Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și reprezentantul fermierilor din Alianța pentru Agricultură și Cooperare, Marius Micu, au declarat într-o conferință de presă desfășurată luni seara că s-a ajuns la o înțelegere cu privire la 13 măsuri pentru ajutorarea fermierilor din România, astfel că este posibil ca protestele să înceteze.

Cele două părți au agreat o listă de revendicări care ar urma să fie soluționate până la anumite termene, conform presei centrale. 

„O să avem o întâlnire în care o să ne consultăm, pentru că o mare parte dintre solicitările noastre au fost agreate de ministru. Probabil că vom decide să suspendăm orice iniţiativă de a efectua proteste până la ajungerea unui termen. La momentul în care se vor îndeplini sau nu se vor îndeplini, vom lua din nou decizia ce vom face în actul de reprezentare. Am agreat împreună cu domnul ministru să constituim grupuri de lucru, ca împreună, în cadrul acestor grupuri de lucru, să urmărim termenele (...) pentru soluţionarea celor 13 propuneri”, a a spus Marius Micu, citat de News.ro.

Același site de știri informează că printre solicitările acceptate se numără acordarea în regim de urgenţă a plăţilor APIA, compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina, acordarea de credite cu dobândă subvenţionată, plata unui sprijin de 100 de euro/ha pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina şi actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei la motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură.

De asemenea, permisul de conducere categoria B va fi echivalat şi recunoscut pentru categoria tractor (TR). Este introdus şi Creditul Fermierului, un credit cu capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR suportat de către Ministerul Agriculturii şi Guvern, având termen până la finalul lunii februarie.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat că „aşteaptă ca toţi fermierii să meargă acasă”. El a subliniat că, până la 30 mai, va fi acordat un sprijin de 100 de euro/hectar pentru toate culturile plantate în toamna anului 2022, mai scrie News.ro. 

Barbu a vorbit şi despre acordarea de sprijin în zootehnie, cât şi despre două proiecte care vin în sprijinul fermierilor: „creditul fermierilor care se dă pe cadrul Ucraina, unde vor beneficia de capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR suportat de către Ministerul Agriculturii şi Guvernul României” şi „un al doilea credit, creditul agricol cu 2% plus ROBOR care este pentru capital de lucru”.

„Vom da un sprijin în zootehnie: 100 de euro/ UVM vaca de carne, 100 de euro porc, 100 de euro în sectorul UVM avicol. Vom subvenţiona integral în anul 2024, şi actul este emis până în anul 2026, toată acciza care este utilizată în agricultură. Sunt forme de sprijin pe care Ministerul Agriculturii şi Guvernul României le au în bugetul pe anul 2024 pentru a încerca în această perioadă destul de grea pentru fermierii români să scoatem toate societăţile fermierilor din dificultate. Pentru acest lucru am venit în sprijinul fermierilor români cu două proiecte foarte importante. Pe de o parte creditul fermierilor care se dă pe cadrul Ucraina, unde vor beneficia de capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR suportat de către Ministerul Agriculturii şi Guvernul României. Doi, un al doilea credit, creditul agricol cu 2% plus ROBOR care este pentru capital de lucru”, a afirmat ministrul Agriculturii.

În acest context, Florin Barbu a spus: „aştept ca toţi fermierii să meargă acasă, la familie, la părinţi şi (...) îi asigur că procesul verbal pe care l-am încheiat astăzi cu colegii din formele asociative este asumat de ministrul Agriculturii şi 100% toate cele transpuse în acest proces verbal vor fi rezolvate”.

Fermieri și transportatori au protestat și luni în mai multe zone din țară, cu mașini și utilaje, exprimându-și nemulțumirile. Și în Bihor s-au organizat proteste, fermierii circulând încolonați, cu viteză redusă, pe mai multe drumuri din județ, inclusiv pe centura Oradea, spre Borş şi spre Biharia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!