă a instituiţiilor spitaliceşti. "În domeniul sănătăţii niciodată nu ai buget suficient pentru că este vorba de investiţii foarte mari în tehnologie şi în oameni. De aceea cred că un sistem complementar ar fi o soluţie mult mai bună".

Va fi un transfer de durată...

Condiţiile transferului Spitalului CFR Oradea sunt o necunoscută până şi pentru managerul insituţiei, Marius Chipurici. "Ştiu doar că sunt trei variante de transfer: la Primărie, la Consiliului Judeţean sau la Ministerul Sănătăţii. Ultima dintre ele îmi pare şi cea mai probabilă, pentru că Ministerul Sănătăţii a rămas în prezent cu destul de puţine spitale", a spus managerul.

Chipurici a precizat însă că, indiferent de soluţia care va fi aleasă, transferul va fi un proces de durată. "Lucrurile nu se vor face cât ai bate din palme. Aici e vorba de patrimoniu, de contracte de finanţare europeană, de transferul Casei de asigurări de sănătate a transportatorilor. Sunt multe lucruri care trebuiesc urmărite".

"Ideea este veche"

Deşi declaraţia ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, a luat prin surprindere reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene, specialiştii în domeniu spun că măsura transferului spitalelor CFR era de aşteptat.

"Ideea transferului este veche de cinci ani. Niciun spital departamental nu îşi mai are rostul în condiţiile în care nu mai există structura care să îl susţină. În cazul de faţă, CFR-ul mai are doar 10% din angajaţii pe care îi avea odată iar ITIA (n.r. Intreprinderea de Transport Interurban Auto) s-a privatizat de ani de zile", a declarat Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Judeţean Oradea.

CFR fără spitale

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat pe 30 decembrie că nu înţelege de ce trebuie să existe o casă de asigurări de sănătate la minister şi a anunţat că aceasta va fi transferată, în cel mai scurt timp, la CNAS, la fel şi spitalele.

"Am găsit în Ministerul Transporturilor spitale şi o casă de asigurări de sănătate. Nu a putut nimeni să-mi explice de ce ministerul are nevoie de o casă de sănătate. Am vorbit deja cu premierul şi a fost de acord ca în cel mai scurt timp să transferăm casa de sănătate la Casa de sănătate naţională, iar toate spitalele să le transferăm către consilii judeţene, primării sau către Ministerul Sănătăţii", a afirmat Relu Fenechiu.