Negocierile pentru formarea guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR sunt comentate cu o înverşunare specifică galeriilor de fotbal, cu schimburi de "Hai ai noştri, huo ai voştri!" pe care suporterii partidelor şi le aruncă unii altora pe Facebook, în timp ce şefii lor joacă ministerele după reguli când de monopoly, când de popa prostu’.

Totul e scandalos în alcătuirea viitorului guvern, începând cu ambiţiile liderilor PNL şi USR-PLUS şi cinismul capilor UDMR. Cum pretinzi tu, Barna-Cioloş, ba funcţia de prim-ministru, ba pe cea de preşedinte al Deputaţilor, plus paritate la ministere, de la înălţimea locului codaş? Cum cedezi tu, Orban, portofolii doar pentru că, după ce ai executat ordinul prezidenţial de a abandona conducerea executivului, vrei să prezidezi o jumătate din legislativ? Cum zici tu, Kelemen, că vrei guvernare stabilă de dreapta, după ce ai votat mârşăvii în tandem cu PSD? 

Dar, mai ales, cum pun tustrei carul înaintea boilor, împărţind portofolii înainte de a scrie un program de guvernare? Nu-i normal ca votanţii PNL, USR-PLUS şi UDMR să conchidă că, de fapt, guvernarea e pentru politicieni, nu pentru cetăţeni?

Multe sunt de zis despre noul algoritm. Liberalii au cedat USR-PLUS (brusc, oamenilor noi nu le mai pute că PNL=USL!) ministere unde lucrurile mergeau bine, precum cel al Fondurilor Europene şi al Transporturilor. USR-PLUS a primit Justiţia (foarte bine), dar a fugit de Educaţie ca de dracu’. Şi atât unii, cât şi ceilalţi uită că UDMR era până mai ieri "magyar PeSzeDe"!

Nici baba Vanga nu ştie cât va rezista un guvern cu trei capete, al cărui premier nu se va putea atinge de miniştri. Cert e că guvernarea va fi însoţită nu doar de criticile opoziţiei, ci şi de scandalurile declanşate chiar dinăuntrul ei, ca în epoca de tristă amintire a CDR. 

Până una-alta, noi, bihorenii, vedem că unul "de-al nostru", Marcel Boloş, nu va mai gestiona Fondurile Europene, deşi nu i se poate reproşa niciun cusur, dar un altul, tot "de-al nostru", Cseke Attila, va prelua Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei. O afacere proastă, de pe urma căreia îndrăznesc de pe acum să prezic că vom ieşi pe minus. 

Nu pentru că Cseke a mai fost ministru la Sănătate şi a închis un spital în Ştei, ca apoi să deschidă o extensie a celui din Marghita la Valea lui Mihai. În fond, a făcut şi lucruri bune, cum ar fi orientarea unor fonduri pentru Centrul Oncologic din Oradea. Altu-i motivul. În timp ce va aloca resurse pe criteriul originii (previzibil mai mult pentru nordul judeţului decât pentru celelalte zone), Boloş a descentralizat accesul administraţiilor locale la fondurile UE, aşa încât primăriile să nu mai stea cu mâna-ntinsă, ci să-şi câştige singure banii, inclusiv prin asocieri. 

Şi mai e ceva: crede cineva, cu UDMR la Administraţie, în vreo reformă a acesteia? Să fim serioşi, mai degrabă se va desprinde din Paleu încă un sat decât să fie comasat, cum a fost cândva, mai ieftin, cu Cetariul.