Singurul ministru bihorean din actualul Guvern, Florian Bodog, pare să fi dispărut cu desăvârşire din viaţa publică de două zile, de când a izbucnit disputa dintre preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Sorin Grindeanu.

În şedinţă...

BIHOREANUL l-a contactat telefonic pe Bodog încă de miercuri, înainte de şedinţa Comitetului Executiv al PSD în care urma să fie discutată situaţia Guvernului şi a miniştrilor, a căror evaluare, cum anunţase Dragnea, a fost finalizată duminică seară şi în urma căreia au „promovat clasa” doar vicepremierul Sevil Shaiddeh, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, ministrul de Interne, Carmen Dan, şi ministrul Agriculturii, Petre Daea.

În cursul zilei de miercuri, Bodog a răspuns de două ori la telefon, însă a spus că nu poate vorbi deoarece se afla „în şedinţă”.

Joi dimineaţă, deşi căutat din nou, insistent, Bodog nu a mai răspuns nici apelurilor telefonice, nici mesajului scris prin care reporterul i-a solicitat o discuţie scurtă, explicându-i: „Nu se poate să nu comunicaţi bihorenilor care este poziţia Dvs în acest moment. Credem că şi alegătorii Dvs trebuie şi au dreptul să ştie”.

Întrebări fără răspuns

În cazul în care Florian Bodog ar fi acceptat să se adreseze opiniei publice, BIHOREANUL i-ar fi pus următoarele întrebări:

1. Cine şi când a făcut evaluarea activităţii dvs. de ministru al Sănătăţii?
2. Care sunt rezultatele, concrete, ale acestei evaluări? Ce anume, punctual, vi s-a imputat?
3. Aţi fost de acord cu această evaluare, care v-a catalogat necorespunzător funcţiei pe care aţi ocupat-o o jumătate de an
4. Înainte de numirea în poziţia de ministru, cine şi de ce v-a cerut demisia în alb?
5. De ce aţi acceptat să semnaţi un act în alb?
6. Care este poziţia dvs. în disputa dintre premier, pe de o parte, şi CEx al PSD/Liviu Dragnea, pe de altă parte?
7. Veţi fi din nou ministru al Sănătăţii în viitorul Guvern al PSD?

Amintim că pretextul schimbării Guvernului Grindeanu invocat de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este nerespectarea programului de guvernare. În legătură cu acesta, Dragnea a spus că este îndeplinit doar în proporţie de 13%.

Notele lui Bodog

În ce priveşte evaluarea lui Florian Bodog ca ministru al Sănătăţii, acestuia i se reproşează că a îndeplinit integral doar 3 măsuri din cadrul programului, parţial 9, iar deloc 14.

Printre măsurile nerealizate se numără: pregătirea construcției a 8 spitale regionale, dezvoltarea capacității de răspuns pentru Serviciile de Ambulanță și SMURD, dezvoltarea centrelor de excelență și cercetare medicală, pe lângă universități, introducerea finanțării programului „Inovație în sănătate”, reglementarea prin lege și controlul suplimentelor alimentare, dezvoltarea Companiei Unifarm, ca principală instituție cu atribuții de import și distribuție a medicamentelor, adoptarea Legii sănătății ş.a.

Mandat cu probleme

Pe de altă parte, atât mass media, cât mai ales asociaţiile de pacienţi şi organizaţii profesionale ale medicilor i-au reproşat lui Bodog criza de vaccinuri, dar şi de medicamente din farmacii şi spitale (după decizia ieftinirii lor forţate), iar secretarul de stat Raed Arafat l-a acuzat pe ministrul bihorean că a sabotat înnoirea parcului auto al serviciilor de ambulanţă judeţene şi SMURD.

Deşi lăsat, practic, „repetent” ca ministru, Bodog are asigurate alte poziţii, între care cea de senator PSD Bihor, preşedinte al PSD Oradea şi prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie a Universităţii orădene.

Ultima declaraţie publică a lui Florian Bodog datează de marţi, 13 iunie, când a afirmat pentru Mediafax că "nu îmi este teamă că acest guvern ar putea pica", pentru ca miercuri, înaintea şedinţei CEx în care PSD i-a retras sprijinul politic premierului Grindeanu să posteze pe Facebook doar un îndemn ca românii să doneze sânge.