Fermierii bihoreni au primit informaţii direct de la sursă. Aflat pentru două zile în Bihor, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a promovat finanţările europene oferite prin noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020.

Joi şi vineri, ministrul s-a întâlnit cu câte 150 de fermieri în cadrul conferinţelor organizate la Auşeu, Borş şi Lăzăreni şi cu alte 350 de persoane la dezbaterea organizată la Casa de Cultură din Tinca.

În cadrul întâlnirilor, Daniel Constantin a dat Bihorul ca exemplu pozitiv, arătând că este judeţul cu cei mai mulţi tineri fermieri care au ales să se instaleze la ţară. Dintre dosarele selectate, toţi cei 859 de tineri agricultori îşi vor duce proiectele la bun sfârşit. "Peste 400 milioane de euro au fost contractaţi în Bihor", a spus ministrul.

Cu ocazia vizitei, Daniel Constantin a vizitat investiţii finanţate prin PNDR 2007 care au vizat de la construire de silozuri sau amenjarea unui centru de dezvoltare software, până la amenajarea de spaţii recreaţionale sau modernizare de străzi.

În prezentarea sub genericul "Mediul rural românesc în context european", făcută noului PNDR 2014 – 2020, Daniel Constantin a arătat că, la nivel naţional, nu mai puţin de 900 milioane euro ar putea fi atraşi încă din acest an.

Programul a fost avizat de Comisia Europeană încă din luna mai şi a lansat deja mai multe măsuri de finanţare, începând de la instalarea tânărului fermier (unde se pot atrage finanţări de până la 50.000 euro) şi investiţii în exploataţii agricole (unde fermele mijlocii pot primi până la 700.000 euro, iar cele mari până la 2 milioane euro) până la subprogramul pentru pomicultură, unde agricultorii pot atrage un milion de euro pentru achiziţionarea de puiet sau realizarea de împrejmuiri sau irigaţii.

La fel, pe subprogramul destinat activităţilor non-agricole, tinerii fermieri pot atrage până la 70.000 euro pentru diversificarea activităţii de bază, iar microîntreprinderile până la 200.000 euro pentru activităţi de producţie sau prestări servicii.

"Am început să deschidem sesiuni de proiecte încă din martie. Trebuie să dezvoltăm mai mult sectorul de producţie, pentru a face faţă celor din zona de procesare", a afirmat ministrul.

Daniel Constantin i-a îndemnat pe fermieri să se asocieze în vederea depozitării şi procesării în comun a recoltelor obţinute pentru că proiectele care se cuprind activităţi de procesare vor fi punctate suplimentar iar cele care prevăd constituirea în cooperative vor primi în plus finanţări în procent de 20%.

Ministrul şi-a încheiat periplul în Bihor în prima jumătate a zilei de vineri, mai repede decât era programat, din cauza unui deces în familie.