Nevoi multe, bani puţini

Ministrul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, Lucia Varga, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Bihor împreună cu şeful Consiliului Judeţean, Cornel Popa, şi cu directorul Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri, Dumitru Voloşeniuc, că anul acesta vor fi continuate, cu fonduri de la Minister, lucrările la şantierele începute în anii trecuţi.

Printre obiectivele de investiţii enumerate în acest sens se numără consolidările de maluri pe Crişul Repede, Valea Gepişului (pe teritoriul comunei Auşeu), Valea Dobricioneşti, Valea Nimăieşti (de o parte şi de alta a podului din Beiuş) şi Valea Bistrei, dar şi la acumularea de la Ginta, finalizarea barajului de la Suplacu de Barcău (recepţionat în 2013 şi aflat în probe) şi regularizarea Pârâului Paris din Oradea (pe un kilometru) şi întubarea acestuia (pe 1,7 km), lucrare prevăzută spre finalizare în 2017.

Deşi directorul ABAC, Dumitru Voloşeniuc, a înşirat diverse sume care ar fi fost solicitate în acest an de la Minister, Lucia Varga a spus că alocările încă nu s-au făcut şi s-a ferit să dea cifre, motivând că prioritate la finanţare au în întreaga ţară acele şantiere care au ajuns în stadii avansate, de minimum 70%, necesarul bugetar pentru încheierea lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor fiind în întreaga ţară de 17 miliarde euro, iar disponibilul în acest an de doar 400 milioane lei (din care 200 milioane din fonduri UE, 65 milioane de la bugetul Ministerului, iar 135 milioane din veniturile Administraţiei Naţionale Apele Române).

În ce priveşte consolidarea malului Crişului Repede în centrul Oradiei, unde va fi construită parcarea subterană vizavi de Palatul Vulturul Negru, Varga a promis că "înainte să înceapă lucrările la parcare vor fi încheiate lucrările de consolidare", dar din nou fără a da cifre şi termene.

Perdele forestiere

În schimb, Lucia Varga a fost mult mai concretă când a anunţat că, la fel ca în alte 34 de judeţe din întreaga ţară, şi în Bihor vor începe anul acesta lucrări de realizare a aşa-numitelor perdele verzi pe marginea şoselelor, care să împiedice viscolirea zăpezii şi blocarea şoselelor. "Studiile de fezabilitate existau încă din 2005-2007, dar au fost abandonate, le-am actualizat şi am făcut un program naţional de plantare a perdelelor verzi, care vizează 35 de judeţe şi prevede în acest an lucrări pe 870 de hectare dintr-un total de 1.700 hectare, cât este necesarul", a spus Varga. În Bihor, vor fi făcute plantări pe 145 hectare, de-a lungul a 48,4 km de şosele.

Lucrările vor începe din "martie, aprilie, astfel încât la iarnă să-şi poată arăta efectele", a mai spus ministrul, specificând că fondurile necesare vor fi virate prin Consiliul Judeţean, dar ritmul de lucru depinde de proprietarii terenurilor. "Dacă aceştia vor colabora şi îşi vor pune singuri la dispoziţie terenurile, vor primi rente viagere anual, dacă nu, va trebui să iniţiem proceduri de expropriere", a spus Lucia Varga.

Robinete închise la furtul de lemne

Ministrul a mai arătat că în baza unui program-pilot ce va fi desfăşurat în judeţele Bihor, Suceava şi Călăraş cu 23,8 milioane de lei (din care 84,6% contribuţie a Guvernului Elveţiei), va fi derulat în acest an un proiect al cărui scop este obţinerea de date care să permită luarea deciziilor de gestionare a patrimoniului forestier.

Concret, este vorba despre identificarea în sistem GIS a proprietăţilor forestiere (în prezent acestea nu sunt identificate, cu efecte negative în aplicarea Codului Silvic), identificarea situaţiei tăierilor de lemne din teren cu cea din amenajamente, delimitarea în sistem GIS a ariilor naturale protejate şi delimitarea fondurilor de vânătoare.

"Am iniţiat şi modificarea Legii Vânătorii, pentru a reglementa despăgubirile pe care le pot primi proprietarii terenurilor agricole afectaţi de animalele sălbatice, dar şi compensaţiile pe care proprietarii le primesc din partea administratorilor fondurilor de vânătoare, astfel încât acestea să fie achitate obligatoriu, nu doar la cererea expresă a proprietarilor, dintre care mai ales cei în vârstă nici nu ştiu că au acest drept", a spus Varga.

De altfel, a conchis ministrul, "prioritatea mandatului meu este să fac ordine în păduri", reuşita depinzând de adoptarea noului Cod Silvic: "Proiectul a fost deja votat de Senat cu mici modificări, sper să treacă şi de Camera Deputaţilor fără modificări radicale".